Dyniowa zupa krem z pomarańczą. Pyszna, rozgrzewająca jesienna zupa z dyni z imbirem i pomarańczą
Wspaniała, rozgrzewająca, poprawiająca nastrój zupa krem z dyni, imbiru i pomarańczy.
Pomysł na przygotowanie tej zupy zakiełkował podczas weekendowego pobytu na Podlasiu. Zwiedzając okolicę natknęliśmy się na dyniowe pola. Dla mnie to widok niecodzienny, więc mimo deszczowej pogody musiałam się zatrzymać i zobaczyć to z bliska.
![obraz7](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz7-3-960x660.jpg)
![obraz8](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz8-3-960x660.jpg)
Późnym popołudniem, kiedy wróciliśmy zmarznięci i głodni, poczęstowano nas w pensjonacie między innymi zupą dyniową z dodatkiem pomarańczy, była wyśmienita.
SKŁADNIKI
- 1 kg upieczonej dyni (u mnie prowansalska dynia muszkatołowa)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka startego świeżo imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- szczypta soli
- ¾ lampki wina białego wytrawnego
- 1,5 szklanki wody
Do przybrania
- śmietana, jogurt lub Crème Fraîche
- pestki dyni
- płatki migdałów
![obraz1](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz1-6-960x736.jpg)
![obraz4](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz4-6-595x896.jpg)
WYKONANIE
- Dynie kroimy na kawałki, wydrążamy miąższ z pestkami, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190°C.
- Pestki dyni i płatki migdałów zarumieniamy na suchej patelni - ilość dowolna, można później schrupać, jako przekąskę
- W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy starty imbir i krótko podsmażamy.
- Wlewamy wino i chwilę odparowujemy.
- Dodajemy upieczoną dynię, sok z pomarańczy, dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu około 10 minut.
- Miksujemy zupę i na koniec doprawiamy według własnych preferencji.
- Polecam upiec w kawałkach całą dynię, cześć wykorzystać do zupy a resztę zamrozić. Można ją potem wykorzystać do ciasta, kopytek, czy kolejnej zupy.
Zobacz również
Jesienne curry z dynią i krewetkami
![jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3678-2-595x892.webp)
Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem
![dyniowe-spatzle-szpecle-czyli-kluski-podane-z-boczkiem-i-bialym-serem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/12/Dyniowe-szpecle-595x860.jpg)
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i rozmarynem
![pieczone-udka-z-kaczki-z-ziemniakami-i-rozmarynem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4540-960x1440.webp)
Pieczona biała kiełbasa z jabłkami rodzynkami i sokiem jabłkowym
![pieczona-biala-kielbasa-z-jablkami-rodzynkami-i-sokiem-jablkowym](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3702-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.