Domowe wypieki - przepis na pomarańczowe drożdżowe ciasto. Pomarańczowa chałka, pyszna zapleciona baba pieczona w okrągłej foremce
Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta pomarańczowa chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić w okrągłej foremce i upiec, jak drożdżową babę.
Ciasto i pomarańcze. Do chałki dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i likier pomarańczowy. Chałka jest więc bardzo pomarańczowa.
Upieczoną i przestudzoną chałkę oprószamy cukrem pudrem. Możemy również, jeszcze gorącą posmarować miodowym ponczem. Ciasto będzie jeszcze bardziej pomarańczowe. Aby przygotować poncz musimy zmieszać łyżkę miodu z odrobiną likieru pomarańczowego lub soku.
Najlepsza do wypieku tej chałki będzie foremka o średnicy 26 cm. Możemy też upiec ciasto w trochę mniejszej foremce, wtedy chałka będzie wyższa, taka jak ta na zdjęciu.
SKŁADNIKI
ZACZYN
- 100 ml mleka
- 50 g mąki
- 25 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
CIASTO WŁAŚCIWE
- zaczyn
- 500 g mąki
- 60 g miękkiego masła
- 2 jaja
- 80 ml soku i otarta skórka z pomarańczy
- 60 g miodu
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
- 20 ml likieru pomarańczowego
DODATKOWO
- żółtko do smarowania
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
- cukier puder do oprószenia upieczonej chałki
WYKONANIE
- Zaczyn - w misce mieszamy drożdże z mlekiem, cukrem, mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut.
- Miód mieszamy z mlekiem, aż się rozpuści.
- Do zaczynu dodajemy mleko z miodem, sok i otartą skórkę z pomarańczy, jaja, sól, kandyzowaną skórkę pomarańczy i likier.
- Zagniatamy ciasto, pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło, wyrabiamy.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części.
- Z każdej porcji formujemy wałek o długości około 60 cm.
- Zaplatamy wałki według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód.
- Uplecioną chałkę przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Tuż przed pieczeniem chałkę smarujemy żółtkiem lub żółtkiem rozkłóconym z wodą z kwiatów pomarańczy.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 - 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmujemy chałkę razem z papierem i odstawiamy na kratkę.
- Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Instrukcja zaplatania chałki - zdjęcie z przepisu na plecione bułeczki z czekoladową kruszonką
Bernadeta 2021-02-22 21:54:07
Już czuje ten smak i zapach. Taka chałka na śniadanie to czysta rozpusta.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-26 12:49:37
Trzeba się rozpieszczać 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.