Poświąteczne żurkowe bagietki. Pieczywo drożdżowe z majerankiem i zakwasem na żurek. Bagietki na żurku - smaczne, lekko kwaskowate, najlepsze bo domowe. Gotuję nie marnuję!

Żurek wielkanocny to tradycyjna zupa przygotowywana na śniadanie wielkanocne. Żurek przygotowujemy na bazie mięsnego lub warzywnego wywaru i zagęszczamy i zaprawiamy zakwasem chlebowym z żytniej mąki. Polecam przepis na domowy zakwas na żurek, którego zwykle przygotowuje 2 - 3 porcje. Jedna porcja na żur, jedna na prezent, a jedna na wszelki wypadek.


Kiedy po świętach zostanie mi porcja "na wszelki wypadek" to albo robię kolejną zupę, albo dodaje zakwas do pieczywa. W kuchni warto eksperymentować, a przede wszystkim -  nie marnować!

Tak powstały poświąteczne żurkowe bagietki  - smaczne, lekko kwaskowate i czosnkowe, najlepsze bo domowe.

SKŁADNIKI

ZACZYN

  • 25 g drożdży świeżych
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki chlebowej typ 750

CIASTO

  • zaczyn
  • 500 ml żurku - żytni zakwas na żur
  • 700 g mąki chlebowej typ 750
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania
  • foremka do bagietek

WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w małej miseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  2. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto, dodajemy wyrośnięty zaczyn, wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 - 2 godzin.  Czas wyrastania zależy od warunków, jakie panują w naszej kuchni.
  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery części.
  4. Z każdej porcji ciasta formujemy na stolnicy posypanej obficie mąką bagietki.
  5. Układamy na blaszce do pieczenia bagietek, podsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Uformowane bagietki przykrywamy ściereczką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 40 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C, na dno piekarnika wkładamy żaroodporną miskę z wodą.
  8. Tuż przed pieczeniem bagietki nacinamy ostrym nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  9. Pieczemy około 20 - 25 minut.
  10. Studzimy na kratce.

Zobacz również

Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem

bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Oliwkowe bułeczki - drożdżowe bułki z dodatkiem oliwek

oliwkowe-buleczki-drozdzowe-bulki-z-dodatkiem-oliwek

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Komentarze

Amber 2017-04-25 18:48:46

Wspaniałe!
Na pewno je upiekę.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-04-26 17:40:12

Aniu, dziękujemy bardzo 🙂 Nic nie może się zmarnować! Dzięki tej idei powstał ten przepis, który oczywiście polecamy. Pozdrawiamy serdecznie.

Odpowiedz

To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-04-18 15:32:53

Pięknie się prezentują :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-04-25 17:17:07

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.