ŚLEDŹ W OLEJU, ŚLIWKI SUSZONE, ORZECHY WŁOSKIE I LIMONKA
Już po świętach, wszyscy przejedzeni... a lada dzień Sylwester :-) Wiele osób wita nowy rok w domu z rodziną, z przyjaciółmi. Ten przepis jest jednym z pomysłów na przekąskę na sylwestrowy bufet. Śledzie możemy przygotować kilka dni wcześniej, będą smaczniejsze, a my będziemy miały więcej czasu dla siebie :-)
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz22-960x660.jpg)
SKŁADNIKI
6 sztuk płatów śledziowych solonych
10 sztuk śliwki kalifornijskiej
1 limona
20g orzechów włoskich
2 szalotki
pieprz kolorowy mielony
olej
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz17-1-960x660.jpg)
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie, najlepiej przez noc w lodówce. Po wymoczeniu, odsączamy i kroimy płaty w paski o szerokości 1-2cm.
Szalotkę obieramy i kroimy w piórka lub w drobną kostkę, tak jak lubimy.
Śliwki kroimy w cienkie paski. Orzechy siekamy, ale nie za drobno.
Wszystkie składniki dzielimy na pół i układamy w misce dwie warstwy, naprzemiennie: śledzie, szalotkę, śliwki i orzechy. Każdą warstwę przyprawiamy pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki.
Na koniec całość zalewamy olejem, tak aby przykryły składniki i wstawiamy do lodówki.
Zobacz również
Śledzie po kaszubsku z chili
![sledz-po-kaszubsku-z-chili](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz1-7-595x856.jpg)
Śledzie w zalewie octowej z gorczycą
![sledzie-w-zalewie-octowej-z-gorczyca](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz1.jpg)
Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami
![czekolada-i-sliwka-ciasto-mocno-czekoladowe-ze-sliwkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz12-3-595x860.jpg)
Śledzie z rodzynkami czerwonym pieprzem i limonką
![sledzie-z-rodzynkami-czerwonym-pieprzem-i-limonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/12/5X9A0905-scaled.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.