Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni i sezamu. Smaczny dodatek do makaronów, kopytek lub śląskich klusek.
Kluski śląskie w klasycznej wersji serwuje się z duszonym mięsem w gęstym, aromatycznym sosie. Proponuję dla odmiany wegetariańską wersję ziemniaczanych klusek z dodatkiem zielonych szparagów.

Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni to pomysł zaczerpnięty z książki Anny Jones "Jeden garnek, jedna planeta". Anna proponuje je podać z makaronem, u mnie tym razem są to kluski śląskie.
Poza sezonem szparagowym możemy to danie przygotować z bobem, cukinią, fasolką szparagową, dynią lub brokułami.
Karmelizowane pestki dyni i pyszny sos stanowią wyjątkowy dodatek do tego dania. Składniki sosu i krokantu możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata
SKŁADNIKI
KLUSKI
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
PESTKI DYNI
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki syropu klonowego
- duża szczypta suszonych płatków chili
- otarta skórka z niewoskowanej cytryny
SZPARAGI
- pęczek szparagów
- 2 - 3 garści liści szpinaku
- 1 łyżeczka oleju
SOS
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka wody
- szczypta płatków chili
KLUSKI ŚLĄSKIE
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy i studzimy.
- Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce o średnich oczkach.
- Następnie albo pozostawiamy je w garnku, w którym sie gotowały, albo przekładamy do miski z szerszym dnem. Ziemniaki uklepujemy i dzielimy na cztery równe części.
- Jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby wypełniła wgłębienie po ziemniakach. Dodajemy odłożone ziemniaki, doprawiamy solą i wyrabiamy, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
- Z ciasta odrywamy małe, jednakowej wielkości kawałki i turlamy w dłoniach z nich kulki. Przyciskamy kciukiem środek, tworząc małe wgłębienie.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy. Kluski wrzucamy partiami i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Wyławiamy łyżką cedzakową na ogrzany talerz. Podajemy okraszone smażoną cebulą, z różnymi sosami, z masłem lub z innymi dodatkami.
SZPARAGI Z KARMELIZOWANYMI PESTKAMI DYNI
- Sezam i pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Dodajemy 3 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i płatki chili. Smażymy minutę, aż syrop zacznie się pienić i gęstnieć (ale nie ściemnieje). Gorące karmelizowane pestki rozkładamy ostrożnie na papierze do pieczenia i ścieramy na nie skórkę z cytryny. Kiedy pestki przestygną kruszymy je w dłoniach, albo siekamy.
- Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok.
- Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce. Czubki szparagów odcinamy a łodygi kroimy ukośnie na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone łodygi szparagów, smażymy 3 - 4 minuty. Dodajemy końcówki szparagów i szpinak, smażymy minutę. Na koniec wlewamy sos, mieszamy i wyłączamy palnik. Podajemy z kluskami śląskimi lub makaronem i posypujemy karmelizowanymi pestkami dyni.
Tagi
obiadprzepisy wegetariańskieszparagisezon na szparagipestki dyniziemniakikluskikuchnie świataprzepisy wegańskieZobacz również
Sałatka czarna quinoa - zielone szparagi - zielony groszek - feta - chipsy z batatów

Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo - cieciorkowo

Sushirrito, czyli burrito sushi - domowe sushi

Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.