Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami. Mascarpone z herbatnikami, morele i wiśnie w syropie - szybki, pyszny i łatwy deser
Ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta. W sezonie letnim w mojej kuchni często królują pyszne i łatwe desery według pomysłów Nigela. Z uwagi na dostępność produktów trochę przerobiłam ksiażkowy przepis.
Gdy pojawiła się u mnie Hanka, zarządziła: "Ciocia, zróbmy nowy deser". Jej wizyty to dla mnie motywacja do kuchennych eksperymentów, a dla niej nauka kulinarnej sztuki. Razem sprawdziłyśmy, jakie składniki mamy w lodówce i szafkach. Przewertowałyśmy kilka książek kulinarnych i przygotowałyśmy ten oto pyszny deser, który gorąco polecamy!
![Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/5X9A4643-960x1440.webp)
![Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/08/5X9A4666-960x1440.webp)
SKŁADNIKI na 2 porcje
- 4 morele
- 10 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów
- 30 g kruchych maślanych herbatników
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 mascarpone
- ekstrakt waniliowy kilka kropel
- 100 g wiśni, mogą być mrożone
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE
- Wiśnie drylujemy, podgrzewamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem.
- Podgrzewamy krótko, tak aby owoce pozostały w całości, a na dnie utworzył się syrop.
- Herbatniki kruszymy na kawałki różnej wielkości i mieszamy z płatkami migdałów.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy, tak aby była gęsta, ale niezbyt sztywna.
- Dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i pokruszone ciastka z migdałami.
- Delikatnie mieszamy, tak by się wszystko połączyło.
- Morele nacinamy i wyrzucamy pestki.
- Na każdym talerzu układamy połówki moreli, porcję herbatnikowego kremu i polewamy wiśniami w syropie.
Zobacz również
Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek
![kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0485-960x1440.webp)
Domowe lody z truskawek i mango z mascarpone
![domowe-lody-z-truskawek-i-mango-z-mascarpone](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/07/lody-truskawka-mango.jpg)
Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem
![kotlety-z-poledwiczek-z-indyka-i-karmelizowane-morele-z-miodem-i-tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/09/IMG_0246-960x1440.webp)
Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję
![zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/08/IMG_0380-960x1440.webp)
CookUp 2020-08-29 22:07:13
Nie ma chyba lepszych jurorów kulinarnych niż maluchy, bo jeśli im smakuje, to znaczy, że udało się zrobić coś naprawdę smacznego. Deser wygląda pysznie - zresztą jak wszystkie Twoje dania! :) Gorąco pozdrawiamy też Hanię i mamy nadzieję, że szybko znajdzie nowe inspiracje!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-02 01:57:36
To prawda, Hania to najlepszy juror i w dodatku bardzo krytyczny 😉 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.