Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni i sezamu. Smaczny dodatek do makaronów, kopytek lub śląskich klusek.
Jak przygotować kluski śląskie i jakie dodatki można podać z zamiast mięsa??
Kluski śląskie w klasycznej wersji serwuje się z duszonym mięsem w gęstym, aromatycznym sosie. Proponuję dla odmiany wegetariańską wersję ziemniaczanych klusek z dodatkiem zielonych szparagów.
Poza sezonem szparagowym możemy to danie przygotować z bobem, cukinią, fasolką szparagową, dynią lub z brokułami.
SKŁADNIKI
Kluski śląskie
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
Karmelizowane pestki dyni
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki sezamu
- 3 łyżki syropu klonowego
- duża szczypta suszonych płatków chili
- otarta skórka z niewoskowanej cytryny
Szparagi
- pęczek szparagów
- 2 - 3 garści liści szpinaku
- 1 łyżeczka oleju
Sos
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka wody
- szczypta płatków chili
WYKONANIE
Kluski śląskie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowane odcedzamy, odparowujemy i studzimy.
- Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce o średnich oczkach.
- Następnie albo pozostawiamy je w garnku, w którym się gotowały, albo przekładamy do miski z szerszym dnem.
- Ziemniaki uklepujemy i dzielimy na cztery równe części.
- Jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle aby wypełniła wgłębienie po ziemniakach.
- Dodajemy odłożone ziemniaki, doprawiamy solą i wyrabiamy, aż powstanie gładkie jednolite ciasto.
- Z ciasta odrywamy małe, jednakowej wielkości kawałki i turlamy w dłoniach z nich kulki.
- Przyciskamy kciukiem środek, tworząc małe wgłębienie.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i lekko ją solimy.
- Kluski wrzucamy partiami i gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Wyławiamy łyżką cedzakową na talerz.
- Podajemy okraszone smażoną cebulą, z różnymi sosami, z masłem lub z innymi dodatkami.
Szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni
- Sezam i pestki dyni prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć.
- Dodajemy 3 łyżki syropu klonowego, szczyptę soli i płatki chili.
- Smażymy minutę, aż syrop zacznie się pienić i gęstnieć (ale nie ściemnieje).
- Gorące karmelizowane pestki rozkładamy ostrożnie na papierze do pieczenia i ścieramy na nie skórkę z cytryny.
- Kiedy pestki przestygną kruszymy je w dłoniach, albo siekamy.
- Składniki sosu mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok.
- Szparagi myjemy i odcinamy twarde końce.
- Czubki szparagów odcinamy a łodygi kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone łodygi szparagów, smażymy 3 - 4 minuty.
- Dodajemy końcówki szparagów i szpinak, smażymy minutę.
- Na koniec wlewamy sos, mieszamy i wyłączamy palnik.
- Podajemy z kluskami śląskimi lub makaronem i posypujemy karmelizowanymi pestkami dyni.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Zielone szparagi z karmelizowanymi pestkami dyni to pomysł zaczerpnięty z książki Anny Jones Jeden garnek, jedna planeta
- Anna proponuje w swojej książce podać szparagi z makaronem, u mnie tym razem są to kluski śląskie.
- Karmelizowane pestki dyni i pyszny sos stanowią wyjątkowy dodatek do tego dania.
- Składniki sosu i krokantu możemy kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach lub przez internet, np. w Kuchnie Świata
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.