Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Owoce pod kruszonką to prosty deser, który możemy przygotować nawet dzień wcześniej.

Gotową kruszonkę przykrywamy i trzymamy w lodówce. Podobnie postępujemy z karmelizowanymi owocami. Ważne jest to, aby kruszonka i owoce były przechowywane w osobnych naczyniach. Na przygotowanie deseru wystarczy nam już tylko około 30 minut, czyli - włączamy piekarnik, rozkładamy owoce w foremkach (lub w jednej dużej), zasypujemy kruszonką, pieczemy...

...i już!

Do tego lody waniliowe, bita śmietana i mamy wyśmienity, prosty i ekspresowy deser.

Składniki na 6 foremek o średnicy 12 cm.

SKŁADNIKI

KRUSZONKA

200 g mąki

100 g masła

50 g płatków owsianych

50 g orzechów włoskich drobno posiekanych

80 g cukru

KARMELIZOWANE OWOCE

1 kg gruszek

100 g suszonej żurawiny

sok z 1 cytryny

50 g cukru

100 ml białego wytrawnego wina

WYKONANIE

KRUSZONKA
Do miski wsypujemy posiekane orzechy, mąkę, masło w kawałkach, cukier i płatki owsiane. Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą rąk aż do uzyskania kruszonki. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

KARMELIZOWANE OWOCE

Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając aby się nie poparzyć wlewamy białe wino. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy gruszki razem z sokiem z cytryny. Przez około 5 minut karmelizujemy gruszki, cały czas mieszając. Gruszki przekładamy do żaroodpornych foremek do pieczenia, sos zostawiamy na patelni.

Do sosu, który pozostał na patelni dodajemy suszoną żurawinę i gotujemy do zredukowania sosu. Następnie żurawinę rozkładamy na gruszkach.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kruszonkę równomiernie rozsypujemy po gruszkach i żurawinie, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 - 40 minut.

Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.

Smacznego!

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Sałatka rukola z gruszką, serem pleśniowym i sosem z czarnego czosnku

salatka-rukola-z-gruszka-serem-plesniowym-i-sosem-z-czarnego-czosnku

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami

jablkowa-granola-z-zurawina-orzechami

Komentarze

magdula 2018-03-19 16:35:04

Jejku, to musi smakować obłędnieeee :))

Odpowiedz

Kamil 2018-03-29 15:52:45

Aż ślinka leci na sam widok :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-04-04 13:12:01

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.