Zielone szparagi z serem burrata i gremolatą. Grillowane zielone szparagi z burratą i ziołową gremolatą
Jak przygotować pyszne grillowane zielone szparagi z serem burrata i aromatyczną gremolatą?
Szukasz pomysłu na wyjątkowe i sezonowe danie ze szparagami? Spróbuj tych pysznych grillowanych zielonych szparagów podanych z burratą i aromatyczną gremolatą! Przygotowanie tak wykwintnego dania jest wyjątkowo proste i szybkie, a jego smak zachwyci każde podniebienie. Zacznij od zrobienia aromatycznej gremolaty, która nada potrawie wyjątkowego charakteru. Następnie wystarczy tylko kilka minut, aby przygotować i upiec pod grillem szparagi. Ułóż je na talerzu razem z burratą i obficie skrop gremolatą. Gotowe!
Czym jest gremolata i jak można wykorzystać ten wyjątkowy ziołowy sos do wzbogacenia smaku różnorodnych dań?
Gremolata to sos, który składa się z posiekanej natki pietruszki, czosnku, skórki cytrynowej i oliwy. Gremolata to doskonały dodatek do wielu dań, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Ten wyśmienity ziołowy sos uzupełni smak wielu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Doskonale komponuje się z twarożkiem, mozzarellą lub właśnie z burratą.

SKŁADNIKI
Szparagi
Gremolata
WYKONANIE
Gremolata
- W miseczce mieszamy otartą skórkę cytryny z posiekana natką pietruszki, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim oraz z oliwą.
- Doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
Szparagi
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Polewamy szparagi oliwą zmieszaną z octem balsamicznym, doprawiamy sola i pieprzem.
- Mieszamy szparagi z przyprawami, a najlepiej wszystko dobrze wcieramy.
- Przyprawione szparagi rozkładamy na blaszce, pieczemy w piekarniku pod grillem około 2 - 4 minuty.
- Grillowane szparagi układamy na talerzu razem z burratą.
- Całość skrapiamy gremolatą i ewentualnie gęstym octem balsamicznym.
- Serwujemy od razu!
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Czym zastąpić burratę w przepisie ze szparagami?
Jeśli nie masz dostępu do burraty, świetnie sprawdzi się klasyczna mozzarella, kremowy ser jogurtowy labneh lub kefirowy serek labneh. Warto postawić na łagodny nabiał, który podkreśli smak grillowanych szparagów i ziołowej gremolaty.
Czy można użyć czosnku niedźwiedziego zamiast tradycyjnego do przygotowania gremolaty?
Zamiast tradycyjnego czosnku, który jest składnikiem gremolaty, możesz spróbować użyć w sezonie czosnku niedźwiedziego. To dzika roślina jadalna o delikatnym smaku czosnku. Ma łagodniejszy smak niż zwykły czosnek i świetnie komponuje się z natką pietruszki i skórką cytrynową. Gremolata z jego dodatkiem nabierze świeżości i wyjątkowego aromatu.
Jak wzbogacić danie ze szparagami i burratą?
W zależności od preferencji smakowych i dostępnych składników, możesz eksperymentować z różnymi dodatkami. Do grillowanych szparagów możesz dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, które dodadzą soczystości, koloru i lekko kwaśnej nuty. Sprawdzi się też kilka listków rukoli lub świeżo mielony pieprz cytrynowy.
Jakie inne warzywa pasują do gremolaty?
Gremolata świetnie komponuje się nie tylko ze szparagami. Pasuje także do grillowanego bakłażana, cukinii, pieczonych ziemniaków, kalafiora czy marchewki. To szybki sposób na dodanie świeżości i aromatu nawet najprostszym warzywom.
Maria 2021-06-05 16:40:20
Super przepis, a ja do tej pory nie wiedzialam co to gremolata, a szparagi uwielbiam. Dziękuję za inspirację:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-06-06 23:17:43
Danie proste, szybkie i przepyszne i ... sos ładnie się nazywa 😉
Odpowiedz
Kasia Ula Franiszyn Luciano 2022-05-17 08:53:45
Jesteś kochana, tego szukałam!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.