Turcy stworzyli swój własny rytuał parzenia i picia herbaty. Napój ten stał się symbolem gościnności, podawanym do każdego posiłku i przy każdej okazji. W Turcji bardzo popularnym miejscem spotkań towarzyskich, jak i biznesowych są właśnie herbaciarnie.
Do parzenia herbaty po turecku służy specjalny podwójny imbryczek, çaydanlık, a gotowy napar serwuje się w uroczych małych szklaneczkach w kształcie tulipana.
Turecki çaydanlık składa się z dwóch imbryczków, dolnego, większego na wodę i górnego, mniejszego na esencję herbacianą. Turecka herbata to czarna herbata uprawiana w rejonie Rize. To faworyt wśród tureckich herbat, jest delikatna, słodkawa, można się nią delektować przez cały dzień. Ja zaparzyłam "Caykur Rize Turist Cayi", liście tej herbaty pochodzą z samego czubka krzewu herbacianego, bez pączka i poddawane są rozdrobnieniu, aby zwiększyć walory herbaty w czasie parzenia.
Jak zaparzyć herbatę po turecku?
Do dolnego imbryczka wlewamy wodę, natomiast do górnego wsypujemy
około 3 łyżek stołowych czarnej herbaty liściastej. Gatunki herbat możemy mieszać lub dorzucać do
liści ulubione dodatki, takie, jak mięta, kardamon, cynamon, goździki, suszone
owoce lub kwiaty. Mały czajniczek
ustawiamy na większym i całość podgrzewamy
na małym ogniu. Gotujemy około 15 minut,
w tym czasie para wodna ogrzewa susz herbaciany, który delikatnie się praży
wydzielając coraz bardziej intensywny aromat.
Po 15 minutach wodą z dolnego imbryczka zalewamy podgrzane liście. Uzupełniamy
wodę w dolnym naczyniu i ponownie ustawiamy mniejszy czajniczek na większym.
Teraz gotujemy całość na średnim ogniu do czasu, aż woda w dolnym imbryczku zacznie
wrzeć. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy kolejne 15 - 20 minut. Po
tym czasie listki herbaty powinny opaść na dno.
Zaparzoną esencję wlewamy przez sitko do 1/3 lub 1/4 wysokości szklaneczek, następnie uzupełniamy gorącą wodą. Turcy bardzo lubią słodkie herbaty i według ich przepisu należy dodać 2 kostki cukru na szklaneczkę napoju. Do herbaty polecam migdałowe ciasteczka kavala.
Smacznego!
Imbryczek, szklaneczki, herbaty znajdziecie w Tureckim Sklepie. Polecam dodatkowo filmik instruktażowy "parzenie herbaty po turecku".
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-01-08 19:21:19
Moja herbatka właśnie się parzy :) Tym razem Mevlana - jest super
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 20:07:02
Mevlana... jak tylko nadarzy się okazja, chętnie spróbuję 🙂
Odpowiedz
Marzena 2020-01-09 11:52:48
Kiedyś w domu mojej babci tak się parzyło herbatę. Z Turcji przywiozłam szklaneczki. Muszę tylko czajnik z imbrykiem sobie sprawić. W Turcji herbata smakuje wyjątkowo ☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-09 14:55:32
Ten czajniczek jest bardzo praktyczny bo pasuje również do kuchenek indukcyjnych.
Odpowiedz
Aneta 2020-01-08 19:31:17
Piłam tę herbatę, rzeczywiście smakuje inaczej niż nasza.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 20:04:39
Tak parzona herbata jest wyjątkowa! Póki co parzyłam jeden rodzaj herbaty, ale w najbliższej przyszłości mam ochotę popróbować innych.
Odpowiedz
Simona 2020-01-08 19:33:37
Kocham różne herbaty więc dziękuję Ci za owy post :D Na pewno skorzystam!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 20:05:38
Polecam, sama jestem pod wrażeniem, jak sposób parzenia wpływa na smak herbaty 🙂
Odpowiedz
Ania 2020-01-08 21:43:26
Bardzo lubię Turcką herbatę bo kilka rady miałam okazję ja pić będąc w Turcji. Niestety nie znam tajemnicy parzenia tego cudownego napoju ale może przy następnych wakacjach w Turcji poproszę o szkolenie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 23:22:28
Może to śmieszne, ale będąc w Turcji też nie poznałam tajemnicy parzenia herbaty... czyli wszystko przed nami!
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni 2020-01-08 19:56:03
zawsze jak oglądam tureckie seriale zastanawiałam się czym się ona różni od naszej i jak ją zrobić. Dzięki Twojemu wpisowi moja ciekawość została nasycona i już wszystko wiem. Chyba spróbuję ją zrobić.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 19:59:12
Miałam podobnie, nie bardzo wiedziałam po co aż dwa imbryczki 😉 a herbata jest bardzo pyszna!
Odpowiedz
Justyna Borucka 2020-01-08 20:15:57
Bardzo ciekawy wpis, jestem pod wrażeniem ile cennych informacji. Może dzięki tej recepturze przekonam się do herbaty :) zajrzałam na stronkę i imbryczek chętnie bym przygarnęła :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 23:30:33
Do czarnej herbaty właśnie przekonałam się po zaparzeniu po turecku... a imbryczek, jest cudny. Nie chowam go, zdobi moją kuchnie 😉
Odpowiedz
Anna 2020-01-08 20:43:27
Dla mnie turecka herbata jest za słodka...Cukier zabija mi smak herbaty. A lubię czuć jej aromaty, taniny.
Parzę bez cukru.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 23:28:00
Aniu, mamy chyba podobne smaki... mi ta herbata również lepiej pasuje bez cukru!
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-01-08 20:50:17
To cudny pomysł, ale czasochłonny, a że nie przepadam za herbatą... Choć zawsze warto wiedzieć takie rzeczy, a nigdy jeszcze o tym nie słyszałam. Wszelkie te herbaciane rytuały są cudne :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 23:26:58
Nie przepadam za czarna herbatą, a raczej nie przepadałam... teraz mam już inne zdanie 😉
Odpowiedz
Czaj 2020-01-08 20:59:22
Bardzo dobra herbata
Odpowiedz
AniaM. 2020-01-08 22:38:17
Pięknie opisałaś parzenie tej herbatki. Bardzo lubię smakować różne rodzaje herbat. Jeśli nadarzy się okazja, wypróbuję i po turecku.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-08 23:20:51
Dla mnie to tez nowe doświadczenie i jestem pod wrażeniem! Turecki tygielek odczarował dla mnie czarną herbatę 😉
Odpowiedz
Paulina 2020-01-09 13:18:08
U mnie to chyba nigdy nie minie miłość do herbaty non stop smakuje/testuje nowe
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-09 14:54:18
Ja do tej pory tylko zielone, teraz zaczynam smakowanie czarnych 🙂
Odpowiedz
Felicja 2020-01-09 16:40:04
WOW. A ja ciągle myślałam, ze po turecku to tylko kawa. :) Jak zaopatrzę się w taki imbryczek, to taką herbatę sobie zrobię. A że ostatnio bardziej zasmakowała mi herbata i pijam ją bardzo często, to taka odmiana i eksperyment na pewno by mi się przydał. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-10 00:50:03
Dla mnie to też odkrycie, więc bardzo polecam zakup takiego imbryczka 🙂
Odpowiedz
Ewelina 2020-01-10 12:09:45
Super, kawa po turecku też jest bardzo dobra - czy tez masz przepis?
Może dane mi będzie w tym toku jej spróbować
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-01-13 06:18:15
Póki co mam tylko na herbatę 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.