Chleb na zakwasie z makiem i siemieniem lnianym
W kwietniowej piekarni Amber owsiany chleb śniadaniowy z makiem i siemieniem lnianym od Gucia.

Chleb przygotowujemy na słodkim starterze, dzięki temu jest lekko słodki i lekko kwaśny. Płatki owsiane, mak i siemię lniane dodatkowo wzbogacają smak pieczywa.
Chleb piekłam w foremce o wymiarach 11 x 25 cm dlatego mój wypiek nie jest zbyt wysoki. Jeżeli chcecie chleb wyższy to albo przygotujcie chleb z podwójnej porcji, albo w mniejszej formie.

Owsiany chleb śniadaniowy z makiem
przepis Sourlotti by Abby
SKŁADNIKI
STARTER
- 15 g zakwasu
- 15 g mąki pszennej chlebowej
- 15 g wody
SŁODKI STARTER
- 45 g aktywnego startera (przygotowanego wcześniej)
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 12,5 g wody
- 12,5 g cukru
CIASTO
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g słodkiego startera
- 20 g cukru
- 3 g soli
- 10 g mleka w proszku
- 10 g maku
- 10 g siemienia lnianego
- 130 g mleka
- 25 g masła
- Płatki owsiane do posypania bochenków
OWSIANKA
- 25 g płatków owsianych + 50 g wody
WYKONANIE
STARTER
Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 4 - 5 godzin.
SŁODKI STARTER
Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy na noc.
OWSIANKA
Płatki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na noc.
CIASTO
Mieszamy wszystkie składniki oprócz masła i wyrabiamy około 5 minut do dosyć dobrego wytworzenia siatki glutenowej.
Następnie dodajemy po kawałku masło i wyrabiamy do mocnego wytworzenia siatki glutenowej.
Dzielimy ciasto na dwie lub trzy części i formujemy w kule. Przykrywamy pojemnikiem lub folią spożywczą i pozostawiamy na 20 minut. Następnie rozwałkowujemy porcje ciasta na podłużne prostokąty i zakładamy do środka dłuższe boki z prawej i lewej strony. Rozwałkowujemy po złożeniu i zwijamy w rulon.
Zwinięte rulony spryskujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem lub masłem, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 3 - 5 do podwojenia objętości.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i pieczemy 35 - 40 minut do lekko brązowego koloru. Studzimy na kratce.
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi Drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Tagi
domowy chlebpiekarnia Amberśniadanie na słodkochleb na zakwasiewypieki na zakwasiebułki śniadanioweZobacz również
Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem

Chleb graham z pastą miso i prażonym sezamem

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

Bułeczki na zakwasie z dyniowym puree. Nocne śniadaniowe bułki

Gucio 2022-04-11 22:29:07
Twój chlebek jest idealnie wypieczony i ma smakowicie wyglądający miękisz. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-13 10:51:38
Dziękuję Guciu za pomysł na ten chlebek. Do kolejnego spotkania 🙂
Odpowiedz
Anna 2022-04-12 08:55:43
Pięknie upieczony. Ten przepis bardzo mi przypadł do serca. Dziękuję za kwietniowe spotkanie w Piekarni.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-13 10:50:42
Dziękuję Aniu. To był bardzo smaczne spotkanie 🙂
Odpowiedz
Agnieszka 2022-04-12 09:37:27
Śliczny! Dziękuję za wspólne pieczenie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-12 12:20:23
Dziękuję również 🙂
Odpowiedz
Dorota 2022-04-12 16:43:34
Piękny chlebek, czuję ten smak bo u mnie zniknął błyskawicznie. Miłego czasu wielkanocnego i do następnego wypiekania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-04-13 10:49:51
Spokojnych świąt Dorotko i do następnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-04-13 14:54:01
Wspaniale wygląda Twój chleb. Miło było spotkać się wirtualnie w Kwietniowej Piekarni :) Pozdrawiam M
Odpowiedz
Kamila 2022-04-13 21:14:19
Trzy pyszne słodziaki! Pozdrawiam!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.