Jak zachęcić dzieci do pomocy w kuchni?
Zapach świeżo upieczonych bułeczek jak magnes przyciąga wszystkich domowników do kuchni, szczególnie dzieci. A jak zachęcić dzieci do pomocy w kuchni? To bardzo proste, wystarczy zaproponować im wspólną kulinarną zabawę. Z pomocą sprytnych małych rączek i nożyczek zwykłe bułeczki zamienimy na wesołe jeżyki. Bułeczki robi się szybko, a to bardzo ważne bo dzieci bywają niecierpliwe. Najwięcej pracy jest przy nacinaniu, ale efekt na pewno ucieszy naszych pomocników. To pyszna i wesoła zabawa, więc do dzieła!
SKŁADNIKI na 12 jeżyków
300 ml mleka
15 g miodu
20 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej typ 500
8 g soli
50 g masła, stopionego i przestudzonego
Dodatkowo:
żółtko jaja
1 łyżka mleka
pestki dyni
WYKONANIE
W misce mieszamy mleko, miód i drożdże. Dodajemy mąkę, sól i stopione przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera z hakiem przez około 5 - 10 minut, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto.
Przykrywamy ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie dzielimy ciasto na 12 porcji i formujemy z nich owalne bułki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 190°C. Bułki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Nożyczkami nacinamy "kolce", na koniec robimy oczy i pyszczek, wciskając w ciasto pestki dyni.
Bułki jeżyki pieczemy około 20 minut, aż będą złociste. Studzimy na kratce.
Bułeczki jeżyki to świetny pomysł na śniadanie na dzień dziecka!
Ala 2020-11-30 19:03:48
Cudne,normalnie cudne.świetny pomysł
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-12-01 17:50:35
dziękuję 🙂
Odpowiedz
Bernadeta 2021-05-31 21:17:46
Wow niesamowite bułeczki, cudny wypiek.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-06 23:18:21
dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.