Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajem i łososiem

Delikatne i kruche ziołowe tartaletki, wytrawna przekąska na Wielkanoc. Tymiankowe tartaletki z awokado, przepiórczym jajkiem i łososiem

Jak przygotować wykwintne tartaletki z tymiankiem, idealne na wielkanocny stół?

Tymiankowe tartaleki wypełnione zielonym musem, udekorowane wędzonym łososiem, przepiórczym jajem i kruchym zajączkiem. Delikatne i kruche ziołowe tartaletki to pomysł na pyszną i wytrawną świąteczną przekąskę.

tymiankowe tartaletki z awokado i łososiem

SKŁADNIKI

Ciasto

  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 120 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 -2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 pęczka tymianku

Mus awokado

  • 2 awokado
  • 125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mała szalotka lub dymka
  • 1/2 łyżeczki oleju z pestek dyni - opcjonalnie dla koloru
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • około 300 g wędzonego łososia
  • jajka przepiórcze ugotowane na twardo

WYKONANIE

Jak przygotować tymiankowe ciasto?

  1. Tymianek myjemy i osuszamy.
  2. Z twardych łodyżek obrywamy listki, miękkie łodyżki razem z listkami siekamy.
  3. Mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę.
  4. Cienkie płatki masła dodajemy do ciasta, solimy.
  5. Rozcieramy palcami masło z mąką na drobne okruchy.
  6. Dodajemy tymianek, jajko i szybko wszystko ugniatamy na gładki ciasto.
  7. W razie potrzeby dodajemy 1 - 2 łyżki zimnej wody.
  8. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  9. Wyjmujemy ciasto z lodówki na stolnicę i pozostawiamy na 10 minut.
  10. Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy.
  11. Wycinamy kółka około 1 cm większe niż średnica foremki.
  12. Wypełniamy ciastem foremki, dociskamy i nakłuwamy widelcem.
  13. Z resztek ciasta możemy wyciąć zajączki lub inne kształty, zależnie od okoliczności.
  14. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  15. Tartaletki pieczemy około 30 minut (małe ciasteczka - zajączki krócej).
  16. Upieczone tartaletki ostrożnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
tymiankowe kruche ciasteczka

Jak przygotować mus z awokado?

  1. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z cytryny.
  2. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę siekamy.
  3. Widelcem rozgniatamy miąższ awokado z serkiem i olejem z pestek dyni.
  4. Dodajemy szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
  5. Przed podaniem wypełniamy tartaletki kremem z awokado, dekorujemy przepiórczym jajkiem, plasterkiem łososia i ciasteczkiem.
wielkanocne tymiankowe kruche tartaletki

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do ciasta możemy dodać tymianek, jak również z inne świeże zioła (rozmaryn, bazylia, pietruszka, oregano).
  • Moje tartaletki wypełniłam kremem z awokado oraz łososiem i jajem.
  • To tylko propozycja, możecie upieczone ciastka nadziać innym, ulubionym musem, a nawet sałatką.
  • Mus z awokado polecam przygotować tuż przed podaniem. Awokado mimo dodatku cytryny po pewnym czasie ciemnieje i mus nie prezentuje się już tak soczyście zielono.
  • Polecam nadziewać tartaletki tuż przed podaniem.

Zobacz również

Mini tarty, tartaletki, quiche z kurkami

mini-tarty-tartaletki-quiche-z-kurkami

Potrugalskie empanadas - kruche pierożki z kaczką

potrugalskie-empanadas-kruche-pierozki-z-kaczka

Mini pizza z dodatkiem awokado i przepiórczych jaj

mini-pizza-z-dodatkiem-awokado-i-przepiorczych-jaj

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Komentarze

Basia 2023-04-05 08:33:53

Dzień dobry,

Odpowiedz

B 2023-04-05 13:45:16

ile tartaletek wychodzi z podanej ilości produktów?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-06 12:03:59

To zależy od wielkości foremek i jak grubo rozwałkujemy ciasto. U mnie to 12 małych foremek, a z reszty zrobiłam ciastka zajączki.

Odpowiedz

Basia 2023-04-07 15:06:59

Dziękuje, robiłam same tartaletki o śr. 7 cm, wyszły mi 24 sztuki.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-08 12:58:48

Dziękuję 🙂 Zdrowych i spokojnych Świąt życzę.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.