Pomidorowy dżem z czosnkiem, imbirem i chili. Świetny dodatek do serów, krakersów lub serowych ciasteczek.

Do przygotowania dżemu z pomidorów i chili możesz użyć również dużych pomidorów. Jednak dżem z pomidorków koktajlowych, jak dla mnie lepiej wygląda i smakuje.

konfitura pomidorowa z czosnkiem imbirem i chili

Pikantny dżem z pomidorków może być świetnym dodatkiem do serów, krakersów, serowych ciasteczek lub chipsów. Będzie pasował do śniadaniowych tostów a także do omleta z serem i szynką. Kanapka z twarogiem i pomidorowym dżemem też może nas swym smakiem mile zaskoczyć.

Dzem pomidorowy z chili

SKŁADNIKI

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 50 g szalotki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 200 - 250 g cukru - białego lub trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 limony lub cytryny - sok i otarta skórka
  • 1/2 łyżeczka lub więcej drobno posiekanej papryczki chili

WYKONANIE

  1. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki. 
  2. Obrany imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szalotkę kroimy w drobna kostkę.
  3. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na średnim ogniu szalotkę, aż stanie się szklista.
  4. Dodajemy czosnek, imbir i chili i sól, mieszamy i smażymy 2 - 3 minuty.
  5. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, otartą skórkę i sok z limony i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
  6. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 - 1,5 godziny regularnie mieszając, pilnując aby dżem nie przywarł do dna garnka.
  7. Gdy dżem się trochę zredukuje, będzie gęsty i błyszczący, wyłączamy palnik.
  8. Przekładamy do słoika. W lodówce przechowujemy do dwóch tygodni. Możemy słoik/słoiczki pasteryzować.

Zobacz również

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.