Pomidorowy dżem z czosnkiem, imbirem i chili. Świetny dodatek do serów, krakersów lub serowych ciasteczek.
Do przygotowania dżemu z pomidorów i chili możesz użyć również dużych pomidorów. Jednak dżem z pomidorków koktajlowych, jak dla mnie lepiej wygląda i smakuje.

Pikantny dżem z pomidorków może być świetnym dodatkiem do serów, krakersów, serowych ciasteczek lub chipsów. Będzie pasował do śniadaniowych tostów a także do omleta z serem i szynką. Kanapka z twarogiem i pomidorowym dżemem też może nas swym smakiem mile zaskoczyć.

SKŁADNIKI
- 1 kg pomidorków koktajlowych
- 50 g szalotki
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 200 - 250 g cukru - białego lub trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 limony lub cytryny - sok i otarta skórka
- 1/2 łyżeczka lub więcej drobno posiekanej papryczki chili
WYKONANIE
- Pomidorki przekrawamy na ćwiartki.
- Obrany imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szalotkę kroimy w drobna kostkę.
- W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na średnim ogniu szalotkę, aż stanie się szklista.
- Dodajemy czosnek, imbir i chili i sól, mieszamy i smażymy 2 - 3 minuty.
- Następnie dodajemy pokrojone pomidory, otartą skórkę i sok z limony i cukier, doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 1 - 1,5 godziny regularnie mieszając, pilnując aby dżem nie przywarł do dna garnka.
- Gdy dżem się trochę zredukuje, będzie gęsty i błyszczący, wyłączamy palnik.
- Przekładamy do słoika. W lodówce przechowujemy do dwóch tygodni. Możemy słoik/słoiczki pasteryzować.
Tagi
czosnekpomidorychiliimbirprzetwory domowekonfituradżemz domowej spiżarnichutneyprzetwory na zimęZobacz również
Zielony lub czerwony dżem z papryczek chili

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.