Crème fraîche -  przepis na gęstą, lekko kwaśną i kremową śmietanę. Crème fraîche, francuska ukwaszona śmietana

Co to jest Crème Fraîche - creme fraiche (wymawiamy: krem fresz)? Crème fraîche to francuska śmietana - lekko kwaśna, gęsta i cudownie kremowa.

Przepis na crème fraîche jest niezwykle prosty do zrobienia w domu. Wszystko, czego potrzebujemy, aby zrobić crème fraîche to śmietanka, maślanka i odrobina cierpliwości. Wystarczy połączyć tłustą śmietankę z niewielką ilością maślanki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 12 - 24 godziny. Następnie wstawiamy śmietankę do lodówki, najlepiej na noc gdzie się dobrze schłodzi i jeszcze zgęstnieje. 

Crème fraîche - przepis na domową gęstą i kremową śmietanę

Crème fraîche możemy używać wszędzie tam, gdzie zwykłej śmietanki. To świetny dodatek do świeżych owoców, naleśników i deserów. Crème fraîche ma jedną wielką zaletę – nie warzy się w gotowaniu, dlatego będzie idealnym dodatkiem do zup czy sosów.   

Kromka świeżego chleba na zakwasie, obłożona gęstą i kremową śmietaną, do tego filety z pomarańczy, miód, pistacje.... to jeden z z moich ulubionych sposobów na użycie crème fraîche.

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany 30 - 36 %
  • 2 łyżki maślanki

WYKONANIE

  1. Śmietanę mieszamy z maślanką, najlepiej w słoiku.
  2. Słoik przykrywamy, nie zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 - 24 godziny, aż lekko się ukwasi i zgęstnieje.  
  3. Następnie słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, aby śmietana dobrze się schłodziła
  4. Crème fraîche możemy przechowywać w lodówce od jednego do dwóch tygodni, wszystko zależy od świeżości użytych produktów.

Zobacz również

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Zupa z zielonego groszku z fetą i chili

zupa-z-zielonego-groszku-z-feta-i-chili

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu

oxymel-z-sosny-octu-jablkowego-i-miodu

Komentarze

Asia 2023-02-13 20:56:40

Warto spróbować. Taka domowa śmietana na pewno nie ma porównania

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-14 12:38:26

Zgadza się, polecam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.