Dyniowe bułeczki orkiszowe. Drożdżowe bułeczki z dynią na śniadanie
Do przygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki.
Dodatek zaparzonej mąki do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku.
SKŁADNIKI
Zaczyn poolish
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g wody
- 5 g świeżych drożdży
Mąka zaparzana
- 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 200 g wody
Ciasto właściwe
- zaczyn poolish
- mąka zaparzana
- 100 g puree z dyni**
- 360 g mąki orkiszowej tortowej
- 10 g miękkiego masła
- 10 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- Dodatkowo - pestki dyni
WYKONANIE
Dzień przed pieczeniem bułek przygotowujemy zaczyn i zaparzamy mąkę. Pieczemy dynię na puree.
Zaczyn poolish
W misce łączymy 100 g wody, 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 5 g świeżych drożdży. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 - 18 godzin.
Mąka zaparzana
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej zalewamy 200 g gorącej wody. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy masę bez grudek. Studzimy, przykrywamy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 - 18 godzin.
Ciasto właściwe
Następnego dnia mieszamy zaczyn, zaparzoną mąkę, puree z dyni oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem przez około 10 minut, aż utworzy się miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 15 części (około 60 g sztuka), z których formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po trzy sztuki obok siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 45 minut (lub dłużej). Przed pieczeniem spryskujemy bułki wodą i obsypujemy pestkami dyni.
Pieczemy w temperaturze 230°C przez 8 minut z parą (miska z gorącą wodą) i kolejne 8 - 10 minut bez pary. Upieczone bułeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego!
* Zaczyn Poolish to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin.
**Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
**Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
Inspiracja BesondersgutGut
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.