Słodko pikantny dżem pomidorowy z czosnkiem, imbirem i chili. Idealny do serów, krakersów i przekąsek. Przetwory domowe z wyjątkowym smakiem
Słodko pikantny dżem pomidorowy z dodatkiem czosnku, imbiru i chili. To świetny dodatek, który idealnie pasuje do deski serów, pasztetów, wędlin, krakersów lub chipsów. Tego typu przetwory gwarantują niezwykłe doznania smakowe, które zaskoczą niejedno podniebienie.
Spróbuj dodać dżem z pomidorków koktajlowych do śniadaniowych tostów lub omleta z serem i szynką a Twoje śniadanie zyska nową jakość. Kanapka z twarogiem i pomidorowym dżemem też może Cię swym smakiem mile zaskoczyć. Polecam również przepis na serowe ciasteczka nadziewane właśnie pomidorowym dżemem.
SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 50 g szalotki
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 200 - 250 g cukru - białego lub trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 limonki lub cytryny - sok i otarta skórka
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczka lub więcej drobno posiekanej papryczki chili
WYKONANIE
- Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
- Obrany imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szalotkę kroimy w drobna kostkę.
- W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na średnim ogniu szalotkę, aż stanie się szklista.
- Dodajemy czosnek, imbir i chili i sól, mieszamy i smażymy 2 - 3 minuty.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory, otartą skórkę i sok z limonki, ocet jabłkowy i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 - 1,5 godziny regularnie mieszając, pilnując aby dżem nie przywarł do dna garnka.
- Gdy dżem się trochę zredukuje, będzie gęsty i błyszczący, wyłączamy palnik.
- Przekładamy do słoika. W lodówce przechowujemy do dwóch tygodni. Możemy słoik/słoiczki pasteryzować.
PORADY I WSKAZÓWKI
Do przygotowania dżemu z pomidorów możesz użyć zarówno tych dużych pomidorów, jak i mniejszych pomidorków koktajlowych. W przypadku pomidorków koktajlowych, myślę, że dżem ma bardziej intensywny smak i ciekawą strukturę. Wybór rodzaju pomidorów zależy od naszych preferencji smakowych oraz od ogrodowych plonów.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.