Ukryj menu

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

Grzanki ze świeżym tartym pomidorem, burratą i parmezanem - pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację. Włoskie bruschetty z pomidorami, czosnkiem, burratą i parmezanem

Kremowa burrata i świeże soczyste pomidory to klasyczne zestawienie, pełne intensywnego smaku. Delikatność sera i wyrazisty aromat pomidorów, czosnek, zioła i cytrusowa nuta, połączone z chrupiącą grzanką, tworzą danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Ta prosta, a zarazem elegancka kombinacja to idealny pomysł na romantyczną kolację lub leniwe śniadanie we dwoje.

Grzanki ze świeżym tartym pomidorem i burratą

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Pomidory przekrawamy na pół i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zaczynamy ścierać od wewnętrznej, przeciętej strony, a pozostałą skórkę wyrzucamy.
  2. Czosnek ścieramy na tarce o drobny oczkach, dodajemy do pomidorów.
  3. Do miski z pomidorami dodajemy  listki oregano lub tymianku, bazylię, skórkę i sok z limonki, szczyptę soli i łyżkę oliwy, mieszamy.
  4. Kromki chleba podsmażamy do chrupkości na patelni z rozgrzaną oliwą i przekładamy na talerz.
  5. Burratę rozrywamy na pół i rozkładamy na grzanki.
  6. Na wierzch wykładamy starte pomidory z czosnkiem ziołami.
  7. Posypujemy startym parmezanem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomysł na taką grzankę pochodzi z książki Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę - Volodymyra Testardiego
  • W książkowym przepisie podane są dwie burraty, mi wystarczyła jedna, którą podzieliłam na dwie grzanki. Sami zdecydujcie, która wersja lepiej Wam odpowiada.
  • Grzanki ze świeżymi pomidorami i burratą to pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację.
  • Znakomity sposób na niemarnowanie pieczywa, warto wykorzystać tu pieczywo z poprzedniego dnia.
  • Do przygotowania grzanek możecie użyć chleb, ale bagietka lub ciabatta sprawdzi się również idealnie.
  • Takie kanapki przypominają włoskie bruschetty, czyli proste grzanki podane z ekspresową sałatką z pomidorów i oliwą.

Zobacz również

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Pesto z czosnku niedźwiedziego z migdałami i pistacjami

pesto-z-czosnku-niedzwiedziego-z-migdalami-i-pistacjami

"Pesto" z orzechów laskowych, suszonych pomidorów i rukoli

pesto-z-orzechow-laskowych-suszonych-pomidorow-i-rukoli

Chrupiące grzanki z ricottą i leśnymi grzybami

grzanki-z-ricotta-i-grzybami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.