Syrop z młodych pędów sosny. Domowy syrop sosnowy

Domowe przetwory - syrop sosnowy. Prosty przepis na syrop z młodych pędów sosny.

Najlepszą porą zbioru młodych pędów z sosny jest początek maja, wszystko jednak zależy od regionu i pogody. Ważne jest, aby zrywać pędy, które nie wykształciły jeszcze igieł. Delikatnie, najlepiej w rękawiczkach ułamujemy pęd w połowie. Należy również pamiętać o tym, aby nie zrywać wszystkich młodych pędów z jednej sosny, gdyż taki zabieg uniemożliwi dalszy jej wzrost.


Do przygotowania syropu wykorzystujemy młode pędy (roczne przyrosty, na końcach gałązek) z sosen, rosnących na słonecznych polanach, daleko od dróg.

Polecam również przepis na sosnówkę, czyli domową nalewkę z młodych pędów sosny

SKŁADNIKI

  • młode pędy sosny
  • woda
  • cukier - 500 g na litr otrzymanego płynu
  • cytryny - 1 cytryna na 1 kg cukru

WYKONANIE

  1. Pędy z sosny wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby je całkowicie przykryć.
  2. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zmniejszamy płomień, podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut.
  3. Garnek przykrywamy i odstawiamy na 2 - 3 godziny, a najlepiej na noc.
  4. Odcedzamy i na każdy litr otrzymanego płynu dodajemy 0,5 kg cukru.
  5. Ponownie podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop trochę zgęstnieje.
  6. Przez cały czas pilnujemy, aby nie doprowadzić płynu do wrzenia i od czasu do czasu mieszamy.
  7. Pod koniec podgrzewania dodajemy sok z cytrynu w proporcjach: sok z 1 cytryny na 1 kg użytego cukru.
  8. Gorący syrop zlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
  9. Możemy jeszcze gorące słoiki przykryć kocem na około 2 godziny (tzw. sucha pasteryzacja).
  10. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Zobacz również

Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego

majowy-miodek-syrop-z-mniszka-lekarskiego

Syrop z kwiatów czarnego dzikiego bzu - hyćka

syrop-z-kwiatow-czarnego-dzikiego-bzu-syrop-z-hycki

Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment

kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Komentarze

Programista w kuchni 2017-05-16 08:34:09

Uwielbiam przepisy z wykorzystaniem darów natury :) Rewelacja!

Odpowiedz

To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2018-04-27 17:32:16

Robię go troszkę inaczej, bez gotowania, aby nie zniszczyć wszystkich cennych składników

Odpowiedz

Piotr 2019-04-26 07:09:31

Również nie gotuje. Zasypuje młode pędy cukrem lub miodem i odstawiam na słoneczko mieszając rano i wieczorem. Wychodzi wyśmienity syropek.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.