Dyniowa zupa krem z pomarańczą. Pyszna, rozgrzewająca jesienna zupa z dyni z imbirem i pomarańczą

Wspaniała, rozgrzewająca, poprawiająca nastrój zupa krem z dyni, imbiru i pomarańczy.

Pomysł na przygotowanie tej zupy zakiełkował podczas weekendowego pobytu na Podlasiu. Zwiedzając okolicę natknęliśmy się na dyniowe pola. Dla mnie to widok niecodzienny, więc mimo deszczowej pogody musiałam się zatrzymać i zobaczyć to z bliska.

obraz7
obraz8

Późnym popołudniem, kiedy wróciliśmy zmarznięci i głodni, poczęstowano nas w pensjonacie między innymi zupą dyniową z dodatkiem pomarańczy, była wyśmienita.

SKŁADNIKI

  • 1 kg upieczonej dyni (u mnie prowansalska dynia muszkatołowa)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka startego świeżo imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • szczypta soli
  • ¾ lampki wina białego wytrawnego
  • 1,5 szklanki wody

 Do przybrania

obraz1
obraz4

WYKONANIE

  1. Dynie kroimy na kawałki, wydrążamy miąższ z pestkami, skrapiamy oliwą i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190°C.
  2. Pestki dyni i płatki migdałów zarumieniamy na suchej patelni  - ilość dowolna, można później schrupać, jako przekąskę
  3. W garnku roztapiamy masło i oliwę, dodajemy starty imbir i krótko podsmażamy.
  4. Wlewamy wino i chwilę odparowujemy.
  5. Dodajemy upieczoną dynię, sok z pomarańczy, dolewamy wodę i dusimy na małym ogniu około 10 minut.
  6. Miksujemy zupę i na koniec doprawiamy według własnych preferencji.
  7. Polecam upiec w kawałkach całą dynię, cześć wykorzystać do zupy a resztę zamrozić. Można ją potem wykorzystać do ciasta, kopytek, czy kolejnej zupy.

Zapisz

Zobacz również

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Dyniowe spätzle, szpecle... czyli kluski podane z boczkiem i białym serem

dyniowe-spatzle-szpecle-czyli-kluski-podane-z-boczkiem-i-bialym-serem

Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem

chlodnik-z-botwinki-z-kefirem-i-jogurtem

Wytrawna tarta galette z serem, pomidorami i kukurydzą

wytrawna-tarta-galette-z-serem-pomidorami-i-kukurydza

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.