Jak ugotować kaszę jaglaną
Kasza jaglana z olejem kokosowym lub masłem klarowanym (masło ghee) i kardamonem
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Kaszę wysypujemy na gęste sito, dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie przelewamy obficie wrzątkiem, odkładamy na 10 minut, żeby lekko ociekła z wody.
- W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy 2 łyżki oleju kokosowego lub 1 łyżkę klarowanego masła, dodajemy kardamon, wsypujemy kaszę, delikatnie podprażamy, intensywnie mieszając.
- Dolewamy ostrożnie wodę i gotujemy na średnim ogniu, cały czas obserwując. Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, a na powierzchni pojawią się charakterystyczne dziurki, podobne do małych kraterów, z których uchodzi gorące powietrze, zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 1/2 godziny. Garnek z grubym dnem będzie długo trzymał temperaturę, dzięki temu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.
- Tak ugotowaną kaszę przechowujemy w lodówce i przez kilka dni możemy z niej przygotowywać zarówno dania na słono, jak i na słodko.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.