Fuczki z burakiem i kiszoną kapustą w Jarzynovej wersji

Fuczki, czyli ukraińskie lub bieszczadzkie placuszki według klasycznego przepisu przygotowuje się kiszonej kapusty. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby ten przepis trochę zmodyfikować - coś dodać, coś ująć, coś zamienić.

Taki przepis znalazłam w książce Dominiki Wójciak "Jednogarnkowa Jarzynova". Dominika podaje przepis na fuczki na bazie między innymi mąki z ciecierzycy i surowego buraka. Moja wersja będzie z buraczkiem pieczonym (taki akurat był w domu) , mąką orkiszową pełnoziarnistą i z jajem.

fuczki smażone placki z burakami i kiszoną kapustą przepis Jarzynova

SKŁADNIKI

FUCZKI

100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub innej

2 - 3 łyżki płatków drożdżowych

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

1/2 ziaren kminku w całości lub lekko rozgniecionych w moździerzu

szczypta chili lub tyle ile lubicie

3 łyżki oliwy

100 g kiszonej kapusty

100 g buraka - u mnie pieczony, ale może być surowy lub kiszony

olej lub masło klarowane do smażenia

DO PODANIA

200 ml gęstego jogurtu lub creme fraiche

1 mały ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

oliwa lub olej chili

marynowana cebula - polecam przepis na czerwoną cebulkę marynowaną w winnym occie, miodzie i przyprawach

zielenina - koperek, szczypior, szpinak lub jarmuż

WYKONANIE

FUCZKI

Do miski wsypujemy mąkę, płatki drożdżowe, przyprawy, oliwę i jajo. Mieszamy - powinniśmy otrzymać nieco gęstsze ciasto niż na naleśniki - odstawiamy na około 15 minut. Następnie dodajemy odciśniętą i posiekana kapustę oraz obranego i startego na grubych oczkach buraczka, mieszamy.

Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczamy, jak placki. Smażymy z obu stron, aż będą rumiane. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na czas smażenia reszty placków te usmażone możemy trzymać w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C.

DO PODANIA

Czosnek ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z solą i sokiem z cytryny. Odstawiamy na 5 minut, by czosnek złagodniał, następnie dodajemy do jogurtu razem z 2 łyżkami oliwy z oliwek.

Placki najlepiej smakują na ciepło, podane z jogurtowym sosem, posypane zieleniną i np. lekko rozgniecionymi ziarnami kolendry lub czarnuszki. Idealny dodatkiem będzie również piklowana czerwona cebulką.

Zobacz również

Chrupiące dyniowe placki z czosnkiem i imbirem

chrupiace-dyniowe-placki-z-czosnkiem-i-imbirem

Jednogarnkowa Jarzynova - Dominika Wójciak - proste, codzienne warzywne receptury

jednogarnkowa-jarzynova-dominika-wojciak-proste-codzienne-warzywne-receptury

Fuczki - smażone placki z kiszonej kapusty

fuczki-smazone-placki-z-kiszonej-kapusty

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

zakwas-z-buraczkow-czerwonych-zakwas-na-barszcz

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.