Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym
Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatek ananasa sprawi, że wypiek zyska na smaku i wilgotności, a puder z marchewki w polewie podkreśli marchewkowy charakter ciasta.
Do wypieku wykorzystałam foremki silikonowe w kształcie mini babeczek. Możemy to ciasto upiec w większej blaszce, wtedy jednak czas pieczenia wydłużamy do około 1 godziny.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/Babeczki-marchewkowe-z-ananasem-595x818.jpg)
SKŁADNIKI
CIASTO
50 g zmielonych orzechów (pekan lub innych)
300 g mąki
4 jaja
200 g obranej marchwi
100 g ananasa świeżego lub z puszki
180 g cukru
150 ml oleju
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
(olej i mąka krupczatka do foremek)
POLEWA
200 g cukru pudru
50 g miękkiego masła
50 g serka ricotta lub twarogu
10 ml soku z cytryny
2 łyżeczki pudru marchewkowego
PUDER MARCHEWKOWY
2 - 3 marchewki
WYKONANIE
CIASTO
Obrane marchewki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ananasa (świeżego obieramy) miksujemy na pulpę.
Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej. Następnie dodajemy utartą marchewkę i pulpę z ananasa. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą marchewkową.
Foremki do babeczek lub muffin smarujemy olejem i posypujemy mąką krupczatką. Gotową masą napełniamy foremki i pieczemy w 175°C około 25 minut.
PUDER MARCHEWKOWY
Wyszorowane i obrane marchewki tniemy na cienkie plastry, najlepiej wykorzystać do tej czynności obieraczkę do warzyw. Cienkie paski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 100°C i pieczemy (suszymy) około 1 godziny. Czas zależy od grubości plasterków i od soczystości marchewek.
Po przestudzeniu miksujemy na puder. Można do tego użyć młynka do kawy, blendera lub moździerza.
POLEWA
Wszystkie składniki na polewę dokładnie mieszamy ze sobą i rozprowadzamy na schłodzonych babeczkach. Dekorujemy i odstawiamy w chłodne miejsce aby polewa zastygła.
Smacznego!
Tagi
deserświętacytrynytwarógpiernikiolejorzechyananasmarchewbabeczkimuffinyWielkanocmarchewkowy puderpuder z marchwiZobacz również
Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello
![cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3973-960x1440.webp)
Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą
![babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/5X9A4639-2-595x893.webp)
Muffiny z awokado. Babeczki awokado - limona - pistacje
![muffiny-z-awokado-limona-i-pistacje](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/myffiny-z-awokado-.jpg)
Babeczki muffiny z jogurtem, makiem i kumkwatem
![babeczki-muffiny-z-jogurtem-makiem-i-kumkwatem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/02/Muffiny-z-kumkwatem-i-makiem-595x873.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.