Sałatka z kuskus z warzywami i smażoną kaczką

Kuskus z warzywami i smażoną piersią z kaczki - szybka i łatwa sałatka. Idealne danie na każdą okazję, które możesz przygotować w kilka minut

Jak przygotować kuskus, aby zawsze był idealnie puszysty i smaczny?

Kuskus jest to najszybsza i najłatwiejsza w przygotowaniu kasza. Nie jest to w sumie kasza, ale raczej makaron, przygotowany z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Suszony kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5 - 15 minutach (zależy od rodzaju kaszy) mamy gotowe danie.

Jakie warzywa najlepiej pasują do sałatki z kuskusem i smażoną piersią z kaczki?

Do sałatki z kuskusem i kaczką pasują wszelkie warzywa, jak papryka, cukinia, marchewka, czerwona cebula, ogórek, pomidor, szpinak lub rukola, kukurydza, zielony groszek i ciecierzyca. Dodają one chrupkości, koloru i różnorodnych smaków, które doskonale komponują się z delikatnym kuskusem i soczystą kaczką.

Kuskus z warzywami możemy przygotować również bez kaczki, wtedy otrzymamy szybką wegetariańską sałatkę. Jednak dodatek smażonej piersi z kaczki, szczególnie takiej ciepłej, bardzo podnosi walory smakowe sałatki. Dlatego polecam sałatkę przygotować wcześniej, a pierś z kaczki usmażyć tuż przed serwowaniem dania.


SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy kuskus
  • 150 ml wody
  • pierś z kaczki lub gęsi
  • 1 łyżka mieszanki przyprawy i ziół (lubczyk, bazylia, natka pietruszki, suszony czosnek, imbir, kurkuma...)
  • 200 g czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • pęczek rzodkiewki
  • garść natki zielonej pietruszki
  • mała puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz

Sos sałatkowy

  • 1 łyżka mieszanki przyprawy i ziół (lubczyk, bazylia, natka pietruszki, suszony czosnek, imbir, kurkuma...)
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 - 3 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Skórę piersi z kaczki natnij, posyp przyprawą, dopraw solą i pieprzem i wetrzyj w mięso.
  2. Odstaw na godzinę (najlepiej na noc) do lodówki.
  3. Do miski wsyp kuskus i zalej gorącą wodą około 0,5 - 1 cm nad poziom kaszy (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
  4. Miskę z kuskus przykryj i odstaw na około 5 - 10 minut, następnie kaszę wymieszaj widelcem i ostudź.
  5. Sos sałatkowy - przyprawę do sałatek wymieszaj z oliwą, octem i wodą, dopraw sola i pieprzem.
  6. Czerwoną kapustę poszatkuj, marchewkę pokrój na cienkie słupki (julienne) lub zetrzyj na tarce.
  7. Cebulę pokrój w kostkę, rzodkiewki na ćwiartki, natkę pietruszki posiekaj.
  8. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  9. Wszystkie warzywa wrzuć do miski i zalej sosem sałatkowym, dokładnie wymieszaj.
  10. Do przestudzonej kaszy dodaj przyprawione warzywa, delikatnie zamieszaj i wyłóż na półmisek.
  11. Kaczkę wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem.
  12. Następnie połóż na zimnej patelni od strony skóry i włącz palnik.
  13. Smaż na wolnym ogniu około 8 - 10 minut, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a skóra lekko zrumieni.
  14. Możesz wytapiającym się tłuszczem polewać kaczkę z góry.
  15. Następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 8 - 10 minut.
  16. Czas smażenia uzależniony jest od wielkości porcji mięsa.
  17. Pierś zdejmij z patelni na deskę i pozostaw by odpoczęła 7 - 8 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste.
  18. Ostrym nożem pokrój pierś z kaczki na porcje i ułóż na sałatce.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Kuskus występuje w różnych rodzajach, takich jak drobny, średni i perłowy. Drobny kuskus jest idealny do sałatek, ponieważ łatwo wchłania smaki. Perłowy kuskus może dodać ciekawej tekstury, ale wymaga nieco dłuższego gotowania.
  • Możesz użyć dowolnych warzyw, które masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się pokrojone w kostkę papryki, ogórki, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, marchewka czy nawet pieczone warzywa, takie jak dynia czy bakłażan.
  • Pierś z kaczki warto wcześniej zamarynować w soli, pieprzu i ulubionych przyprawach. Możesz ją smażyć najpierw skórą do dołu zaczynając od zimnej lub rozgrzanej patelni.
  • W podobny sposób możesz przygotować pierś z gęsi.
  • Kuskus z warzywami można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pierś z kaczki najlepiej smażyć tuż przed podaniem, aby zachowała świeżość i soczystość.
  • Jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską, pomiń kaczkę i dodaj więcej warzyw lub ciecierzycę, fasolę czy tofu dla zwiększenia białka w sałatce.
  • Sałatkę najlepiej podawać na dużym talerzu lub w misie, udekorowaną świeżymi ziołami i kawałkami smażonej piersi z kaczki. Możesz również dodać posiekane orzechy, pestki granatu czy rodzynki dla dodatkowego smaku i tekstury.
  • Lubisz kaczkę? Spróbuj pysznych pieczonych udek, to szybki i łatwy przepis: Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i rozmarynem

Zobacz również

Sałata rzymska z ziołami i limonkowo sezamowym dressingiem z syropem klonowym

salata-rzymska-z-ziolami-i-limonkowo-sezamowym-dressingiem-z-syropem-klonowym

Gęsina z warzywami i pomarańczą przygotowana w wolnowarze

gesina-z-warzywami-i-pomarancza-przygotowana-w-wolnowarze

Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią - sałatka lub danie obiadowe

pomaranczowy-kuskus-z-marchewka-i-bazylia-salatka-lub-danie-obiadowe

Sałatka w klimacie orientu - kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta

salatka-w-klimacie-orientu-kuskus-owoce-granatu-kmin-rzymski-kolendra-mieta

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.