Ris A L'amande. Risalamanda. Cook your luck.

Ris Á L'amande is a traditional Christmas Eve dessert in Denmark. It is served cold with vanilla, almonds, whipped cream and hot cherry sauce.


The recipe comes from Caroline Fleming's book "Cook Your Happiness. Like the Danes." Dessert is delicious, but I made some changes. These are not changes in ingredients or execution, but in proportions. I love cherry sauce, I made more of it and put my own version in the ingredients.


Rice pudding with whipped cream topped with a delicious cherry sauce.

Ingredients

PUDDING

250 ​​g of white rice (jasmine for me)

250 ​​ml of water

pinch of salt

1 liter of milk

CHERRY SAUCE

400 ml fresh or frozen cherries

300 ml of water

150 g brown cane sugar

1 tablespoon of vanilla sugar

1 tablespoon of potato or corn starch + 100 ml of water

RISALAMANDE  - Ris A L'amande

150 g of peeled almonds

2 teaspoons of vanilla sugar or vanilla essence

4 tablespoons of rum

600 ml of heavy cream 36%

Execution

PUDDING

Pour the rice into a strainer and rinse it under running cold water. Boil 250 ml of water in a pot, add rinsed rice, a pinch of salt and cook over medium heat for about 2 minutes. Pour in the milk and cook over low heat for about 45 minutes. We keep the rice under control all the time, stir, making sure that it does not stick to the bottom of the pot. Boil water in a kettle and, if necessary, add small portions to the rice. When the rice is soft and the whole dish has the consistency of a pudding, leave the pot to cool.

CHERRY SAUCE

Put the pitted cherries into a pot, add the measured water, sugar and vanilla sugar. Bring everything to a boil and cook over low heat for about 30 minutes. Mix the starch with 100 ml of water, add to the cherries, mix thoroughly to thicken the sauce. Ready pudding can be poured with such a fresh hot sauce, as well as cold from the fridge.

RISALAMANDE  - Ris A L'amande

Add vanilla sugar, coarsely chopped almonds and rum to the cooked and cooled rice pudding. Mix everything thoroughly and put it in the fridge. Whip the chilled cream and mix it gently with the cold pudding, put it back into the fridge to cool. Dessert tastes best when served cold, topped with hot cherry sauce.

I also recommend Rice pudding with fruit and coconut milk

also check

Sweet Silesian dumplings with fruit, yoghurt and almonds

kluski-slaskie-w-wersji-na-slodko-z-owocami-jogurtem-i-migdalami

Rice and coconut balls with fruit and caramelized cashews

kulki-ryzowo-kokosowe-z-owocami-i-karmelizowanymi-orzechami-nerkowca

Bostocki challah, sweet bread with almond cream

bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem

Rice pudding with fruit and coconut milk

ryzowy-pudding-z-owocami-i-mlekiem-kokosowym

Comments

Poli Kala Blog 2020-06-08 17:20:33

Z wielką chęcią wymienię wigilijną kutię na taki ryż z wiśniami! Podoba mi się też, że podałaś większą porcję sosu wiśniowego - porządna Kobieta jesteś ;) Kocham wiśnie, więc jeśli tylko uda mi się je dorwać, to wyczaruję sobie taki ryż, nie doczekam do Wigilii!

Response

TajemniceSmaku 2020-06-08 20:09:37

Podwójna porcja sosu wiśniowego obowiązkowa! W sezonie wiśniowym dryluję większą ilość owoców i mrożę. Ten deser zrobiłam z mrożonych i myślę, że Duńczycy w święta również korzystają właśnie z takich 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Response

Przepyszna mikstura 2020-06-09 09:56:54

Niesamowite danie - będę robić.
uwielbiam wasze inspiracje - na to, co się zna i najczęściej szybko i chaotycznie się podaje - wy pokazujecie to samo, acz delektując się czasem, przygotowaniem i podaniem. To samo, a jakże inne - piekne

Response

TajemniceSmaku 2020-06-10 00:55:28

Dziękuję pięknie 🙂 Tak miłe słowa motywują mnie bardzo 🙂 Pozdrawiam

Response

add comment

Your email address will not be published.