Pampuszki, czyli drożdżowe ukraińskie bułeczki do barszczu. Pampuszki Mamuszki - śniadaniowe bułki czosnkowe
Bułki czosnkowe, czyli pampuszki ... mamuszki. Przepis pochodzi z książki Olii Hercules "Mamuszka" - Od Lwowa do Baku. Ukraińskie pampuszki to bułeczki, które tradycyjnie podaje się do barszczu. Słowo "pampuszka" oznacza również piękną kobietę przy kości ;-)
Gorące bułki od razu po upieczeniu smarujemy czosnkowym olejem. Biały czosnek w sezonie możemy częściowo zastąpić posiekanym świeżym czosnkiem niedźwiedzim.


SKŁADNIKI
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 400 g mąki
- 6 g soli
- 3 łyżki oleju
- 10 g czosnku startego (w sezonie kilka listów świeży czosnku niedźwiedziego)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajo, rozkłócone do smarowania
WYKONANIE
- Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn.
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.
- Dodajemy 200 g mąki i lekko mieszamy.
- Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
- Następnego dnia rano dosypujemy resztę mąki i sól.
- Wrabiamy ciasto, albo na stolnicy, albo w mikserze z hakiem do czasu, aż będzie odchodzić od palców lub ścianek miski.
- Ciasto dzielimy na 8 porcji i z każdej formujemy bułkę.
- Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremce lub naczyniu żaroodpornym o średnicy około 24 cm.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłem miejsce na około 1,5 godziny, aż bułki podwoją objętość.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
- Wyrośnięte pampuszki smarujemy obficie rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 - 25 minut, aż powstanie lśniąca i złota skórka.
- Olej mieszamy z posiekanymi ziołami, czosnkiem i szczyptą soli.
- Upieczone pampuszki wyjmujemy z piekarnika i gorące smarujemy ziołowym olejem.
Tagi
śniadanieczosnekpieczywodrożdżowe wypiekibułkipietruszkakuchnia ukraińskaczosnek niedźwiedziolia herculespieczywo na śniadanieZobacz również
Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

Bułki pszenne przygotowane metodą solno - drożdżową

Rustykalne bułki z suszonymi pomidorami, oliwkami i tymiankiem

Książka Buła i przyjaciele - Ina-Janine Johansen

Łukasz 2020-04-16 11:54:35
Zjadłbym kilka nawet i bez barszczu! :D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-16 16:23:08
🙂 ... i tak to wyglądało u mnie... nie zdążyłam zrobić barszczu 😉
Odpowiedz
Marzena 2020-04-16 11:54:49
Wyglądają jak milion dolarów, wow!!! Przy najbliższej okazji robię 🤗 Już kiedyś takie jadłam na Ukrainie. I przypomniałaś mi ich smak. Mam ślinitok☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-16 16:21:44
Są przepyszne, tak szybko zjedliśmy, że nie zdążyłam zrobić barszczu 😉
Odpowiedz
Agu 2021-02-09 12:49:45
Upieczone! Bardzo dobre, takie puchate a skórka super wyszła. Dzięki za przepis!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-09 22:03:31
Teraz to i ja nabrałam na nie ochoty 😉 dawno nie robiłam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.