Ris Á L'amande. Risalamande. Ugotuj sobie szczęście.
Ris Á L'amande to tradycyjny wigilijny deser w Danii. Podaje się go na zimno z wanilią, migdałami, bitą śmietaną i gorącym sosem wiśniowym.

Przepis pochodzi z książki Caroline Fleming "Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy." Deser jest przepyszny, ale wprowadziłam pewne zmiany. Nie są to zmiany w składnikach, czy w wykonaniu, a w proporcjach. Uwielbiam sos wiśniowy, zrobiłam go więcej i w składzie podaję swoją wersję.

Ryżowy pudding z bitą śmietaną polany obficie przepysznym sosem wiśniowym.
SKŁADNIKI
PUDDING
250 g białego ryżu ( u mnie jaśminowy)
250 ml wody
szczypta soli
1 l mleka
SOS WIŚNIOWY
400 ml wiśni świeżych lub mrożonych
300 ml wody
150 g cukru brązowego trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej + 100 ml wody
RISALAMANDE - Ris Á L'amande
150 g migdałów bez skórki
2 łyżeczki cukru waniliowego lub esencji waniliowej
4 łyżki rumu
600 ml śmietany kremówki 36 %
WYKONANIE
PUDDING
Ryż wsypujemy do sitka i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 250 ml wody zagotowujemy garnku, dodajemy przepłukany ryż, szczyptę soli i gotujemy na średnim ogniu około 2 minuty. Dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu około 45 minut. Cały czas mamy ryż pod kontrolą, mieszamy, pilnując aby nie przywarł do dna garnka. Zagotowujemy wodę w czajniku i w razie konieczności dolewamy małymi porcjami do ryżu. Kiedy ryż jest miękki, a całe danie konsystencji puddingu, odstawiamy garnek do wystygnięcia.
SOS WIŚNIOWY
Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy odmierzoną wodę, cukier, cukier waniliowy. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Skrobię mieszamy ze 100 ml wody, dodajemy do wiśni , starannie mieszamy, aby zagęścić sos. Gotowy pudding możemy polać takim świeżym gorącym sosem, jak również zimnym z lodówki.
RISALAMANDE - Ris Á L'amande
Do ugotowanego i przestudzonego pudding ryżowego dodajemy cukier waniliowy, posiekane grubo migdały i rum. Wszystko starannie mieszamy i przekładamy do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z zimnym puddingiem, ponownie przekładamy do schłodzenia do lodówki. Deser najlepiej smakuje na zimno, polany gorącym sosem wiśniowym.
Polecam również Ryżowy pudding z owocami i mlekiem kokosowym
Tagi
desermigdaływiśniedeser z owocamirumryż jaśminowyprzepis z książkideser ryżowypudding ryżowysos wiśniowyrisalamanderyż na słodkoryż z bitą smietanąryż z owocamideser z wiśniamiZobacz również
Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

Biskuttini Tal - Lewż. Maltańskie ciasteczka migdałowe

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

Poli Kala Blog 2020-06-08 17:20:33
Z wielką chęcią wymienię wigilijną kutię na taki ryż z wiśniami! Podoba mi się też, że podałaś większą porcję sosu wiśniowego - porządna Kobieta jesteś ;) Kocham wiśnie, więc jeśli tylko uda mi się je dorwać, to wyczaruję sobie taki ryż, nie doczekam do Wigilii!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-06-08 20:09:37
Podwójna porcja sosu wiśniowego obowiązkowa! W sezonie wiśniowym dryluję większą ilość owoców i mrożę. Ten deser zrobiłam z mrożonych i myślę, że Duńczycy w święta również korzystają właśnie z takich 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Przepyszna mikstura 2020-06-09 09:56:54
Niesamowite danie - będę robić.
uwielbiam wasze inspiracje - na to, co się zna i najczęściej szybko i chaotycznie się podaje - wy pokazujecie to samo, acz delektując się czasem, przygotowaniem i podaniem. To samo, a jakże inne - piekne
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-06-10 00:55:28
Dziękuję pięknie 🙂 Tak miłe słowa motywują mnie bardzo 🙂 Pozdrawiam
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.