Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni i sezamu. Smaczny dodatek do makaronów, kopytek lub śląskich klusek.
Jak przygotować kluski śląskie i jakie dodatki można podać z zamiast mięsa?
Tradycyjnie kluski śląskie serwuje się z mięsnymi sosami, ale świetnie smakują też w wersji wegetariańskiej. Zielone szparagi, podsmażony szpinak, karmelizowane pestki dyni i sezamu oraz aromatyczny, słodko ostry sos sojowy tworzą pełne, roślinne danie. To znakomita alternatywa dla klasycznego obiadu, idealna szczególnie w sezonie szparagowym.
Jak przygotować zielone szparagi z pestkami dyni?
Zielone szparagi krótko podsmażam na patelni, dodając szpinak i gotowy sos na bazie syropu klonowego, sosu sojowego i oleju sezamowego. Całość podana z chrupiącymi pestkami dyni i sezamu w karmelizowanej otoczce nabiera charakteru i idealnie komponuje się z delikatnymi kluskami śląskimi. Danie jest szybkie, sezonowe i pełne kontrastów.

SKŁADNIKI
Kluski śląskie
Karmelizowane pestki dyni
Szparagi
Sos
WYKONANIE
Kluski śląskie
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, odparowuj i przestudź.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce o średnich oczkach.
- Następnie albo pozostaw je w garnku, w którym się gotowały, albo przełóż do miski z szerszym dnem.
- Ziemniaki lekko uklep i podziel na cztery równe części.
- Jedną część wyjmij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, tyle aby wypełniła wgłębienie po ziemniakach.
- Dodaj odłożone ziemniaki, dopraw solą i wyrabiaj masę, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
- Z ciasta odrywaj małe, jednakowej wielkości kawałki i turlaj w dłoniach z nich kulki.
- Przyciśnij kciukiem środek, tworząc małe wgłębienie.
- W dużym garnku zagotowuj wodę i lekko ją posól.
- Kluski wrzucaj partiami i gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody gotuj je jeszcze przez 2 - 3 minuty.
- Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.
- Podawaj okraszone smażoną cebulą, z różnymi sosami, z masłem lub z innymi dodatkami.
Szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni
- Sezam i pestki dyni upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
- Dodaj 3 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i płatki chili.
- Smaż minutę, aż syrop zacznie się pienić i gęstnieć (ale nie ściemnieje).
- Gorące karmelizowane pestki rozłóż ostrożnie na papierze do pieczenia i zetrzyj na nie skórkę z cytryny.
- Kiedy pestki przestygną pokrusz je w dłoniach, albo posiekaj.
- Składniki sosu wymieszaj w miseczce i odstaw na bok.
- Szparagi umyj i odetnij twarde końce.
- Czubki szparagów odetnij a łodygi pokrój ukośnie na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju i wrzuć pokrojone łodygi szparagów, smaż 3 - 4 minuty.
- Dodaj końcówki szparagów i szpinak, smaż minutę.
- Na koniec wlej sos, wymieszaj i zdejmij z ognia.
- Podawaj z kluskami śląskimi lub makaronem i posyp karmelizowanymi pestkami dyni.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Z czym podać kluski śląskie?
Kluski śląskie w klasycznej wersji serwuje się z duszonym mięsem w gęstym, aromatycznym sosie. Proponuję dla odmiany wiosenną wegetariańską wersję ziemniaczanych klusek z dodatkiem zielonych szparagów. Poza sezonem szparagowym możesz to danie przygotować z bobem, cukinią, fasolką szparagową, dynią lub z brokułami.
Z czym jeszcze można podać karmelizowane pestki dyni?
Świetnie pasują także do sałatek, pieczonych warzyw, makaronów i zup krem. Warto przygotować większą porcję, długo zachowują chrupkość.
Inspiracja
Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni to pomysł zaczerpnięty z książki Anny Jones Jeden garnek, jedna planeta. Anna proponuje w swojej książce podać szparagi z makaronem, u mnie tym razem są to kluski śląskie. Karmelizowane pestki dyni i pyszny sos stanowią wyjątkowy dodatek do tego dania.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.