Owoce pod kruszonką to prosty deser, który możemy przygotować nawet dzień wcześniej.
Gotową kruszonkę przykrywamy i trzymamy w lodówce. Podobnie postępujemy z karmelizowanymi owocami. Ważne jest to, aby kruszonka i owoce były przechowywane w osobnych naczyniach. Na przygotowanie deseru wystarczy nam już tylko około 30 minut, czyli - włączamy piekarnik, rozkładamy owoce w foremkach (lub w jednej dużej), zasypujemy kruszonką, pieczemy...
...i już!
Do tego lody waniliowe, bita śmietana i mamy wyśmienity, prosty i ekspresowy deser.
Składniki na 6 foremek o średnicy 12 cm.
SKŁADNIKI
KRUSZONKA
200 g mąki
100 g masła
50 g płatków owsianych
50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
80 g cukru
KARMELIZOWANE OWOCE
1 kg gruszek
100 g suszonej żurawiny
sok z 1 cytryny
50 g cukru
100 ml białego wytrawnego wina
WYKONANIE
KRUSZONKA
Do miski wsypujemy posiekane orzechy, mąkę, masło w kawałkach, cukier i płatki owsiane. Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą rąk aż do uzyskania kruszonki. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
KARMELIZOWANE OWOCE
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny. Na suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie , uważając aby się nie poparzyć wlewamy białe wino. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy gruszki razem z sokiem z cytryny. Przez około 5 minut karmelizujemy gruszki, cały czas mieszając. Gruszki przekładamy do żaroodpornych foremek do pieczenia, sos zostawiamy na patelni.
Do sosu, który pozostał na patelni dodajemy suszoną żurawinę i gotujemy do zredukowania sosu. Następnie żurawinę rozkładamy na gruszkach.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kruszonkę równomiernie rozsypujemy po gruszkach i żurawinie, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 - 40 minut.
Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.
Smacznego!
magdula 2018-03-19 16:35:04
Jejku, to musi smakować obłędnieeee :))
Odpowiedz
Kamil 2018-03-29 15:52:45
Aż ślinka leci na sam widok :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-04-04 13:12:01
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.