Gotowana kasza quinoa - komosa ryżowa

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przelewamy wrzątkiem, odsączamy. Przekładamy komosę do garnka, zalewamy wodą w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut lub do wyparowania wody. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli. Przykrywamy szczelną pokrywką i odstawiamy na około 30 minut.

Ugotowaną kaszę możemy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku około 3 dni.

Zobacz również

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

salatka-z-hummusem-czyli-z-czym-mozna-jesc-hummus

Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...

salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony

Quinoa - czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami

quinoa-czarna-komosa-ryzowa-z-jogurtem-i-truskawkami

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

salatka-z-kaszy-quinoa-z-awokado-migdalami-suszonymi-pomidorami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.