Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem

Domowy chleb na zakwasie i marynowana papryka jalapeno


Zaproszenie do sierpniowej piekarni Amber - chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem

"Nasza Piekarnia zaprasza na sierpniowy pyszny chleb! Porzućcie stereotypy – co?! piec w taki upał?! W tropikach bowiem piecze się i smaży cały czas i nikt nie narzeka na temperaturę. Po prostu cieszmy się wspólnym wypiekaniem i dobrym smakiem. Chleb to najlepsze jedzenie niezależnie od okoliczności. Niech nam się upiecze!". Tak Ania zachęca nas do wspólnego wypiekania. Porzuciłam więc stereotypy i wybrałam jeden z najgorętszych dni sierpnia. Na moim termometrze, w cieniu na tarasie temperatura wynosiła 35°C. Jest więc wyzwanie, ale kiedy dbamy o swój zakwas i traktujemy go czule, ten potrafi się odwdzięczyć, nawet w tak trudnych warunkach.

Kolejnym utrudnieniem okazało się zdobycie marynowanego jalapeño, udało mi się jednak kupić świeże, więc je zamarynowałam.

Przygotowanie chleba na zakwasie wymaga dobrego planowania i dostosowania całego procesu tworzenia do swojego rytmu dnia. Dla przykładu podam grafik według którego ja zwykle przygotowuję chleb:

07:00 - mieszanie aktywnego zakwasu z mąką i wodą

17:00 - autoliza

17:30 - wyrabianie ciasta

18:00 - składanie

18:30 - składanie

19:00 - składanie

19:30 - składanie

20:00 - odpoczynek na desce

20:30 - formowanie bochenka, koszyk, garowanie w lodówce

07:00 - 12:00 - pieczenie

SKŁADNIKI

CHLEB

50 g aktywny zakwas, u mnie pszenny

360 g woda

280 g mąka chlebowa pszenna typ 750

200 g mąka uniwersalna pszenna typ 500

20 g mąka pszenna pełnoziarnista

9 g drobnej soli morskiej

50 g marynowanej papryki jalapeño, pokrojonej w kostkę

100 g sera cheddar, pokrojonego w kostkę

10 - 15 g posiekanego szczypiorku

MARYNOWANA PAPRYKA JALAPENO

100 g świeżej papryki jalapeno

100 ml wody

20 ml octu

10 g cukru

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki ziaren gorczycy


WYKONANIE

MARYNOWANA PAPRYKA JALAPENO

Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski lub w krążki, przekładamy do słoika. W garnku zagotowujemy pozostałe składniki i gorącą marynatą zalewamy papryczki, od razu zakręcamy i odstawiamy. W tym przepisie do chleba dodałam paprykę, która marynowała się w słoiku dobę.

CHLEB

W misce mieszamy starter zakwasu z wodą, dodajemy mąki, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy na około 30 - 45 minut.

Następnie dodajemy sól, dokładnie wyrabiamy. Przykrywamy miskę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 godziny. W trakcie fermentacji ciasto składamy trzy/cztery razy w odstępie około 30 minut.

Jak składać chleb? Polecam film instruktażowy Kathariny Arrigoni

30 minut po ostatnim składaniu delikatnie wysuwamy ciasto na stolicę podsypaną mąką i pozostawiamy tak na około godzinę. Następnie delikatnie rozciągamy ciasto i posypujemy po wierzchu serem, jalapeno i szczypiorkiem. Składamy ciasto w kopertę i formujemy bochenek. Bochenek przekładamy do obsypanego mąką koszyka (lub np. miski wyłożonej lnianym płótnem i również obsypanej mąką). Koszyk przykrywamy np. lnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 10 - 16 godzin.

Następnego ranka rozgrzewamy piekarnik do 240°C. Kiedy piekarnik jest już nagrzany dopiero wówczas wyjmujemy cisto z lodówki i przekładamy do zimnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia. Garnek przykrywamy i pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 240°C, następnie obniżamy temperaturę do 220°C i pieczemy 25 minut dalej pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 - 20 minut lub do momentu, aż bochenek nabierze złotego koloru, a gdy w niego popukamy wyda głuchy dźwięk. Upieczony chleb wyjmujemy z gara, studzimy na kratce.

Smacznego!

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare gary
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie

Przepis na chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem pochodzi ze strony Zesty South Indian Kitchen

Zobacz również

Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi

chleb-na-zakwasie-z-ciemnym-piwem-miodem-i-orzechami-wloskimi

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

falzbrot-skladany-pszenny-chleb-chrupiacy-zewnatrz-i-miekki-w-srodku

Pszenny chleb na zakwasie z mąki chlebowej i semoliny

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-maki-chlebowej-i-semoliny

Pszenny chleb na zakwasie z nasionami chia

pszenny-chleb-na-zakwasie-z-nasionami-chia

Komentarze

Anna 2020-08-24 20:33:57

Aniu, mieszkałam trochę w naprawdę ciepłych krajach i zapewniam Cię, że wszyscy normalnie gotują, pieką i pracują w 40 i więcej stopniach! Tylko u nas słyszę wciąż narzekania - ojej, kto by stał w kuchni przy 30 stopniach! Ha ha!
W każdym razie chleb upieczony i udany. I nawet zamarynowałaś paprykę. U mnie chipotle czekało w puszce na dobry czas.
Dziękuję , że do nas dołączyłaś .

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-24 23:52:32

Aniu, czasami wysoka temperatura (w naszych warunkach klimatycznych) nie tyle odstrasza od pieczenia, co powoduje, że nie mamy apetytu i ochoty na pieczywo. Wolimy warzywa, owoce, chłodniki... jednak u mnie w domu chleb musi być, więc mimo warunków piekę 😉 Czekam na Twoje kolejne wyzwanie 🙂

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2020-08-24 20:42:47

Cudny bochen! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-24 23:45:43

Dziekuję 🙂

Odpowiedz

Gucio 2020-08-24 21:37:06

Wspaniałe upieczony bochen z ładnymi nacięciami i smakowitymi dziurkami w miękiszu. Dziękuję za wspólne pieczenie i filmik instruktażowy.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-24 23:45:16

Dziękuję i czekam na kolejne wspólne wypiekanie 🙂

Odpowiedz

Kamila 2020-08-24 22:19:33

Charakterny bochen z własną marynowaną papryczką, mniam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-24 23:44:11

oj, bardzo charakterny 😉

Odpowiedz

Marzena 2020-08-24 23:30:34

Oo, nawet papryczkę sama zamarynowałaś🙂 Cudnie Ci się upiekł. Zresztą jak wszystkie Twoje chlebki🙂 Miło była razem spotkać się przy wypiekaniu🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-24 23:43:49

Dziękuję i czekam na kolejne wirtualne spotkanie przy piecu 😉

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2020-08-25 11:23:15

Piękny chleb :) Bardzo się udał :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny czas :) M

Odpowiedz

Dorota 2020-08-25 16:16:56

Wysoka temp. nie przeszkodziła i mnie, było pysznie i ostro. Twój chleb wypiekła się znakomicie i tu musze przyznac Ci rację że planowanie przy pieczeniu chleba to podstawa.

Odpowiedz

Badylarka 2020-08-26 11:44:13

Warto było upiec ten chleb :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)
Dziękuję za wspólny czas :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-26 12:44:57

Warto, chleb jest wyjątkowo charakterny 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.