Crème fraîche - przepis na gęstą, lekko kwaśną i kremową śmietanę. Crème fraîche, francuska ukwaszona śmietana

Co to jest crème fraîche?

Crème fraîche to rodzaj kwaśnej śmietany pochodzącej z Francji. Jest lekko kwaśna, gęsta i cudownie kremowa. Powstaje przez fermentację śmietanki kremówki. Crème fraîche jest często wykorzystywana w kuchni jako dodatek do sosów, zup, dań mięsnych czy deserów.

Jak zrobić crème fraîche w domu?

Przepis na crème fraîche jest niezwykle prosty do zrobienia w domu. Wszystko, czego potrzebujemy, aby zrobić crème fraîche to śmietanka, maślanka i odrobina cierpliwości. Wystarczy połączyć tłustą śmietankę z niewielką ilością maślanki i pozostawić w temperaturze pokojowej na około 12 - 24 godziny. Następnie wstawiamy śmietankę do lodówki, najlepiej na noc gdzie się dobrze schłodzi i jeszcze zgęstnieje.

Crème fraîche - przepis na domową gęstą i kremową śmietanę

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietany 30 - 36 %
  • 2 łyżki maślanki

WYKONANIE

  1. Śmietanę mieszamy z maślanką, najlepiej w słoiku.
  2. Słoik przykrywamy, nie zamykamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 - 24 godziny, aż lekko się ukwasi i zgęstnieje.
  3. Następnie słoik zamykamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, aby śmietana dobrze się schłodziła
  4. Crème fraîche możemy przechowywać w lodówce od jednego do dwóch tygodni, wszystko zależy od świeżości użytych produktów.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Crème fraîche możemy używać wszędzie tam, gdzie zwykłej śmietanki.
  • To świetny dodatek do świeżych owoców, naleśników i deserów.
  • Crème fraîche ma jedną wielką zaletę – nie warzy się w gotowaniu, dlatego będzie idealnym dodatkiem do zup czy sosów.
  • Kromka świeżego chleba na zakwasie, obłożona gęstą i kremową śmietaną, do tego filety z pomarańczy, miód, pistacje.... to jeden z z moich ulubionych sposobów na użycie crème fraîche.

Zobacz również

Kefir labneh - serek typu labneh z kefiru

kefir-labneh-serek-typu-labneh-z-kefiru

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Piklowana czerwona cebula, pyszna i szybka marynata

piklowana-czerwona-cebula-pyszna-i-szybka-marynata

Pasta do chleba bakłażan i grzyby

pasta-do-chleba-baklazan-i-grzyby

Komentarze

Asia 2023-02-13 20:56:40

Warto spróbować. Taka domowa śmietana na pewno nie ma porównania

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-14 12:38:26

Zgadza się, polecam 🙂

Odpowiedz

Alicja 2024-02-29 17:42:17

Czy śmietanka i maślanka ma mieć temperaturę pokojową?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2024-03-07 20:51:24

Nie musi, po zmieszaniu pozostawiamy w temperaturze pokojowej.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.