Pyszna i zdrowa kiszona surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli. Szybka w przygotowaniu kiszonka z kapusty - domowe przetwory.
Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/02/Czerwona-kapusta-kiszona.jpg)
SKŁADNIKI
- 1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg)
- 1 duże winne jabłko
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 - 3 listki laurowe
WYKONANIE
- Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści, brudnych i nadpsutych, przekrawamy, głąb wycinamy, jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne.
- Kapustę drobno szatkujemy, jabłka i kapuściany głąb ścieramy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulę kroimy na cienkie półplasterki.
- Wszystko razem dokładnie mieszamy z solą, cukrem, kminkiem, najlepiej w dużej misce.
- Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i całość przekładamy do wyparzonego słoja lub kamiennego garnka.
- Mocno ubijamy np. tłuczkiem, przykrywamy talerzykiem, obciążamy i trzymamy w temperaturze pokojowej.
- Po 3 - 4 dniach fermentacji kapustę przebijamy w kilku miejscach, najlepiej drewnianym patykiem lub drugą stroną drewnianej łyżki, ponownie przykrywamy talerzykiem, obciążamy i wynosimy tym razem w chłodne miejsce na 10 - 15 dni.
- Gotową kapustę przekładamy w słoiki i trzymamy w lodówce.
Tagi
kapustasałatkajabłkocebulaprzetwory domoweziele angielskiedomowe kiszonkikapusta czerwonakminekkiszonkaz domowej spiżarnisurówkacały roklutyZobacz również
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą
![kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/02/5X9A4414-595x892.webp)
Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką
![kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/01/Kiszony-fenkul-koper-wloski.jpg)
Modre Kimchi, czyli kimchi z czerwonej kapusty
![modre-kimchi-czyli-kimchi-z-czerwonej-kapusty](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/modre-kimichi-z-czerwonej-kapusty.jpg)
yolka 2020-04-19 14:55:17
kurcze ,ja to debil w takich sprawach,ale spróbuję, dzięki
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-20 13:40:09
koniecznie 🙂 ...próbować do skutku 😉
Odpowiedz
AGNIESZKA 2020-04-27 11:12:21
Czy konieczny jest kminek?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-29 23:14:31
Można bez kminku 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.