Delikatne i kruche ziołowe tartaletki, wytrawna przekąska na Wielkanoc
Tymiankowe tartaleki wypełnione zielonym musem, udekorowane wędzonym łososiem, przepiórczym jajem i kruchym zajączkiem. Delikatne i kruche ziołowe tartaletki to pomysł na wytrawną świąteczną przekąskę.

SKŁADNIKI
CIASTO
- 150 g mąki tortowej To ta!
- 100 g mąki krupczatki
- 120 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 -2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 1/2 pęczka tymianku
MUS AWOKADO
- 2 awokado
- 125 g serka śmietankowego (np. Philadelphia)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 mała szalotka lub dymka
- 1/2 łyżeczki oleju z pestek dyni - opcjonalnie dla koloru
- sól
- pieprz
DODATKOWO
- około 300 g wędzonego łososia w plastrach
- przepiórcze jaja ugotowane na twardo
WYKONANIE
CIASTO
- Tymianek myjemy i osuszamy.
- Z twardych łodyżek obrywamy listki, miękkie łodyżki razem z listkami siekamy.
- Mąki przesiewamy do miski lub na stolnicę.
- Cienkie płatki masła dodajemy do ciasta, solimy.
- Rozcieramy palcami masło z mąką na drobne okruchy.
- Dodajemy tymianek, jajko i szybko wszystko ugniatamy na gładki ciasto.
- W razie potrzeby dodajemy 1 - 2 łyżki zimnej wody.
- Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki na stolnicę i pozostawiamy na 10 minut.
- Następnie rozwałkowujemy cienko ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy.
- Wycinamy kółka około 1 cm większe niż średnica foremki.
- Wypełniamy ciastem foremki, dociskamy i nakłuwamy widelcem.
- Z resztek ciasta możemy wyciąć zajączki lub inne kształty, zależnie od okoliczności.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- Tartaletki pieczemy około 30 minut (małe ciasteczka - zajączki krócej).
- Upieczone tartaletki ostrożnie wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.


MUS AWOKADO
- Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, dymkę siekamy.
- Widelcem rozgniatamy miąższ awokado z serkiem i olejem z pestek dyni.
- Dodajemy szalotkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
- Przed podaniem wypełniamy tartaletki kremem z awokado, dekorujemy przepiórczym jajkiem, plasterkiem łososia i ciasteczkiem.

Do ciasta możemy dodać tymianek, jak również z inne świeże zioła (rozmaryn, bazylia, pietruszka, oregano). Moje tartaletki wypełniłam kremem z awokado oraz łososiem i jajem. To tylko propozycja, możecie upieczone ciastka nadziać innym, ulubionym musem, a nawet sałatką. Polecam nadziewać je tuż przed podaniem.
Tagi
łosośrybyawokadojaja przepiórczekruche ciastotartaletkitymianekwytrawne wypiekiWielkanocstół wielkanocnywielkanocne wypiekiciasto kruche ziołoweZobacz również
Wielkanocne drożdżowe zajączki, orkiszowe bułeczki z syropem klonowym

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem

Ciasteczka cynamonowe zajączki

Basia 2023-04-05 08:33:53
Dzień dobry,
Odpowiedz
B 2023-04-05 13:45:16
ile tartaletek wychodzi z podanej ilości produktów?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-06 12:03:59
To zależy od wielkości foremek i jak grubo rozwałkujemy ciasto. U mnie to 12 małych foremek, a z reszty zrobiłam ciastka zajączki.
Odpowiedz
Basia 2023-04-07 15:06:59
Dziękuje, robiłam same tartaletki o śr. 7 cm, wyszły mi 24 sztuki.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-08 12:58:48
Dziękuję 🙂 Zdrowych i spokojnych Świąt życzę.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.