Kiszona botwinka w kefirze - pyszny chłodnik lub smaczna przekąska. Spróbuj tej wyjątkowej kiszonki i poznaj przepis na domowy kefir z grzybka tybetańskiego, czyli grzybka kefirowego
Botwinka kiszona w kefirze - orzeźwiająca i zdrowa przekąska. Chłodnik z botwinki to doskonały wybór na gorące dni. Tradycyjnie przygotowujemy chłodnik, gotując botwinkę w wodzie lub bulionie, a następnie dodając warzywa, jajko, jogurt, maślankę lub kefir.
Tym razem postanowiłam wprowadzić małą zmianę i zakisić botwinkę w kefirze. Wybrałam kefir ze względu na to, że posiadam w domu grzybka kefirowego znanego również jako grzybek tybetański. Jak zrobić kefir z grzybka tybetańskiego? Grzybek tybetański to kultury bakterii i grzybów, które dodane do mleka rozpoczynają proces fermentacji, tworząc smaczny kefir. Oto prosty przepis na przygotowanie kefiru:
- Wlewamy 500 ml mleka do słoika i dodajemy 1 - 2 łyżki ziaren kefirowych, delikatnie mieszamy.
- Przykrywamy słoik gazą i pozostawiamy na blacie kuchennym na około 24-48 godzin.
- Po upływie tego czasu wyławiamy grzybka i przemywamy go na plastykowym sitku pod bieżącą zimną wodą.
- Kefir w słoiku wstawiamy do lodówki a pozostałe ziarna ponownie wykorzystujemy do produkcji kefiru.

Domowe kiszonki są nie tylko smaczne, ale także bogate w korzystne bakterie. Odkryj łatwy przepis na botwinkę kiszoną w kefirze i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.
SKŁADNIKI
- 1 - 2 pęczki botwiny z burakami
- 1 - 1,5 l kefiru
- 1 płaska łyżeczka soli na 500 ml kefiru
- 1 ząbek czosnku na 500 ml kefiru
WYKONANIE
- Botwinkę z burakami dokładnie myjemy, odsączamy z wody.
- Liście i łodygi kroimy na kawałki, korzeń w cienkie plasterki, w kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek obieramy, ścieramy lub kroimy w cienkie plasterki.
- Wkładamy wszystko do słoja, zalewamy kefirem wymieszanym z solą i zakręcamy słoik.
- Odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 - 3 tygodnie.
- Kiszonka w pierwszej fazie mocno pracuje, dlatego ważne jest aby nie zalewać kefirem słoja do pełna.
- Przez pierwszych kilka dni odkręcamy słoik 1 - 2 razy dziennie, aby kiszonkę odgazować.
- Po 2 - 3 tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki.
- Ukiszoną botwinkę możemy np. zmiksować na chłodnik, dodać rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper, jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki i mamy gotowe danie. Polecam przepis na chłodnik z botwinki.
- Warto pamiętać o tym, że im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku, wówczas potraktujmy ją, jako dodatek do chłodnika.
Zobacz również
Botwinka kiszona w czosnkowej maślance

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis

Dyniowe kimchi - koreańska kiszonka z dynią

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.