Słodko pikantny dżem pomidorowy z czosnkiem, imbirem i chili. Idealny do serów, krakersów i przekąsek. Przetwory domowe z wyjątkowym smakiem

Słodko pikantny dżem pomidorowy z dodatkiem czosnku, imbiru i chili. To świetny dodatek, który idealnie pasuje do deski serów, pasztetów, wędlin, krakersów lub chipsów. Tego typu przetwory gwarantują niezwykłe doznania smakowe, które zaskoczą niejedno podniebienie.

Spróbuj dodać dżem z pomidorków koktajlowych do śniadaniowych tostów lub omleta z serem i szynką a Twoje śniadanie zyska nową jakość. Kanapka z twarogiem i pomidorowym dżemem też może Cię swym smakiem mile zaskoczyć. Polecam również przepis na serowe ciasteczka nadziewane właśnie pomidorowym dżemem.

pomidorowy dżem z czosnkiem, imbirem i chili pomidorki koktajlowe

SKŁADNIKI

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 50 g szalotki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 200 - 250 g cukru - białego lub trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 limonki lub cytryny - sok i otarta skórka
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczka lub więcej drobno posiekanej papryczki chili

WYKONANIE

  1. Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
  2. Obrany imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szalotkę kroimy w drobna kostkę.
  3. W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na średnim ogniu szalotkę, aż stanie się szklista.
  4. Dodajemy czosnek, imbir i chili i sól, mieszamy i smażymy 2 - 3 minuty.
  5. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, otartą skórkę i sok z limonki, ocet jabłkowy i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
  6. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 - 1,5 godziny regularnie mieszając, pilnując aby dżem nie przywarł do dna garnka.
  7. Gdy dżem się trochę zredukuje, będzie gęsty i błyszczący, wyłączamy palnik.
  8. Przekładamy do słoika. W lodówce przechowujemy do dwóch tygodni. Możemy słoik/słoiczki pasteryzować.
pomidorki koktajlowe pomidorowy dżem z czosnkiem, imbirem i chili

PORADY I WSKAZÓWKI

Do przygotowania dżemu z pomidorów możesz użyć zarówno tych dużych pomidorów, jak i mniejszych pomidorków koktajlowych. W przypadku pomidorków koktajlowych, myślę, że dżem ma bardziej intensywny smak i ciekawą strukturę. Wybór rodzaju pomidorów zależy od naszych preferencji smakowych oraz od ogrodowych plonów.

Zobacz również

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki

Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

zielony-lub-czerwony-dzem-z-papryczek-chili

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.