Aromatyczna domowa nalewka jagodowa z nutą kardamonu, goździków i pieprzu. Smak leśnych owoców zamknięty w butelce.

Leśne borówki czarne, czyli czarne jagody - małe i smaczne owoce, lekko słodkie i lekko kwaśne. Dżemy, konfitury, soki oraz nalewki - to tylko niektóre pomysły na wykorzystanie tych wspaniałych owoców. Pyszne drożdżowe jagodzianki to prawdziwe cudo! Warto również część jagód zamrozić i cieszyć ich smakiem przez cały rok. Mrożone jagody świetnie pasują do pierogów, słodkich wypieków i koktajli.

Nalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami

Znacie to urządzenie? To „maszynka” do zbierania jagód, zwana również grzebieniem. Jednak zbieranie jagód ręcznie jest bardziej poprawne ekologicznie i społecznie. Owoce czarnych jagód powinno się zbierać ręcznie, by nie uszkadzać roślin. Zbieraczka ze zdjęcia jest bardzo stara. Kupiłam ją kiedyś na pchlim targu w Austrii jako dekorację. Według austriackich przepisów można korzystać z takich urządzeń, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Należy taki grzebień używać tylko powierzchownie i delikatnie, by nie zniszczyć jagodziska i nie zebrać wszystkich jagód. Warto zostawić coś dla innych zbieraczy i zwierząt.

Nalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami

W zeszłym sezonie przygotowałam dwie jagodowe nalewki. Jedną o bardzo prostym składzie: jagody, alkohol, miód i drugą na cukrze z przyprawami i sokiem z cytryny. Po przelaniu do butelek nalewki odstawiłam do piwnicy na rok. Obie nalewki w smaku wyszły wyśmienite, ale nalewka z przyprawami zdecydowanie wygrała.

Nalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami

SKŁADNIKI

  • 500 g czarnych leśnych jagód
  • 200 g cukru trzcinowego lub białego
  • sok z 1 cytryny
  • ziarenka z 1 - 2 strączków kardamonu lub spora szczypta kardamonu mielonego
  • 2 goździki
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 migdał
  • 500 ml alkoholu nalewkowego 70%

WYKONANIE

  1. Oczyszczone jagody zasypujemy cukrem w dużym słoju lub gąsiorku i i odstawiamy na 1 dzień.
  2. Ziarenka kardamonu, goździki i pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy migdał i również rozdrabniamy go tłuczkiem moździerza.
  3. Na drugi dzień do jagód z cukrem dodajemy mieszankę przypraw, sok z cytryny i alkohol.
  4. Mieszamy, zamykamy słój i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 - 3 miesiące.
  5. Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem.
  6. Po 2 - 3 miesiącach zlewamy z owoców płyn, najlepiej przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące.

Zobacz również

Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej

domowa-nalewka-z-mirabelek-alyczy-sliwy-wisniowej

Nalewka z czerwonych porzeczek. Domowa nalewka porzeczkowa

nalewka-z-czerwonych-porzeczek-domowa-nalewka-porzeczkowa

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Elżbieta 2023-08-24 17:06:57

Czy można użyć owoce mrożone?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-08-25 10:50:28

Robię nalewki z mrożonych owoców, takich jak tarnina, żurawina czy aronia. Z mrożonych jagód nie robiłam, ale warto spróbować 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.