Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Nalewka truskawkowa z limonką. Domowa nalewka owocowa

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Nalewka truskawkowa z limonką. Przetwory i nalewki domowej roboty - odkryj niepowtarzalny smak wyjątkowej nalewki z truskawek i limonki. Doskonały trunek, rarytas dla miłośników domowych nalewek.

Czy nalewka z truskawek z dodatkiem limonki może stworzyć wyjątkowy napój alkoholowy? Jakie są najlepsze sposoby na przygotowanie idealnej truskawkowej nalewki?

Nalewka z truskawek zawsze budziła we mnie odrobinę wątpliwości. Nie byłam przekonana, czy połączenie truskawek z alkoholem może stworzyć napój o wyjątkowym smaku. Jednak postanowiłam dać szansę tej kombinacji i spróbować.

Przygotowałam nalewkę z truskawek z dodatkiem limonki i cierpliwie czekałam na efekty. Po dwóch miesiącach nalewka była trochę jak kompot truskawkowy z alkoholem. Jednak nie zraziłam się i po około trzech miesiącach dojrzewania kolejna próba była już niezwykle zadowalająca.

Efekt końcowy to wyśmienita truskawkowa nalewka, która przerosła moje oczekiwania. Zapraszam Cię do odkrycia tej wyjątkowej receptury. Ciesz się sezonem truskawkowym w zupełnie nowy sposób!

Nalewka truskawkowa z limonką

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy i wkładamy do słoja lub gąsiora z dużym otworem.
  2. Zasypujemy truskawki cukrem i odstawiamy na około 2 - 3 godziny, aby puściły sok.
  3. Po upływie 2 godzin dolewamy alkohol do słoja z truskawkami i delikatnie mieszamy.
  4. Szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy na około 2 miesiące, aby nalewka miała czas dojrzeć.
  5. Po upływie 2 miesięcy zlewamy alkohol z nalewki, oddzielając go od truskawek.
  6. Limonkę dokładnie szorujemy, z połowy owocu ścieramy skórkę i dodajemy do nalewki.
  7. Z całej limonki wyciskamy sok i również dodajemy do nalewki.
  8. Ponownie szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy na 2 tygodnie, aby smaki dobrze się połączyły.
  9. Po upływie 2 tygodni nalewkę przecedzamy i dokładnie filtrujemy.
  10. Przefiltrowaną nalewkę odstawiamy na minimum 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała i osiągnęła pełen smak.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Przygotowanie nalewki truskawkowej z limonką to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i cieszenie się ich smakiem przez cały rok. Eksperymentuj z dodatkami i czasem maceracji, aby znaleźć idealną kombinację, która będzie odpowiadać Twoim preferencjom smakowym.
  • Truskawki świetnie komponują się z różnymi owocami cytrusowymi, takimi jak limonka, cytryna czy pomarańcza, eksperymentuj więc z dodatkami.
  • Eksperymentuj z przyprawami - dodanie kilku goździków, kawałka kory cynamonu lub wanilii może wzbogacić smak nalewki.
  • Truskawki są bogate w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, co sprawia, że nalewka z truskawek może mieć pewne korzyści zdrowotne, oczywiście spożywana z umiarem!

Kategorie

Nalewki

Zobacz również

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Komentarze

maly3city ♑ 2017-07-05 19:31:17

Spróbujcie jeszcze zrobić nalewkę farmacetòw na truskawkach.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-07-06 11:52:01

Intrygująca...

Odpowiedz

Aneta W. 2017-07-10 18:32:34

Od dziś to jeden z moich ulubionych blogów! :) <3 lubię patrzeć na ładne zdjęcia, a Twoje są tak cudowne, że nawet nie mam słowa, które by to określiło! ;) rzadko mam czas na komentowanie, ale obiecuję się starać :D za to, że sobie mogę popatrzeć i pomarzyć, że kiedyś dojdę do takich umiejętności w fotografii, choć w połowie tak dobrych ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-07-11 21:46:00

Pąs na policzkach po takich komplementach... 😉 Anetko, na Twoim blogu również jest pięknie, kolorowo i smacznie!

Odpowiedz

Grażyna 2018-06-02 18:23:26

Limonki nie dawałam, a robię nalewkę od kilku lat. Za to dawałam melisę, ma większego kopa, hihihih, ja robię tylko na spirytusie. Teraz zrobię z limonką i melisą. I co jeszcze-powiem że lepsza dla mnie jest świeża-znaczy po tych 2 miesiącach, potem ciemnieje i robi się ostrzejsza.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-06-05 13:17:46

Z melisą również może być wyśmienita 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.