Soczyste śliwki pod migdałową kruszonką z pestkami dyni. Spróbuj crumble ze śliwkami według przepisu Nigela Slatera - deser prosty, szybki i niezwykle pyszny, idealny na jesienne wieczory.
Kiedy nadchodzi chwila, że mam ochotę na coś słodkiego i wyjątkowego często sięgam po kulinarną mądrość Nigela Slatera. Jego książki pełne są inspirujących przepisów, które zachwycają zarówno prostotą, jak i wyjątkowym smakiem. To nie pierwszy raz, gdy przepis Nigela Slatera skradł moje serce. Jego podejście do kuchni jest niczym sztuka - prosto i perfekcyjnie zestawione smaki, tworzą symfonię, która zachwyca i zaskakuje za każdym razem.
Tym razem moją uwagę przykuł jesienny deser - śliwki pod migdałową kruszonką z pestkami dyni z książki Zielona uczta, jesień, zima. Połączenie soczystych śliwek, chrupkość migdałów i delikatna goryczka pestek dyni w słodkiej kruszonce sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Crumble ze śliwkami, to deser prosty, szybki i pyszny, tak jak lubię.
SKŁADNIKI
- 750 g śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru - do śliwek
- 40 g cukru - na kruszonkę
- 90 g masła
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 3 łyżki pestek dyni lub słonecznik
- śmietana, do podania
WYKONANIE
- Przygotowujemy kruszonkę.
- Masło kroimy w drobną kostkę i ucieramy opuszkami palców z mąką i mielonymi migdałami na drobne okruchy.
- Dodajemy cukier, ucieramy go chwilę i na koniec dodajemy pestki dyni lub słonecznika.
- Jeżeli skropimy kruszonkę kilkoma kroplami wody i potrząśniemy miską, część okruchów się zlepi w większe kawałki i kruszonka zyska ciekawszą konsystencję.
- Kruszonkę możemy również przygotować w malakserze.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
- Śliwki myjemy, drylujemy i układamy skórką do dołu na dnie żaroodpornego naczynia o średnicy około 24 cm.
- Przykrywamy śliwki kruszonką i zapiekamy około 30 minut, aż owoce zagotują się przy ściankach naczynia, a kruszonka uzyska złoty kolor.
- Deser możemy podać ze śmietaną.
PORADY I WSKAZÓWKI
- W książkowym przepisie na liście składników kruszonki są pestki słonecznika, ja zamieniałam je na pestki dyni, bo takie tylko miałam w domu.
- Deser możemy również przygotować ze śliwek mrożonych, których przed pieczenie nie musimy rozmrażać.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.