Pyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru
Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce. Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki, sól i Gochugaru, upchałam ciasno w słoju i pozostawiłam do ukiszenia.

Jeżeli nie macie Gochugaru możecie dodać inną ostrą paprykę, w takiej ilości, jak lubicie. Często robię różne kimchi, więc duże opakowanie papryki Gochugaru zawsze stoi kuchennej szafce. Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata. Ta ostra papryka o pięknym czerwonym kolorze, złożonym profilu smakowym i niecodziennej teksturze stosowana do większości koreańskich dań, a w szczególności do kimchi.
Składniki
1 kg kapusty białej
150 g czerwonych buraczków
50 g marchwi
20 g soli kamiennej
1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy)
Wykonanie
Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy na tzw. mandolinie. Buraczki i marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostały głąb możemy również zetrzeć na tarce i dodać do kiszonki.
Wszystko razem dokładnie mieszamy z solą i Gochugaru, najlepiej w dużej misce. Dokładnie wymieszane warzywa przekładamy do wyparzonego słoja lub kamiennego garnka i mocno ubijamy. Obciążamy (talerzykiem i słoikiem z wodą lub wyparzonym płaskim kamieniem), przykrywamy i zostawiamy na około 10 - 14 dni w temperaturze pokojowej.
Podczas kiszenia pilnujemy, aby kiszonka cały czas była zalana płynem. Przez pierwsze dni zaglądam do kiszonki i ją ugniatam lub ubijam, żeby soki wypłynęły na wierzch. Po 7 - 10 dniach próbuję i kiedy w kiszonka jest wystarczająco kwaśna przekładam ją do lodówki lub do innego chłodnego pomieszczenia.
Smacznego i na zdrowie!
Tagi
kiszonkiprzetwory domowekapusta kiszonadomowe kiszonkikiszone buraczkizdrowe kiszonkiprzetwory na zimęZobacz również
Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.

Kiszony czosnek

Marzena 2021-11-10 19:58:19
Wygląda niesamowicie. I już się na nią szykuję🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.