Nalewka z leśnych czarnych jagód, jagodzianka z przyprawami

Leśne borówki czarne czyli czarne jagody. Małe i smaczne owoce, lekko słodkie i lekko kwaskowate. Najczęściej wyrabia się z nich dżemy, konfitury, soki oraz nalewki. W sezonie świeże owoce są składnikiem najpyszniejszych drożdżówek na świecie, czyli słynnych jagodzianek. Ostatnio trwają zawody, o to kto wypełni bułkę największą ilością jagód. Możemy się ścigać, albo część jagód zamrozić i cieszyć ich smakiem przez cały rok. Mrożone jagody możemy dodawać do pierogów, słodkich wypieków lub do koktajli.

domowa nalewka jagodowa czarne jagody jagodzianka

Znacie to urządzenie? To „maszynka” do zbierania jagód, zwana również grzebieniem. Czy zbieram tym sposobem jagody? Nie! Zbieranie jagód ręcznie jest poprawne ekologicznie i społecznie. Owoce czarnych jagód powinno się zbierać ręczne, ponieważ przez nieumiejętne korzystanie z podobnych urządzeń niszczymy lub uszkadzamy rośliny. Zbieraczka do jagód na zdjęciu jest bardzo, bardzo wiekowa. Kupiłam ją kiedyś, ja dekorację na pchlim targu w Austrii. Tam można korzystać z takich urządzeń, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Należy taki grzebień używać tylko powierzchownie i bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć jagodziska i nie zebrać wszystkich jagód. Powinno się coś zostawić dla innych zbieraczy i dla zwierząt.

domowa nalewka jagodowa czarne jagody jagodzianka

W zeszłym sezonie przygotowałam dwie jagodowe nalewki. Jedną o bardzo prostym składzie: jagody, alkohol, miód i drugą na cukrze z przyprawami i sokiem z cytryny.  Po przelaniu do butelek nalewki odstawiłam do piwnicy na rok. Obie nalewki w smaku wyszły wyśmienite, ale nalewka z przyprawami zdecydowanie wygrała.

domowa nalewka jagodowa czarne jagody jagodzianka

SKŁADNIKI

  • 500 g czarnych leśnych jagód
  • 200 g cukru trzcinowego lub białego
  • sok z 1 cytryny
  • ziarenka z 1 - 2 kapsułek kardamonu lub spora szczypta kardamonu mielonego
  • 2 goździki
  • 3 ziarna pieprzu
  • 1 migdał
  • 500 ml alkoholu nalewkowego 70%

WYKONANIE

  1. Oczyszczone jagody zasypujemy cukrem w dużym słoju lub gąsiorku i i odstawiamy na 1 dzień.
  2. Ziarenka kardamonu, goździki i pieprz lekko rozgniatamy w moździerzu, dodajemy migdał i również rozdrabniamy go tłuczkiem moździerza.
  3. Na drugi dzień do jagód z cukrem dodajemy mieszankę przypraw, sok z cytryny i alkohol.
  4. Mieszamy, zamykamy słój i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 - 3 miesiące.
  5. Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem.
  6. Po 2 - 3 miesiącach zlewamy z owoców płyn, najlepiej przez gazę, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 3 miesiące.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz również

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny

Kiszony kalafior z kurkumą i curry - domowe kiszonki

kiszony-kalafior-z-kurkuma-i-curry-domowe-kiszonki

Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem

Pigwówka - nalewka z pigwowca według receptury Pana Hieronima

pigwowka-nalewka-z-pigwowca-wedlug-receptury-pana-hieronima

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.