Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Marchewkowe babeczki z ananasem i pudrem marchewkowym

Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatek ananasa sprawi, że wypiek zyska na smaku i wilgotności, a puder z marchewki w polewie podkreśli marchewkowy charakter ciasta.

Do wypieku wykorzystałam foremki silikonowe w kształcie mini babeczek. Możemy to ciasto upiec w większej blaszce, wtedy jednak czas pieczenia wydłużamy do około 1 godziny.


SKŁADNIKI

CIASTO

50 g zmielonych orzechów (pekan lub innych)

300 g mąki

4 jaja

200 g obranej marchwi

100 g ananasa świeżego lub z puszki

180 g cukru

150 ml oleju

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

(olej i mąka krupczatka do foremek)

POLEWA

200 g cukru pudru

50 g miękkiego masła

50 g serka ricotta lub twarogu

10 ml soku z cytryny

2 łyżeczki pudru marchewkowego

PUDER MARCHEWKOWY

2 - 3 marchewki

WYKONANIE

CIASTO

Obrane marchewki ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ananasa (świeżego obieramy) miksujemy na pulpę.

Za pomocą miksera mieszamy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej. Następnie dodajemy utartą marchewkę i pulpę z ananasa. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą marchewkową.

Foremki do babeczek lub muffin smarujemy olejem i posypujemy mąką krupczatką. Gotową masą napełniamy foremki i pieczemy w 175°C około 25 minut.

PUDER MARCHEWKOWY

Wyszorowane i obrane marchewki tniemy na cienkie plastry, najlepiej wykorzystać do tej czynności obieraczkę do warzyw. Cienkie paski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 100°C i pieczemy (suszymy) około 1 godziny. Czas zależy od grubości plasterków i od soczystości marchewek.

Po przestudzeniu miksujemy na puder. Można do tego użyć młynka do kawy, blendera lub moździerza.

POLEWA

Wszystkie składniki na polewę dokładnie mieszamy ze sobą i rozprowadzamy na schłodzonych babeczkach. Dekorujemy i odstawiamy w chłodne miejsce aby polewa zastygła.

Smacznego!

Kategorie

Na SłodkoŚwięta

Zobacz również

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Pieczona kiełbasa z marchewką, śliwkami i białym winem. Prosty przepis na obiad lub kolację

pieczona-kielbasa-z-marchewka-sliwkami-i-bialym-winem-prosty-przepis-na-obiad-lub-kolacje

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

wytrawne-babeczki-z-dynia-szalwia-orzechami-i-plesniowym-serem

Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

pieczone-czekoladowe-donuty-z-borowkowym-lukrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.