Domowe powidła śliwkowe na trzy sposoby

Domowe powidła ze śliwek węgierek na trzy sposoby: według Monatowej, tradycyjne i z wolnowaru bez cukru. Domowe przetwory - wybierz metodę, która Ci najbardziej odpowiada.

POWIDŁA ZE ŚLIWEK WEDŁUG MONATOWEJ

"Powidła ze śliwek najlepiej jest smażyć z końcem września lub początkiem października, gdy śliwki są najsłodsze. Kilka lub kilkanaście garncy śliwek wydrylować z pestek, przebierając robaczywe, włożyć do kotła miedzianego, dobrze pobielonego i gotować zwolna zupełnie bez wody, mieszając ciągle długą drewnianą kopystką. Skoro się zupełnie rozgotują, przefasować je przez sito lub przetak i włożyć napowrót do tego samego kotła, który należy wymyć i wysuszyć i gotować dalej na wolnym ogniu. Gotowanie to trzeba powtórzyć drugiego i trzeciego dnia, aż powidło nabierze ciemnego koloru i odpowiedniej gęstości. Wtedy kto chce go mieć wykwintniejszem i słodszem, niech doda cukru miałkiego do smaku..." .

Taki przepis podaje Maria Ochorowicz-Monatowa w swojej "Uniwersalnej Książce Kucharskiej" z 1926 roku. Minęło prawie sto lat, a przepis praktycznie się nie zmienił.

powidła śliwkowe

POWIDŁA ZE ŚLIWEK WĘGIEREK PRZEPIS TRADYCYJNY

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Śliwki przekrawamy na pół lub tylko nacinamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę.
  2. Wydrylowane śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy szczyptę soli i powoli podgrzewamy.
  3. Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia przez około 2 godziny.
  4. Co jakiś czas mieszamy, pilnując, aby śliwki nie przywierały do dna garnka.
  5. Studzimy śliwki, przykrywamy i na drugi dzień powtarzamy gotowanie.
  6. Jeżeli uważamy, że powidła nie są odpowiednio gęste gotujemy je dłużej lub/i powtarzamy gotowanie trzeciego dnia.
  7. Pod koniec gotowania, jeżeli jest taka potrzeba dosładzamy powidła cukrem, tyle ile chcemy i lubimy.
  8. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Jak zrobić powidła śliwkowe z węgierek w wolnowarze

POWIDŁA ZE ŚLIWEK Z WOLNOWARU

powidła śliwkowe

Powidła ze śliwek węgierek bez cukru

SKŁADNIKI na wolnowar o pojemności naczynia 5,7 litra*

WYKONANIE

  1. Śliwki przekrawamy na pół lub tylko nacinamy wzdłuż i wyjmujemy pestkę.
  2. Wydrylowane śliwki przekładamy do misy wolnowaru, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 100 ml wody.
  3. Ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 10 godzin.
  4. Po 3 godzinach lekko uchylamy pokrywkę (ja wkładam drewnianą łyżkę pomiędzy pokrywkę, a naczynie) i gotujemy dalej.
  5. Po 10 godzinach wyłączamy wolnowar, uchylamy lub odkrywamy pokrywkę i studzimy powidła, najlepiej do następnego dnia.
  6. Drugiego dnia ustawiamy opcję Low i czas gotowania na 8 godzin.
  7. Gotujemy z uchyloną pokrywką i co 2 godziny mieszamy powidła, pilnując, aby masa nie przywierała do dna naczynia.
  8. Pod koniec gotowania, jeżeli jeżeli chcemy dosładzamy powidła cukrem, tyle ile chcemy i lubimy.
  9. Gorące powidła przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Polecam również  Marmoladę cytrynową z wolnowaru

Więcej ciekawych przepisów z wolnowaru znajdziecie u Oli - Przepisy na wolnowar

*Wolnowar Croc-Pot 5,7 l

Kategorie

Przetwory

Zobacz również

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Smażone śliwki w cieście. Owocowy deser na ciepło

smazone-sliwki-w-ciescie-owocowy-deser-na-cieplo

Masło jabłkowe z Burbonem, kardamonem i pomarańczą

maslo-jablkowe-z-burbonem-kardamonem-i-pomarancza

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.