Grzanki ze świeżym tartym pomidorem, burratą i parmezanem - pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację. Włoskie bruschetty z pomidorami, czosnkiem, burratą i parmezanem
Kremowa burrata i świeże soczyste pomidory to klasyczne zestawienie, pełne intensywnego smaku. Delikatność sera i wyrazisty aromat pomidorów, czosnek, zioła i cytrusowa nuta, połączone z chrupiącą grzanką, tworzą danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Ta prosta, a zarazem elegancka kombinacja to idealny pomysł na romantyczną kolację lub leniwe śniadanie we dwoje.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Pomidory przekrawamy na pół i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zaczynamy ścierać od wewnętrznej, przeciętej strony, a pozostałą skórkę wyrzucamy.
- Czosnek ścieramy na tarce o drobny oczkach, dodajemy do pomidorów.
- Do miski z pomidorami dodajemy listki oregano lub tymianku, bazylię, skórkę i sok z limonki, szczyptę soli i łyżkę oliwy, mieszamy.
- Kromki chleba podsmażamy do chrupkości na patelni z rozgrzaną oliwą i przekładamy na talerz.
- Burratę rozrywamy na pół i rozkładamy na grzanki.
- Na wierzch wykładamy starte pomidory z czosnkiem ziołami.
- Posypujemy startym parmezanem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Pomysł na taką grzankę pochodzi z książki Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę - Volodymyra Testardiego
- W książkowym przepisie podane są dwie burraty, mi wystarczyła jedna, którą podzieliłam na dwie grzanki. Sami zdecydujcie, która wersja lepiej Wam odpowiada.
- Grzanki ze świeżymi pomidorami i burratą to pomysł na śniadanie, przekąskę lub lekką kolację.
- Znakomity sposób na niemarnowanie pieczywa, warto wykorzystać tu pieczywo z poprzedniego dnia.
- Do przygotowania grzanek możecie użyć chleb, ale bagietka lub ciabatta sprawdzi się również idealnie.
- Takie kanapki przypominają włoskie bruschetty, czyli proste grzanki podane z ekspresową sałatką z pomidorów i oliwą.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.