Domowe przetwory - syrop sosnowy. Prosty przepis na syrop z młodych pędów sosny.
Najlepszą porą zbioru młodych pędów z sosny jest początek maja, wszystko jednak zależy od regionu i pogody. Ważne jest, aby zrywać pędy, które nie wykształciły jeszcze igieł. Delikatnie, najlepiej w rękawiczkach ułamujemy pęd w połowie. Należy również pamiętać o tym, aby nie zrywać wszystkich młodych pędów z jednej sosny, gdyż taki zabieg uniemożliwi dalszy jej wzrost.
![SoSna](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/Syrop-z-młody-pędów-sosny-595x858.jpg)
Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg.
Polecam również przepis na sosnówkę, czyli domową nalewkę z młodych pędów sosny
SKŁADNIKI
- młode pędy sosny
- woda
- cukier - 500 g na litr otrzymanego płynu
- cytryny - 1 cytryna na 1 kg cukru
WYKONANIE
- Pędy z sosny wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby je całkowicie przykryć.
- Doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy płomień, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut.
- Garnek przykrywamy i odstawiamy na 2 - 3 godziny, a najlepiej na noc.
- Odcedzamy i na każdy litr otrzymanego płynu dodajemy 0,5 kg cukru.
- Ponownie podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop trochę zgęstnieje.
- Przez cały czas pilnujemy, aby nie doprowadzić płynu do wrzenia i od czasu do czasu mieszamy.
- Pod koniec podgrzewania dodajemy sok z cytrynu w proporcjach: sok z 1 cytryny na 1 kg użytego cukru.
- Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
- Możemy jeszcze gorące słoiki przykryć kocem na około 2 godziny (tzw. sucha pasteryzacja).
- Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Zobacz również
Oxymel z sosny, octu jabłkowego i miodu
![oxymel-z-sosny-octu-jablkowego-i-miodu](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/05/5X9A4873-595x892.webp)
Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny
![sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/05/5X9A2295-595x892.webp)
Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej
![pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/09/5X9A8593-2-960x1440.webp)
Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem
![nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/07/orzechówka-595x879.jpg)
Programista w kuchni 2017-05-16 08:34:09
Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem darów natury :) Rewelacja!
Odpowiedz
To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-04-27 17:32:16
Robię go troszkę inaczej, bez gotowania, aby nie zniszczyć wszystkich cennych składników
Odpowiedz
Piotr 2019-04-26 07:09:31
Również nie gotuje. Zasypuje młode pędy cukrem lub miodem i odstawiam na słoneczko mieszając rano i wieczorem. Wychodzi wyśmienity syropek.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.