
Chrupiące ciasto filo, świeże borówki i aksamitny fioletowym krem - pyszny, prosty letni deser. Na dodatek bardzo praktyczny, ponieważ ciasto i krem możemy przygotować dzień wcześniej. Gotowy krem przechowujemy w lodówce, a upieczone koszyczki w suchym miejscu. Tuż przed podaniem wypełniamy kremem koszyczki i obkładamy borówkami. Jeżeli komuś za mało słodkości całość możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Wskazówki, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie we wpisie "Truskawki w cynamonowych koszyczka z ciasta filo..."
Składniki na 12 sztuk
KOSZYCZKI
300 g ciasta filo (1 opakowanie)
60 - 80 g stopionego masła
20 g cukru pudru
borówki , tyle ile lubimy i ile zmieści się w koszyczkach
SYROP Z BORÓWEK
100 g borówek
1 łyżka cukru
1 łyżka wody
1 łyżka soku z cytryny
KREM
300 g ricotta
300 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 -3 łyżki syropu z borówek
Wykonanie
SYROP z BORÓWEK
Do małego rondelka przekładamy wszystkie składniki na syrop. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 - 10 minut, aż uzyskamy syrop. Następnie studzimy i odcedzamy przez sitko.
KREM
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki oprócz syropu i ubijamy na krem. Pod koniec ubijania zabarwiamy syropem z borówek. Gotowy krem przechowujemy w przykrytej misce w lodówce.
KOSZYCZKI
Wyciągamy ciasto z opakowania i delikatnie rozwijamy na blacie. Kładziemy jeden arkusz np. na stolnicę i pędzelkiem smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy drugim arkuszem ciasta. Podobnie postępujemy z kolejnymi arkuszami ciasta, zlepiając masłem po 2 lub 3 płaty maksymalnie.
Wysmarowane i zlepione arkusze kroimy na 12 kwadratów. Kwadraty powinny być wystarczająco duże, aby zmieściły się w otworach foremki na muffiny i jeszcze wystawały na zewnątrz. Otwory foremki na muffiny smarujemy cienko masłem i wykładamy kwadratami z ciasta filo, tak aby utworzyć koszyczki i ponownie smarujemy pozostałym masłem po wierzchu. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarnika około 15 minut, na zloty kolor. Upieczone wyjmujemy ostrożnie z foremek i studzimy na kratce.
Tuż przed podaniem deseru wypełniamy koszyczki kremem, obkładamy owocami, możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Smacznego!
Tagi
deserborówkimascarponeprzepisy z borówkamiowocowy deserdeser z owocamifilociasto filoszybki deserciastko z krememZobacz również
Truskawki w cynamonowych koszyczkach z ciasta filo

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

Ananasowy deser a'la tiramisu z zielonymi biszkoptami i kwiatami z ananasa

Tartaletki z morelami i borówkami

Konesso 2019-08-06 12:31:37
Tak pięknie wygląda ten deser, aż szkoda jeść!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-08-06 15:30:22
Trzeba jeść i to szybko, póki chrupiący 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.