Świąteczny piernik staropolski - przepis na dojrzewające ciasto
Początek listopada to jest najlepszy czas na nastawienie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest szybki i prosty. Jedynym problemem może okazać się znalezienie odpowiedniego miejsca na czas dojrzewania. Ciasto powinno dojrzewać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce albo w chłodnej piwnicy.

Przepis na ciasto pochodzi z bloga "Moje wypieki" i został przetestowany przez bardzo, bardzo wiele osób. Jeżeli receptura ma tyle pochlebnych recenzji, więc nie ma co eksperymentować.
Warunkiem udanego piernika jest dobra korzenna przyprawa, którą najlepiej przygotować samemu lub znaleźć gotową o bardzo dobrym składzie. Polecam przepis na domową przyprawę piernikową
SKŁADNIKI
- 500 g miodu
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki np. typ 550
- 3 jaja
- 125 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki sody
- 30 - 40 g przyprawy piernikowej - najlepiej domowej roboty
WYKONANIE
- W garnku na wolnym ogniu podgrzewamy miód, cukier i masło.
- Cały czas mieszamy, a gdy cukier całkowicie się rozpuści zdejmujemy garnek z ognia i studzimy.
- Do miski przesiewamy mąkę, sodę i przyprawę do piernika, dodajemy sól i mieszamy.
- Jaja ucieramy z przestudzoną masą z miodu, masła i cukru, możemy to zrobić w makutrze lub w robocie kuchennym z końcówką mieszadła. Pamiętajmy jednak, że to gęste ciasto i mikser po dodaniu mąki może okazać się za słaby.
- Stopniowo dodajemy mąkę z sodą i przyprawą piernikową, w trakcie ucierania podlewamy również stopniowo mleko.
- Gotowe ciasto, albo pozostawiamy w makutrze, albo przekładamy do słoja lub kamionkowego garnka. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 - 6 tygodni.
- Po tym czasie możemy już zacząć piec PIERNIK STAROPOLSKI i PIERNICZKI.
- Pierniczki najlepiej upiec 2 tygodnie przed świętami.
Zobacz również
Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski

Domowa przyprawa piernikowa - pachnąca, prawdziwa, najlepsza!

Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem

Elżbieta Gadzała 2019-11-07 17:26:09
Witam Szukam przepisu na piernik ale najwcześniej mogę ciasto zrobić tydzień przed pieczeniem.Dziękuję za poradę.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-12-04 00:44:18
Myślę, że korzystając z tego przepisu śmiało można przygotować ciasto tydzień przed pieczeniem.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.