Pyszna i zdrowa domowa kiszonka z kapusty, buraków, marchewki z ostrą koreańską papryką Gochugaru

Pomysł na kiszonkę z kapusty, marchewki i buraczków powstał w mojej głowie kilka minut po zakończeniu kiszenia białej kapusty w dębowej beczce.  Zostało trochę poszatkowanej kapusty i otartej marchwi. Z części przygotowałam dużą michę surówki coleslaw. Do pozostałej kapusty i marchwi dodałam otarte buraczki, sól i Gochugaru, upchałam ciasno w słoju i pozostawiłam do ukiszenia.

Kiszona kapusta kiszona marchewka kiszony burak domowa kiszonka

Jeżeli nie macie Gochugaru możecie dodać inną ostrą paprykę, w takiej ilości, jak lubicie. Często robię różne kimchi, więc duże opakowanie papryki Gochugaru zawsze stoi kuchennej szafce. Koreańską grubo mieloną paprykę Gochugaru paprykę możecie kupić w sklepach internetowych m.in. w Kuchnie Świata. Ta ostra papryka o pięknym czerwonym kolorze, złożonym profilu smakowym i niecodziennej teksturze stosowana do większości koreańskich dań, a w szczególności do kimchi.

Składniki

1 kg kapusty białej

150 g czerwonych buraczków

50 g marchwi

20 g soli kamiennej

1 łyżeczka Gochugaru (lub chili, tyle ile lubimy)

Wykonanie

Kapustę przekrawamy na pół, wycinamy głąb, siekamy lub szatkujemy na tzw. mandolinie.  Buraczki i marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pozostały głąb możemy również zetrzeć na tarce i dodać do kiszonki.

Wszystko razem dokładnie mieszamy z solą i Gochugaru, najlepiej w dużej misce.  Dokładnie wymieszane warzywa przekładamy do wyparzonego  słoja lub kamiennego garnka i mocno ubijamy. Obciążamy (talerzykiem i słoikiem z wodą lub wyparzonym płaskim kamieniem), przykrywamy i zostawiamy na około 10 - 14 dni w temperaturze pokojowej. 

Podczas kiszenia pilnujemy, aby kiszonka cały czas była zalana płynem.  Przez pierwsze dni zaglądam do kiszonki i ją ugniatam lub ubijam, żeby soki wypłynęły na wierzch. Po 7 - 10 dniach próbuję i kiedy w kiszonka jest  wystarczająco kwaśna przekładam ją do lodówki lub do innego chłodnego pomieszczenia.  

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz również

Czerwone kimchi z kapusty pekińskiej i buraczków

czerwone-kimchi-z-kapusty-pekinskiej-i-buraczkow

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.

kiszenie-i-fermentacja-z-dr-ewa-dabrowska-domowe-sposoby

Kiszony czosnek

kiszony-czosnek

Komentarze

Marzena 2021-11-10 19:58:19

Wygląda niesamowicie. I już się na nią szykuję🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.