Kruche pikantne serowe ciastka - idealna przekąska do wina lub piwa
Pikantne kruche ciasteczka z pomidorowym dżemem to idealna przekąska na każdą okazję. Swoim smakiem z pewnością zaskoczą, ponieważ wyglądają, jak słodkie, kruche ciasto z owocowym dżemem.

To świetna przystawka do wina lub piwa. Zarówno dżem, jak i ciastka są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam sprawdzony przepis na pikantny dżem pomidorowy
Ciastka możemy przygotować bez pomidorowego dżemu, a przed pieczeniem posypać je ulubionymi przyprawami: czarnuszką, kminkiem lub rozmarynem. Możemy również zamiast dżemu z pomidorków wykorzystać każdy inny pikantny chutney, np. pomarańczowy z chili
Do kruchych ciastek możemy wykorzystać każdy żółty ser. Może to być np. ser gouda, uniwersalny pod względem smaku, a także inne bardziej wyrazisty.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 135 g żółtego sera np. Gouda
- 150 g masła
- 1 jajo
- łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ( lub więcej) chili w płatkach
WYKONANIE
- Ser żółty miksujemy w robocie kuchennym, następnie dodajemy posiekany rozmaryn i chili, bardzo krótko miksujemy.
- Mąkę, sól, proszek do pieczenia mieszamy.
- Dodajemy kawałki masła, siekamy nożem lub miksujemy w robocie kuchennym.
- Dodajemy jajko, rozdrobniony żółty ser i wyrabiamy szybko ręcznie na gładkie ciasto.
- Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 30 porcji (każda około 20 g ).
- Z każdej porcji formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i palcem wyciskamy wgłębienie, które wypełniamy pomidorowym dżemem.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175°C.
- Pieczemy ciasteczka przez około 25 - 30 minut , aż lekko się zrumienią, studzimy na kratce.
Zobacz również
Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka

Chutney dyniowy z karmelizowanym cukrem

Ciasteczka czekoladowe z pestkami dyni Nigelli Lawson

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.