Pyszna i zdrowa kiszona surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli

Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy,  szatkujemy, mieszamy  i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki.


Skład

1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg)

1 duże winne jabłko

1 duża czerwona cebula

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka soli

1 łyżeczka nasion kminku

3 ziarna ziela angielskiego

2 - 3 listki laurowe

Wykonanie

Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści, brudnych i nadpsutych, przekrawamy, głąb wycinamy, jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę drobno szatkujemy, jabłka i kapuściany głąb ścieramy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulę kroimy na cienkie półplasterki.

Wszystko razem dokładnie mieszamy z solą, cukrem, kminkiem, najlepiej w dużej misce. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i całość przekładamy do wyparzonego  słoja lub kamiennego garnka. Mocno ubijamy np. tłuczkiem, przykrywamy talerzykiem, obciążamy i trzymamy w temperaturze pokojowej.

Po  3 - 4 dniach fermentacji kapustę przebijamy w kilku miejscach, najlepiej drewnianym patykiem lub drugą stroną drewnianej łyżki, ponownie przykrywamy talerzykiem, obciążamy i wynosimy tym razem w chłodne miejsce na 10 - 15 dni. Gotową kapustę przekładamy w słoiki i trzymamy w lodówce.

Smacznego i na zdrowie!

Zobacz również

Kapusta kiszona w dębowej beczce

kapusta-kiszona-w-debowej-beczce

Kapusta kiszona z buraczkami i marchewką na ostro

kapusta-kiszona-z-buraczkami-i-marchewka-na-ostro

Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską. Domowe sposoby.

kiszenie-i-fermentacja-z-dr-ewa-dabrowska-domowe-sposoby

Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty

modre-kimchi-czyli-kimchi-z-czerwonej-kapusty

Komentarze

yolka 2020-04-19 14:55:17

kurcze ,ja to debil w takich sprawach,ale spróbuję, dzięki

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-20 13:40:09

koniecznie 🙂 ...próbować do skutku 😉

Odpowiedz

AGNIESZKA 2020-04-27 11:12:21

Czy konieczny jest kminek?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-04-29 23:14:31

Można bez kminku 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.