![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/03/dyniowe-bułeczki-orkiszowe-595x858.jpg)
Do przygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki.
Dodatek zaparzonej mąki do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku.
SKŁADNIKI
Zaczyn poolish
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g wody
5 g świeżych drożdży
Mąka zaparzana
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g wody
Ciasto właściwe
zaczyn poolish
mąka zaparzana
100 g puree z dyni**
360 g mąki orkiszowej tortowej
10 g miękkiego masła
10 g świeżych drożdży
8 g soli
Dodatkowo - pestki dyni
WYKONANIE
Dzień przed pieczeniem bułek przygotowujemy zaczyn i zaparzamy mąkę. Pieczemy dynię na puree.
Zaczyn poolish
W misce łączymy 100 g wody, 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 5 g świeżych drożdży. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 - 18 godzin.
Mąka zaparzana
40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej zalewamy 200 g gorącej wody. Mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy masę bez grudek. Studzimy, przykrywamy, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 - 18 godzin.
Ciasto właściwe
Następnego dnia mieszamy zaczyn, zaparzoną mąkę, puree z dyni oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem przez około 10 minut, aż utworzy się miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 15 części (około 60 g sztuka), z których formujemy bułeczki. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia po trzy sztuki obok siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 45 minut (lub dłużej). Przed pieczeniem spryskujemy bułki wodą i obsypujemy pestkami dyni.
Pieczemy w temperaturze 230°C przez 8 minut z parą (miska z gorącą wodą) i kolejne 8 - 10 minut bez pary. Upieczone bułeczki wyjmujemy i studzimy na kratce.
Smacznego!
* Zaczyn Poolish to fermentowana mąka z wodą i drożdżami, dodawana do końcowego wyrabiania ciasta, w celu wzmocnienia i wzbogacenia smaku pieczywa oraz przedłużenia okresu jego świeżości wskutek kwasowości zaczynu, który fermentuje przez 6 – 12 godzin.
**Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
**Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
Inspiracja BesondersgutGut
Tagi
śniadaniedyniadomowe pieczywodrożdżowe wypiekipestki dynibułkipuree dyniowedomowe bułkipieczona dyniawypiekanie na śniadaniezaczyn poolishZobacz również
Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową
![bulki-pszenne-przygotowane-metoda-solno-drozdzowa](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/05/BUŁKI-PSZENNE-METODĄ-SOLNO-DROŻDŻOWĄ-595x858.jpg)
Domowe bajgle dyniowe z miodem i pestkami dyni
![dyniowe-bajgle-z-miodem-i-pestkami-dyni](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/bajgle-dyniowe.jpg)
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną
![wytrawne-i-kruche-buleczki-z-dynia-ricotta-kozim-serem-i-zurawina](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Bułki-dyniowe-z-żurawiną-595x870.jpg)
Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek
![oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/buleczki-z-czarnymi-oliwkami-595x892.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.