Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen

KOMENTARZE

Buła i przyjaciele - dupki, piętki i słodkie okruszki - proste przepisy bez wyrabiania, Ina-Janine Johansen. Ponad 100 sprawdzonych przepisów na pieczywo bez wrabiania i nie tylko

Ina-Janine Johansen to skandynawska gwiazda kulinarna. Najbardziej znana jest jako autorka bloga Mat på Bordet (Podano do stołu). Ina-Janine Johansen opublikowała już kilka bestsellerowych książek kucharskich. Na swoim blogu od ponad 10 lat inspiruje i dzieli się przepisami, które są uwielbiane nie tylko w Skandynawii.

Buła i przyjaciele - z tą książką pieczenie stanie się chlebem powszednim! Ina w swojej książce udowadnia czytelnikom, że można piec drożdżowe ciasta bez wyrabiania, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia. Uważa, że wystarczy połączyć składniki, odstawić do wyrośnięcia, z otrzymanego ciasta uformować  pożądany kształt i wstawić do pieca. To jej technika i pomysł na różne rodzaje wypieków: od puszystych i aromatycznych bułeczek cynamonowych, po pizzę, foccacię i wspaniały świeży drożdżowy chleb.

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen

W książce Buła i przyjaciele znajdziemy ponad 100 sprawdzonych przepisów na chleby, bułki, pizze, pieczywo z nadzieniem i słodkie wypieki. Oprócz wypieków autorka dzieli się pomysłami na drugie życie czerstwego pieczywa, a także na ulubione smarowidła do chleba.

Ina-Janine Johansen znana jest jako "królowa pieczenia bez wyrabiania" i z duma nosi ten tytuł.  Według techniki Iny opisane w książce ciasta bez wyrabiania mają nieco większą zawartość płynów niż ciasta przeznaczone do zagniatania. Jeśli dostaną też dużo czasu na wyrastanie, samodzielnie stworzą siatkę glutenową.  Po co piec bez wrabiania? Odpowiedź jest prosta:  pieczenie bez wyrabiania jest łatwe. Ciasto mieszamy, odstawiamy, formujemy i pieczemy.

A jeśli stęsknisz się za wyrabianiem, to po prostu od czasu do czasu upiecz coś po staremu Ina-Janine Johansen

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo Wielka Litera, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Kategorie

KsiążkiPieczywo

Zobacz również

Po prostu CHLEB - Siegfried Brenneis - domowe pieczywo na zakwasie - krok po kroku

po-prosto-chleb-siegfried-brenneis-domowe-pieczywo-na-zakwasie-krok-po-kroku

Chleb owsiany śniadaniowy z nasionami

chleb-owsiany-sniadaniowy-z-nasionami

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Mąka i woda - Sabina Francuz - 80 przepisów na wypieki

maka-i-woda-sabina-francuz-80-przepisow-na-wypieki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.