Ukryj menu

Gruszki i żurawina pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami. Owoce pod kruszonką - crumble z owocami

Jak zrobić szybki owocowy deser z kruszonką?

Przygotowanie deseru z kruszonką jest bardzo proste i szybkie. Najpierw należy przygotować kruszonkę, a potem karmelizować owoce, jak gruszki czy śliwki. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30-40 minut i deser jest gotowy. Idealny sposób na ekspresowy, pyszny deser - owocowe crumble.

Jakie owoce najlepiej nadają się do kruszonki?

Do kruszonki można wykorzystać różne owoce, ale najczęściej wybierane są jabłka, gruszki, śliwki czy morele. Warto pamiętać, aby owoce były odpowiednio dojrzałe, ale jędrne, żeby dobrze się upiekły i nie rozpadły podczas karmelizowania.

Jak zaoszczędzić czas przy przygotowywaniu deseru z owocami i kruszonką?

Owoce pod kruszonką to prosty deser, który można przygotować nawet dzień wcześniej. Gotową kruszonkę i karmelizowane owoce przechowujemy osobno w lodówce, dzięki czemu na dzień podania wystarczy tylko włożyć je do piekarnika. W efekcie zaoszczędzimy czas, a smak deseru nie straci na jakości. To szybka metoda, by przygotować pyszny deser z minimalnym nakładem pracy, który zachwyci gości.


SKŁADNIKI na 6 foremek o średnicy 12 cm

Kruszonka

Karmelizowane gruszki

WYKONANIE

Kruszonka

  1. Do miski wsyp posiekane orzechy, mąkę, masło w kawałkach, cukier i płatki owsiane.
  2. Wszystkie składniki zagniataj za pomocą rąk aż do uzyskania kruszonki.
  3. Miskę z kruszonką przykryj i odstaw do lodówki.

Karmelizowane gruszki

  1. Gruszki umyj, osusz, obierz, wytnij gniazda nasienne.
  2. Pokrój gruszki na cząstki i skrop sokiem z cytryny.
  3. Na suchą patelnię wysyp cukier i karmelizuj na złoty kolor.
  4. Następnie bardzo ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć wlej białe wino.
  5. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodaj gruszki razem z sokiem z cytryny.
  6. Przez około 5 minut karmelizuj gruszki, cały czas mieszając.
  7. Gruszki, bez sosu przełóż do żaroodpornych foremek do pieczenia.
  8. Do sosu, który pozostał na patelni dodaj suszoną żurawinę i gotuj do zredukowania sosu.
  9. Następnie żurawinę rozłóż na gruszkach.
  10. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.   
  11. Kruszonkę równomiernie rozsypu po gruszkach i żurawinie.
  12. Wstaw foremki z gruszkami i kruszonką do rozgrzanego piekarnika na około 30 - 40 minut.
  13. Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jakie gruszki wybrać do karmelizowania?

Do karmelizowania najlepiej wybierać gruszki, które są jędrne i nie za bardzo dojrzałe. Dzięki temu gruszki nie rozpadną się podczas karmelizowania, a ich smak będzie wyrazisty i dobrze komponować się z kruszonką.

Czy mogę użyć innych owoców zamiast gruszek?

Tak, jeśli nie masz gruszek, możesz wykorzystać inne owoce, takie jak jabłka, śliwki czy brzoskwinie. Owoce o podobnej konsystencji dobrze się sprawdzą i będą równie smaczne.

Czy kruszonkę mogę przygotować wcześniej?

Oczywiście! Kruszonkę można przygotować z wyprzedzeniem, przechować ją w lodówce lub zamrozić. Dzięki temu zaoszczędzisz czas podczas przygotowywania deseru.

Jakie wino wybrać do karmelizowania gruszek?

Do karmelizowania gruszek idealnie nadaje się białe wino wytrawne, które nie tylko nada deserowi głębi smaku, ale także ładnie zharmonizuje się z cukrem i owocami. Jeśli nie masz wina, możesz je zastąpić sokiem jabłkowym.

Jak podać ten deser?

Deser świetnie smakuje na ciepło, podany z lodami waniliowymi. Możesz także dodać świeżą miętę lub posypać całość orzechami, aby nadać dodatkowy akcent smakowy.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Sałatka rukola z gruszką, serem pleśniowym i sosem z czarnego czosnku

salatka-rukola-z-gruszka-serem-plesniowym-i-sosem-z-czarnego-czosnku

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami

jablkowa-granola-z-zurawina-orzechami

Komentarze

magdula 2018-03-19 16:35:04

Jejku, to musi smakować obłędnieeee :))

Odpowiedz

Kamil 2018-03-29 15:52:45

Aż ślinka leci na sam widok :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-04-04 13:12:01

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.