Lubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą zaletą takiej domowej granoli jest to, że wiemy co jemy i jemy co lubimy.

SKŁADNIKI

100g oleju kokosowego

150g miodu

50g cukru trzcinowego

200g płatków jaglanych

300g płatków owsianych

100g siemienia lnianego brązowego

100g migdałów - w słupkach lub posiekanych

100g orzechów włoskich - pokruszonych na kawałki

30g wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej

4 łyżki kakao

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego kardamonu

WYKONANIE

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.

Olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę. Pieczemy około 30 minut. Co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.

Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.

Granolę możemy jeść z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów. Znam takich co podjadają ją bezpośrednio ze słoika...

Smacznego!

Zobacz również

Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami...

jablkowa-granola-z-zurawina-orzechami

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

sloik-z-musem-z-orzechow-brazylijskich-z-figami-i-borowkami

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

budyn-z-kaszy-jaglanej-z-mlekiem-kokosowym-mango-kiwi-i-kaki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.