Sernik Sweetie na biszkoptach z sokiem grejpfrutowym
Sernik Sweetie na biszkoptowym spodzie z sokiem grejpfrutowym
Sernik to ciasto, które każdy zna, a większość nawet lubi ;-) Wariacji na temat sernika jest wiele, my tym razem wykorzystałyśmy sok ze słodkiego grejpfruta Sweetie.
SKŁADNIKI
SPÓD
150g biszkoptów podłużnych z cukrem
70g orzechów włoskich
70g masła
1 łyżeczka kakao
MASA SEROWA
500g zmielonego twarogu
200ml śmietanki 30%
100ml soku z grejpfrutów SWEETIE
80g cukru pudru
15g cukru waniliowego
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 duże jajo lub 2 małe
POLEWA
50g białej czekolady
2 łyżki soku z grejpfrutów SWEETIE
WYKONANIE
Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Biszkopty, masło pokrojone w mniejsze kawałki, prażone orzechy zmielić w malakserze na mokry piasek. Wyłożyć na spód tortownicy, wstawić do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową połączyć ze sobą i bardzo dokładnie zmiksować w malakserze na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C - góra i dół.
Masę serową wylać na spód z biszkoptów, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45minut.
Polewa czekoladowo - grejpfrutowa: czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej, pod koniec stopniowo dodawać sok z grejpfruta i intensywnie go wymieszać z czekoladą, aż powstanie aksamitna konsystencja.
Kiedy sernik już wystygnie polewamy wierzch naszą polewą i wstawiamy do lodówki do czasu, aż polewa stężeje.
Potem to już chwila i sernika nie ma. Na zdjęciu ostatni kawałek ;-)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.