Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami. Mascarpone z herbatnikami, morele i wiśnie w syropie - szybki, pyszny i łatwy deser
Ten wyjątkowy deser to kolejna inspiracja z książki Nigela Slatera Zielona uczta. W sezonie letnim w mojej kuchni często królują pyszne i łatwe desery według pomysłów Nigela. Z uwagi na dostępność produktów trochę przerobiłam ksiażkowy przepis.
Gdy pojawiła się u mnie Hanka, zarządziła: "Ciocia, zróbmy nowy deser". Jej wizyty to dla mnie motywacja do kuchennych eksperymentów, a dla niej nauka kulinarnej sztuki. Razem sprawdziłyśmy, jakie składniki mamy w lodówce i szafkach. Przewertowałyśmy kilka książek kulinarnych i przygotowałyśmy ten oto pyszny deser, który gorąco polecamy!
SKŁADNIKI na 2 porcje
- 4 morele
- 10 g płatków migdałów lub posiekanych migdałów
- 30 g kruchych maślanych herbatników
- 100 ml śmietanki kremówki 30 %
- 100 mascarpone
- ekstrakt waniliowy kilka kropel
- 100 g wiśni, mogą być mrożone
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
WYKONANIE
- Wiśnie drylujemy, podgrzewamy w rondelku razem z sokiem z cytryny i miodem.
- Podgrzewamy krótko, tak aby owoce pozostały w całości, a na dnie utworzył się syrop.
- Herbatniki kruszymy na kawałki różnej wielkości i mieszamy z płatkami migdałów.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy, tak aby była gęsta, ale niezbyt sztywna.
- Dodajemy mascarpone, ekstrakt waniliowy i pokruszone ciastka z migdałami.
- Delikatnie mieszamy, tak by się wszystko połączyło.
- Morele nacinamy i wyrzucamy pestki.
- Na każdym talerzu układamy połówki moreli, porcję herbatnikowego kremu i polewamy wiśniami w syropie.
CookUp 2020-08-29 22:07:13
Nie ma chyba lepszych jurorów kulinarnych niż maluchy, bo jeśli im smakuje, to znaczy, że udało się zrobić coś naprawdę smacznego. Deser wygląda pysznie - zresztą jak wszystkie Twoje dania! :) Gorąco pozdrawiamy też Hanię i mamy nadzieję, że szybko znajdzie nowe inspiracje!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-09-02 01:57:36
To prawda, Hania to najlepszy juror i w dodatku bardzo krytyczny 😉 Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam serdecznie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.