Kuskus z warzywami i smażoną piersią z kaczki - szybka i łatwa sałatka. Idealne danie na każdą okazję, które możesz przygotować w kilka minut
Jak przygotować kuskus, aby zawsze był idealnie puszysty i smaczny?
Kuskus jest to najszybsza i najłatwiejsza w przygotowaniu kasza. Nie jest to w sumie kasza, ale raczej makaron, przygotowany z twardej pszenicy durum zmieszanej z wodą. Suszony kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 5 - 15 minutach (zależy od rodzaju kaszy) mamy gotowe danie.
Jakie warzywa najlepiej pasują do sałatki z kuskusem i smażoną piersią z kaczki?
Do sałatki z kuskusem i kaczką pasują wszelkie warzywa, jak papryka, cukinia, marchewka, czerwona cebula, ogórek, pomidor, szpinak lub rukola, kukurydza, zielony groszek i ciecierzyca. Dodają one chrupkości, koloru i różnorodnych smaków, które doskonale komponują się z delikatnym kuskusem i soczystą kaczką.
Kuskus z warzywami możemy przygotować również bez kaczki, wtedy otrzymamy szybką wegetariańską sałatkę. Jednak dodatek smażonej piersi z kaczki, szczególnie takiej ciepłej, bardzo podnosi walory smakowe sałatki. Dlatego polecam sałatkę przygotować wcześniej, a pierś z kaczki usmażyć tuż przed serwowaniem dania.
SKŁADNIKI
- 100 g kaszy kuskus
- 150 ml wody
- pierś z kaczki lub gęsi
- 1 łyżka mieszanki przyprawy i ziół (lubczyk, bazylia, natka pietruszki, suszony czosnek, imbir, kurkuma...)
- 200 g czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- pęczek rzodkiewki
- garść natki zielonej pietruszki
- mała puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
Sos sałatkowy
- 1 łyżka mieszanki przyprawy i ziół (lubczyk, bazylia, natka pietruszki, suszony czosnek, imbir, kurkuma...)
- 4 łyżki oliwy
- 2 - 3 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki wody
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Skórę piersi z kaczki natnij, posyp przyprawą, dopraw solą i pieprzem i wetrzyj w mięso.
- Odstaw na godzinę (najlepiej na noc) do lodówki.
- Do miski wsyp kuskus i zalej gorącą wodą około 0,5 - 1 cm nad poziom kaszy (lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Miskę z kuskus przykryj i odstaw na około 5 - 10 minut, następnie kaszę wymieszaj widelcem i ostudź.
- Sos sałatkowy - przyprawę do sałatek wymieszaj z oliwą, octem i wodą, dopraw sola i pieprzem.
- Czerwoną kapustę poszatkuj, marchewkę pokrój na cienkie słupki (julienne) lub zetrzyj na tarce.
- Cebulę pokrój w kostkę, rzodkiewki na ćwiartki, natkę pietruszki posiekaj.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- Wszystkie warzywa wrzuć do miski i zalej sosem sałatkowym, dokładnie wymieszaj.
- Do przestudzonej kaszy dodaj przyprawione warzywa, delikatnie zamieszaj i wyłóż na półmisek.
- Kaczkę wyjmij z lodówki na pół godziny przed smażeniem.
- Następnie połóż na zimnej patelni od strony skóry i włącz palnik.
- Smaż na wolnym ogniu około 8 - 10 minut, aż tłuszcz zacznie się wytapiać, a skóra lekko zrumieni.
- Możesz wytapiającym się tłuszczem polewać kaczkę z góry.
- Następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 8 - 10 minut.
- Czas smażenia uzależniony jest od wielkości porcji mięsa.
- Pierś zdejmij z patelni na deskę i pozostaw by odpoczęła 7 - 8 minut w temperaturze pokojowej. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste.
- Ostrym nożem pokrój pierś z kaczki na porcje i ułóż na sałatce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Kuskus występuje w różnych rodzajach, takich jak drobny, średni i perłowy. Drobny kuskus jest idealny do sałatek, ponieważ łatwo wchłania smaki. Perłowy kuskus może dodać ciekawej tekstury, ale wymaga nieco dłuższego gotowania.
- Możesz użyć dowolnych warzyw, które masz pod ręką. Świetnie sprawdzą się pokrojone w kostkę papryki, ogórki, pomidory koktajlowe, czerwona cebula, marchewka czy nawet pieczone warzywa, takie jak dynia czy bakłażan.
- Pierś z kaczki warto wcześniej zamarynować w soli, pieprzu i ulubionych przyprawach. Możesz ją smażyć najpierw skórą do dołu zaczynając od zimnej lub rozgrzanej patelni.
- W podobny sposób możesz przygotować pierś z gęsi.
- Kuskus z warzywami można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pierś z kaczki najlepiej smażyć tuż przed podaniem, aby zachowała świeżość i soczystość.
- Jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską, pomiń kaczkę i dodaj więcej warzyw lub ciecierzycę, fasolę czy tofu dla zwiększenia białka w sałatce.
- Sałatkę najlepiej podawać na dużym talerzu lub w misie, udekorowaną świeżymi ziołami i kawałkami smażonej piersi z kaczki. Możesz również dodać posiekane orzechy, pestki granatu czy rodzynki dla dodatkowego smaku i tekstury.
- Lubisz kaczkę? Spróbuj pysznych pieczonych udek, to szybki i łatwy przepis: Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i rozmarynem
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.