Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków- Ivan Orkin, Chris Ying - Gaijin gotuje
Gaijin (gai-dzin) to japońskie określenie dla "obcokrajowca" lub "outsidera". Właściwie kryje się w nim sugestia, że chodzi raczej o "intruza". W rzeczy samej o białego faceta, który "zachowuje się jak słoń w składzie porcelany, popełnia towarzyskie gafy i zostawiając za sobą potłuczone talerze" - Ivan Orkin.
Ivan Orkin, który trzy dekady mieszka głównie w Japonii, mówi biegle po japońsku, otworzył w Tokio dwa bary z ramenem a wciąż jest... gaijinem. Dziś mieszka i gotuje w Nowym Jorku, ale jego miłość do japońskiej kuchni nigdy nie przeminęła.
Gaijin Gotuje - Kuchnia Japońska dla Nie - Japończyków - Ivan Orkin, Chris Ying
Ivan Orkin przekonuje, że nie trzeba być Japończykiem, by wyczarować coś znakomitego według japońskich receptur. Należy zauważyć, że przepisy w książce nie zostały napisane z myślą o profesjonalnych restauracjach, ale pochodzą z domowych kuchni. Ponadto na końcu książki znajduje się słowniczek egzotycznych składników, a także wskazówki, gdzie je znaleźć i sugestie zamienników.
Gotuj z Gaijinem a z pewnością zakochasz się w japońskiej kuchni. Z tą książką przygotujemy pyszne i pożywne kociołki z mięsem kurczaka lub wołowiną. Urządzimy własne temaki party i nauczymy się przygotowywać idealny kotlet tonkatsu, a także jak zwinąć swoją pierwszą wielką rolkę sushi.
Przepisy w książce odnajdziemy według podziału na kategorie. Warto wspomnieć o dodatkowym oznaczeniu literą "V" przepisów wegetariańskich lub takich, które łatwo zamienić na wegetariańskie.
- Dania z ryżu i podawane z ryżem
- Buliony, zupy i potrawki
- Przystawki, przekąski, dodatki
- Dania główne do podziału
- Kociołki
- Makarony
- Kanapki i bajgle
- Dodatki
Polecam przepis na ryż z hayashi – japońska potrawka z wołowiną w sosie z tonkatsu
Pociąga cię japońska kuchnia, ale wydaje się zbyt skomplikowana i nie wiesz od czego zacząć? Jeżeli tak, to książka Gaijin gotuje jest dla ciebie.
Godny uwagi jest serial Chef's Table (Netfilx), który prezentuje gwiazdy sztuki kulinarnej z całego świata. Bohaterem jednego z odcinków jest Ivan Orkin, jeden z najlepszych kucharzy na świecie przygotowujących ramen. Film przedstawia jego historię i drogę do tego, jak został mistrzem w przyrządzaniu zupy ramen i jak do perfekcji opanował tajniki smaku umami.
Kuchnia Japońska - Ivan Orkin, Chris Ying - Gaijin gotuje
Dziękuję Wydawnictwu Słowne za udostępnienie egzemplarza recenzenckiego.
Jeżeli lubicie kuchnię japońską polecam także książki: Prawdziwa kuchnia japońska. proste potrawy, oryginalne smaki oraz Tokio. Kultowe przepisy
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.