Ukryj menu

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

Jogurtowe, wytrawne muffinki z dynią, szałwią, orzechami i serem z niebieską pleśnią: Gorgonzola, Stilton, Roquefort lub Lazur

Sery z przerostem niebieskiej pleśni charakteryzują się oryginalną strukturą oraz swoistym aromatem i smakiem.  Do najbardziej wybitnych serów w tej kategorii należą: włoska Gorgonzola, francuski Roquefort i angielski Stilton. Z polskich serów z niebieską pleśnią możemy do babeczek wykorzystać Lazur.

Wytrawne babeczki z dynią, szałwią, orzechami i pleśniowym serem

Babeczki możemy przygotować także z innym pleśniowym serem. Warto jednak zwrócić uwagę, aby wybrać taki ser, który będzie wyczuwalny w babeczkach. Powinien w gotowym wypieku wyróżniać się swoim charakterystycznym smakiem i aromatem.

Z podanych proporcji upieczemy 12 babeczek. Możemy wykorzystać gotowe papilotki do muffinek lub zrobić własne. Oto instrukcja jak zrobić papilotki do muffinek

SKŁADNIKI

PIECZONA DYNIA

BABECZKI

WYKONANIE

  1. Pokrojoną dynię rozkładamy na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Dynię skrapiamy oliwą, dodajemy chili, czosnek, szałwię i sól, mieszamy.
  3. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C pieczemy 15 - 20 minut i studzimy.
  4. Miękkie masło ucieramy w mikserze, dodajemy jaja, sól i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.
  5. Dodajemy jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ponownie ucieramy do połączenia się składników.
  6. Do masy dodajemy przestudzoną dynie, pokrojony drobno ser i orzechy.
  7. Za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy ciasto z dodatkami tylko do momentu połączenia.
  8. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
  9. Wypełniamy ciastem foremki, na wierzchu układamy listki szałwii i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180°C.
  10. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  11. Podajemy na ciepło lub na zimno.
  12. Polecam serwować ciepłe z odrobiną miodu, mi tak smakują najbardziej.

Zobacz również

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Pieczone w słoiku ciasto jogurtowe z borówkami

pieczone-w-sloiku-ciasto-jogurtowe-z-borowkami

Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem

grzanki-z-serem-plesniowym-szpinakiem-figami-i-miodem

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Komentarze

Olga 2022-10-11 19:11:50

Bardzo smakowite o ciekawym składzie. Muszę częściej robić wytrawne. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-10-18 11:15:28

Polecam, są pyszne, bardzo posmakowały mi polane odrobiną miodu 🙂

Odpowiedz

Marzena 2022-10-12 12:15:32

Obłędnie się prezentują. Zrobię na weekend🙂

Odpowiedz

Aleksandra 2022-10-18 08:37:21

Wyglądają bardzo ładnie. Nigdy wcześniej takich nie robiłam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-10-18 11:12:56

Polecam, są bardzo smaczne

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.