Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro. Pyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru

W kuchni czasem najsmaczniejsze dania powstają spontanicznie. Tak właśnie narodził się pomysł na kiszoną surówkę z kapusty, buraczków i marchewki na ostro. Po zakończeniu kiszenia kiszenia białej kapusty w dębowej beczce zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw, ale resztki przyprawione ostrą koreańską papryką Gochugaru i wymieszane z otartymi buraczkami znalazły swoje miejsce w słoju.

Ciasno upchałam ten pyszny miks i pozostawiłam go do ukiszenia. Teraz, gdy kiszonka jest gotowa, chcę się z Wami podzielić tym prostym i zdrowym przysmakiem, który idealnie pasuje jako dodatek do wielu dań. Smaczna, pełna aromatu, chrupka i lekkiego ostra – taka jest ta lekko pikantna kiszonka z kapusty, marchewki i buraków.

Kiszona kapusta kiszona marchewka kiszony burak domowa kiszonka

SKŁADNIKI

  • 1 kg kapusty białej
  • 150 g czerwonych buraczków
  • 50 g marchwi
  • 20 g soli kamiennej
  • 1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy)

WYKONANIE

  • Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy na tzw. mandolinie.  
  • Buraczki i marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Głąb z kapusty możemy również zetrzeć na tarce i dodać do kiszonki.
  • Wszystko razem dokładnie mieszamy w dużej misce z solą i Gochugaru.  
  • Dokładnie wymieszane warzywa przekładamy do wyparzonego słoja lub kamiennego garnka i mocno ubijamy.
  • Warzywa obciążamy (talerzykiem i słoikiem z wodą lub wyparzonym płaskim kamieniem), przykrywamy i zostawiamy na około 10 - 14 dni w temperaturze pokojowej. 
  • Podczas kiszenia pilnujemy, aby kiszonka cały czas była zalana płynem.  
  • Przez pierwsze dni zaglądam do kiszonki i ją ugniatam lub ubijam, żeby soki wypłynęły na wierzch.
  • Po 7 - 10 dniach próbuję i kiedy w kiszonka jest wystarczająco kwaśna i smaczna przekładam ją do lodówki lub do innego chłodnego pomieszczenia.  

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Gochugaru to ostra papryka o pięknym czerwonym kolorze, złożonym profilu smakowym i niecodziennej teksturze stosowana do większości koreańskich dań, a w szczególności do kimchi.
  • Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę kupuję w sklepach internetowych.
  • Gochugaru możecie zastąpić inną ostrą paprykę, w takiej ilości, jak lubicie.

Zobacz również

Kapusta kiszona w dębowej beczce - domowe przetwory

kapusta-kiszona-w-debowej-beczce

Kiszona kalarepa z burakiem - domowe kiszonki

kiszona-kalarepa-z-burakiem

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Komentarze

Marzena 2021-11-10 19:58:19

Wygląda niesamowicie. I już się na nią szykuję🙂

Odpowiedz

Marcin 2023-12-28 14:57:19

Wspaniały przepis. Uwielbiam, jak podkreślasz spontaniczność i kreatywność w kuchni, co jest często kluczem do odkrywania nowych, smakowitych potraw. Twoje połączenie kiszonej kapusty, marchewki i buraków z ostrą papryką Gochugaru brzmi nie tylko pysznie, ale i zdrowo. Jestem pod wrażeniem, jak dobrze wykorzystujesz pozostałości składników, tworząc coś wyjątkowego i pełnego smaku.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-12-29 10:28:32

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.