Domowe wypieki - przepis na pomarańczowe drożdżowe ciasto. Pomarańczowa chałka, pyszna zapleciona baba pieczona w okrągłej foremce

Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta pomarańczowa chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić w okrągłej foremce i upiec, jak drożdżową babę.


Ciasto i pomarańcze. Do chałki dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i likier pomarańczowy. Chałka jest więc bardzo pomarańczowa.

Upieczoną i przestudzoną chałkę oprószamy cukrem pudrem. Możemy również, jeszcze gorącą posmarować miodowym ponczem. Ciasto będzie jeszcze bardziej pomarańczowe. Aby przygotować poncz musimy zmieszać łyżkę miodu z odrobiną likieru pomarańczowego lub soku.

Najlepsza do wypieku tej chałki będzie foremka o średnicy 26 cm.  Możemy też upiec ciasto w trochę mniejszej foremce, wtedy chałka będzie wyższa, taka jak ta na zdjęciu.

SKŁADNIKI

ZACZYN

  • 100 ml mleka
  • 50 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru

CIASTO WŁAŚCIWE

  • zaczyn
  • 500 g mąki
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 80 ml soku i otarta skórka z pomarańczy
  • 60 g miodu
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g kandyzowanej skórki  pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
  • 20 ml likieru pomarańczowego

DODATKOWO

  • żółtko do smarowania
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia upieczonej chałki

WYKONANIE

  1. Zaczyn - w misce mieszamy drożdże z mlekiem, cukrem, mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut.
  2. Miód mieszamy z mlekiem, aż się rozpuści.
  3. Do zaczynu dodajemy mleko z miodem, sok i otartą skórkę z pomarańczy, jaja, sól, kandyzowaną skórkę pomarańczy i likier.
  4. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy.
  5. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części.
  7. Z każdej porcji formujemy wałek o długości około 60 cm.  
  8. Zaplatamy wałki według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód.
  9. Uplecioną chałkę przekładamy do  okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  10. Tuż przed pieczeniem chałkę smarujemy żółtkiem lub żółtkiem rozkłóconym z wodą z kwiatów pomarańczy.
  11. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut.
  12. Po upieczeniu wyjmujemy chałkę razem z papierem i odstawiamy na kratkę.
  13. Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Instrukcja zaplatania chałki - zdjęcie z przepisu na plecione bułeczki z czekoladową kruszonką

Zobacz również

Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka

zlota-chalka-drozdzowy-warkocz-bez-masla-i-mleka

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami

drozdzowe-buleczki-na-kefirze-z-serem-i-jablkami

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Komentarze

Bernadeta 2021-02-22 21:54:07

Już czuje ten smak i zapach. Taka chałka na śniadanie to czysta rozpusta.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-26 12:49:37

Trzeba się rozpieszczać 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.