Ukryj menu

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni i sezamu. Smaczny dodatek do makaronów, kopytek lub śląskich klusek.

Jak przygotować kluski śląskie i jakie dodatki można podać z zamiast mięsa?

Tradycyjnie kluski śląskie serwuje się z mięsnymi sosami, ale świetnie smakują też w wersji wegetariańskiej. Zielone szparagi, podsmażony szpinak, karmelizowane pestki dyni i sezamu oraz aromatyczny, słodko ostry sos sojowy tworzą pełne, roślinne danie. To znakomita alternatywa dla klasycznego obiadu, idealna szczególnie w sezonie szparagowym.

Jak przygotować zielone szparagi z pestkami dyni?

Zielone szparagi krótko podsmażam na patelni, dodając szpinak i gotowy sos na bazie syropu klonowego, sosu sojowego i oleju sezamowego. Całość podana z chrupiącymi pestkami dyni i sezamu w karmelizowanej otoczce nabiera charakteru i idealnie komponuje się z delikatnymi kluskami śląskimi. Danie jest szybkie, sezonowe i pełne kontrastów.

kluski śląskie i zielone szparagi

SKŁADNIKI

Kluski śląskie

Karmelizowane pestki dyni

Szparagi

Sos

WYKONANIE

Kluski śląskie

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparowuj i przestudź.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce o średnich oczkach.
  4. Następnie albo pozostaw je w garnku, w którym się gotowały, albo przełóż do miski z szerszym dnem.  
  5. Ziemniaki lekko uklep i podziel na cztery równe części.
  6. Jedną część wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, tyle aby wypełniła wgłębienie po ziemniakach.  
  7. Dodaj odłożone ziemniaki, dopraw solą i wyrabiaj masę, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
  8. Z ciasta odrywaj małe, jednakowej wielkości kawałki i turlaj w dłoniach z nich kulki.
  9. Przyciśnij kciukiem środek, tworząc małe wgłębienie.
  10. W dużym garnku zagotowuj wodę i lekko ją posól.
  11. Kluski wrzucaj partiami i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  12. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotuj je jeszcze przez 2 - 3 minuty.
  13. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.
  14. Podawaj okraszone smażoną cebulą, z różnymi sosami, z masłem lub z innymi dodatkami.

Szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni

  1. Sezam i pestki dyni upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
  2. Dodaj 3 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i płatki chili.
  3. Smaż minutę, aż syrop zacznie się pienić i gęstnieć (ale nie ściemnieje). 
  4. Gorące karmelizowane pestki rozłóż ostrożnie na papierze do pieczenia i zetrzyj na nie skórkę z cytryny.  
  5. Kiedy pestki przestygną pokrusz je w dłoniach, albo posiekaj.
  6. Składniki sosu wymieszaj w miseczce i odstaw na bok.
  7. Szparagi umyj i odetnij twarde końce.
  8. Czubki szparagów odetnij a łodygi pokrój ukośnie na mniejsze kawałki.
  9. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i wrzuć pokrojone łodygi szparagów, smaż 3 - 4 minuty.
  10. Dodaj końcówki szparagów i szpinak, smaż minutę.
  11. Na koniec wlej sos, wymieszaj i zdejmij z ognia.
  12. Podawaj z kluskami śląskimi lub makaronem i posyp karmelizowanymi pestkami dyni.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Z czym podać kluski śląskie?

Kluski śląskie w klasycznej wersji serwuje się z duszonym mięsem w gęstym, aromatycznym sosie. Proponuję dla odmiany wiosenną wegetariańską wersję ziemniaczanych klusek z dodatkiem zielonych szparagów. Poza sezonem szparagowym możesz to danie przygotować z bobem, cukinią, fasolką szparagową, dynią lub z brokułami.

Z czym jeszcze można podać karmelizowane pestki dyni?

Świetnie pasują także do sałatek, pieczonych warzyw, makaronów i zup krem. Warto przygotować większą porcję, długo zachowują chrupkość.

Inspiracja

Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni to pomysł zaczerpnięty z książki  Anny Jones Jeden garnek, jedna planeta. Anna proponuje w swojej książce podać szparagi z makaronem, u mnie tym razem są to kluski śląskie. Karmelizowane pestki dyni i pyszny sos stanowią wyjątkowy dodatek do tego dania.  

Kategorie

Obiady

Zobacz również

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

bruschetta-ze-szparagami-i-szparagowa-ricotta

Grillowane szaszłyki z zielonymi szparagami i serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Białe szparagi duszone na maśle, podane z bułką tartą

biale-szparagi-duszone-na-masle-podane-z-bulka-tarta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.