Chałka to słodki drożdżowy warkocz.
Tym razem nie zaplatałyśmy wypieku w tradycyjny splot. Zależało nam na słodkim wypieku w formie chlebka tostowego, o czym w niedalekiej przyszłości… (Tęczowe Tosty )
Użyłyśmy foremki keksowej o wymiarach 30 x 11 cm.
Składniki
500 g mąki tortowej
50 g mąki kokosowej
300 ml mleka kokosowego
50 g oleju kokosowego
30 g świeżych drożdży
50 g cukru trzcinowego
szczypta soli
Składniki na kruszonkę
40 g mąki
25 g cukru
30 g masła
3 łyżki wiórków kokosowych
dodatkowo
1 jajko, roztrzepane do posmarowania chałki
Wykonanie
Mleko kokosowe, olej kokosowy i cukier lekko podgrzewamy (maksymalnie do 37°C) i rozpuszczamy w tym ciepłym roztworze drożdże.
Mąki przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy nasz rozczyn z drożdżami. Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy delikatnie. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).
W tym czasie zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek i odstawiamy do lodówki.
Gdy ciasto już wyrośnie, delikatnie ponownie je zagniatamy i…
Jeśli chcemy tradycyjną chałkę dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek i zaplatamy warkocz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli chcemy słodki tost ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na keks.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.
Świeża i gorąca jest przepyszna, ale… nawet jak wyschnie, można ją wykorzystać do francuskich tostów. Kromki suchej chałki obtaczamy w jajku wymieszanym z mlekiem i na patelnię!