Zielone szparagi  z karmelizowanymi pestkami dyni i sezamu. Smaczny dodatek do makaronów, kopytek lub śląskich klusek.

Jak przygotować kluski śląskie i jakie dodatki można podać z zamiast mięsa??

Kluski śląskie w klasycznej wersji serwuje się z duszonym mięsem w gęstym,  aromatycznym sosie. Proponuję dla odmiany wegetariańską wersję ziemniaczanych klusek z dodatkiem  zielonych szparagów.

Poza sezonem szparagowym możemy to danie przygotować z bobem, cukinią, fasolką szparagową, dynią lub z brokułami.

kluski śląskie i zielone szparagi

SKŁADNIKI

Kluski śląskie

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Karmelizowane pestki dyni

  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • duża szczypta suszonych płatków chili
  • otarta skórka z niewoskowanej cytryny

Szparagi

  • pęczek szparagów
  • 2 - 3 garści liści szpinaku
  • 1 łyżeczka oleju

Sos

  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka wody
  • szczypta płatków chili

WYKONANIE

Kluski śląskie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  2. Ugotowane odcedzamy, odparowujemy i studzimy.
  3. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce o średnich oczkach.
  4. Następnie albo pozostawiamy je w garnku, w którym się gotowały, albo przekładamy do miski z szerszym dnem.  
  5. Ziemniaki uklepujemy i dzielimy na cztery równe części.
  6. Jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby wypełniła wgłębienie po ziemniakach.  
  7. Dodajemy odłożone ziemniaki, doprawiamy solą i wyrabiamy, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
  8. Z ciasta odrywamy małe, jednakowej wielkości kawałki i turlamy w dłoniach z nich kulki.
  9. Przyciskamy kciukiem środek, tworząc małe wgłębienie.
  10. W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy.
  11. Kluski wrzucamy partiami i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.  
  12. Wyławiamy łyżką cedzakową na talerz.
  13. Podajemy okraszone smażoną cebulą, z różnymi sosami, z masłem lub z innymi dodatkami.

Szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni

  1. Sezam i pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
  2. Dodajemy 3 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i płatki chili.
  3. Smażymy minutę, aż syrop zacznie się pienić i gęstnieć (ale nie ściemnieje). 
  4. Gorące karmelizowane pestki rozkładamy ostrożnie na papierze do pieczenia i ścieramy na nie skórkę z cytryny.  
  5. Kiedy pestki przestygną kruszymy je w dłoniach, albo siekamy.
  6. Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok.
  7. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce.
  8. Czubki szparagów odcinamy a łodygi kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.
  9. Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone łodygi szparagów, smażymy 3 - 4 minuty.
  10. Dodajemy końcówki szparagów i szpinak, smażymy minutę.
  11. Na koniec wlewamy sos, mieszamy i wyłączamy palnik.
  12. Podajemy z kluskami śląskimi lub makaronem i posypujemy karmelizowanymi pestkami dyni.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni to pomysł zaczerpnięty z książki  Anny Jones Jeden garnek, jedna planeta
  • Anna proponuje w swojej książce podać szparagi z makaronem, u mnie tym razem są to kluski śląskie.
  • Karmelizowane pestki dyni i pyszny sos stanowią wyjątkowy dodatek do tego dania.  
  • Składniki sosu i krokantu możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata

Zobacz również

Naleśniki ze szparagami i pastą paprykową Gochujang

nalesniki-ze-szparagami-i-pasta-paprykowa-gochujang

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Szaszłyki z grilla - szparagi z serem halloumi

szaszlyki-z-grilla-szparagi-z-serem-halloumi

Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i morskimi szparagami, czyli solirodem

salatka-z-ziemniakami-ciecierzyca-i-morskimi-szparagami-czyli-solirodem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.