Tarta z chrupiącego ciasta filo z nadzieniem z delikatnego koziego sera oraz dodatkiem aromatycznych, marynowanych truskawek z oliwkami. To niezwykłe połączenie smaków sprawi, że każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia
Uniwersalne ciasto filo może być serwowane zarówno na słodko, jak i na słono, czyniąc je niezwykle wszechstronnym. Wcześniej podałam kilka wskazówek dotyczących korzystania z ciasta filo w przepisie na truskawki w koszyczkach, gdzie truskawki były podane jako deser. Tym razem proponuję wykorzystać truskawki w daniu wytrawnym - zamarynowane w oliwie i occie balsamicznym, podane z chrupiącą tartą z kozim serem. To danie nie tylko doskonale pasuje jako przekąska, ale także jako główne danie lub dodatek do letnich potraw.
SKŁADNIKI na foremkę o wymiarach 36 x 11 cm
- 150 g ciasta filo
- 5 - 6 łyżek oleju - u mnie olej ryżowy
- 150 g sera koziego kanapkowego
- 150 g śmietany 18 %
- 2 jaja
- 300 g truskawek
- pęczek świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 60 - 80 g drylowanych czarnych oliwek
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Blaszkę smarujemy cienko olejem.
- Bierzemy połowę ciasta filo, pojedyncze arkusze smarujemy olejem, następnie układamy i marszczymy je warstwowo w foremce formując dno tarty.
- Pieczemy około 8 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
- Truskawki myjemy, wycinamy szypułki, kroimy na kawałki, listki tymianku siekamy.
- W misce delikatnie mieszamy truskawki, oliwki, marynowany pieprz, tymianek, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą serek kozi, śmietanę i jaja na krem, doprawiamy solą i pieprzem.
- Krem wykładamy na podpieczony spód z ciasta i przykrywamy pozostałym ciastem, również warstwowo posmarowanym olejem.
- Pieczemy ponownie około 15 minut w 200°C.
- Jeżeli ciasto za szybko zacznie się rumienić w połowie pieczenia przykrywamy całość folią aluminiowa.
- Podajemy jeszcze ciepłe z marynowanymi truskawkami z oliwkami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.