Herbata na zimno, czyli ice tea, cold brew i ice brew shinobi - cha. Orzeźwiający, herbaciany napój w trzech odsłonach

Ice tea, cold brew czy może ice brew shinobi cha? Herbaty na zimno, którą wybrać i jak ją przygotować? Proponuję wszystkie, zacznijmy od ice tea.

ICE TEA

Przygotowanie ice tea jest bardzo proste, a domowa wersja jest zdecydowanie zdrowsza i smaczniejsza o tej sklepowej. W dostępnych w handlu gotowych ice tea niestety odnajdziemy tylko delikatny smak herbaty oraz dużo cukru i kwasku cytrynowego.  Pokonaj letni upał i przygotuj od razu duży dzban ice tea, to tylko kilka kroków.

Domowa mrożona herbata, jak zrobić ice tea?

SKŁADNIKI

  • 2 - 3 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
  • 2 cytryny lub limonki
  • kilka gałązek mięty
  • szklanka lub dwie kostek lodu
  • miód lub inne słodzidło do smaku
  • woda niegazowanej, może być kranówka filtrowana

WYKONANIE

  1. W czajniczku zalewamy małą ilością wrzącej wody swoją ulubioną herbatę. Parzymy ją 3 - 4 minuty.
  2. Jeśli słodzimy napój to miód rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody.
  3. Dzbanek wypełniamy plastrami cytryny lub limony, miętą, rozpuszczonym miodem i lodem.
  4. Przestudzoną herbatę odsączamy i wlewamy esencję do dzbanka, uzupełniamy zimną wodą.
domowa mrożona herbata ice tea

COLD BREW

Proces przygotowania cold brew potocznie nazywany jest  "parzeniem" herbaty na zimno. Tak naprawdę jest to macerowanie herbaty. Na takie zimne "parzenie" potrzebujemy dwa razy więcej liści niż użylibyśmy do herbaty na gorąco. Tutaj sprawdzą się wszystkie herbaty - czarne, zielone i białe z dodatkami lub aromatyzowane.  

W cold brew używamy wody o temperaturze pokojowej lub nawet zimnej.  Na litr wody dajemy 10 - 15 g herbaty.

Na rynku znajdziemy specjalne butelki z filtrem przeznaczone do przygotowania herbaty cold brew. Taka butelka ułatwia przygotowanie herbaty, ale nie jest niezbędna. Tak naprawdę wystarczy dowolny dzbanek lub butelka z wodą. Gotowy napój wystarczy przelać przez sitko do innego naczynia i wypić.

Jak przygotować herbatę cold brew

Minimum 10 g herbaty na litr wody zostawić w lodówce lub poza nią na 2 godziny.  Możemy dać więcej liści i pozostawić je w wodzie krócej lub odwrotnie. Polecam zalać liście na noc, aby na drugi dzień mieć gotowy zimny i orzeźwiający herbaciany napój. Dodajmy do gotowego cold brew cytrynę, miód, miętę, letnie orzeźwienie gwarantowane!

ICE BREW - SHINOBI - CHA

Shinobi - cha (czyt. sinobi ća) to jeden z tradycyjnych sposobów przygotowania herbaty lepszych gatunków w Japonii. Najczęściej wykorzystuje się do tego takie herbaty, jak qyokuro czy kabuse cha, które są bogate w aminokwasy.  Shinobi - cha to metoda wymagająca dużo czasu i cierpliwość ponieważ przygotowujemy herbatę z użyciem lodu.

Jak przygotować herbatę shinobi - cha?

Do małego czajniczka wsypujemy odpowiednią porcję japońskiej zielonej herbaty - około 5 g na 100 ml wody. Wypełniamy czajniczek z herbatą kostkami lodu aż pod pokrywkę i przykrywamy i ... czekamy. Gdy lód się roztopi, przelewamy herbatę do czarki i zaczynamy delektować się esencją umami.

Liści herbaty nie wyrzucamy. Zalewamy je wodą o temperaturze 60°C na 30 sekund. Możemy wykonać jeszcze parę parzeń, sukcesywnie przedłużając czas ich trwania.

Ice tea, cold brew czy może ice brew shinobi cha? Którą metodę przygotowania herbaty na zimno wybierasz?

Informacje dotyczące metod zaparzania herbaty zaczerpnięte z książki Anny Brożyny Herbata. Odkryj prawdziwy smak najszlachetniejszego napoju na świecie .

Kategorie

Z KUCHNINapoje

Zobacz również

Orzeźwiająca woda z limonką, mięta, miodem i kostkami lodu z kwiatami bzu

orzezwiajaca-woda-z-limonka-mieta-miodem-i-kostkami-lodu-z-kwiatami-bzu

Domowy sos ponzu - cytrusowy japoński sos sojowy

domowy-sos-ponzu-cytrusowy-japonski-sos-sojowy

Deser z tapioki, mleka kokosowego i mango

deser-z-tapioki-mleka-kokosowego-i-mango

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą...

salatka-z-arbuzem-serem-feta-czarnymi-oliwkami-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.