Marynowane rzodkiewki. Prosta, smaczna, chrupiąca i pikantna przekąska. Przedłuż letni sezon i sprawdź przepis na domowe marynowane rzodkiewki.
Jak przedłużyć sezon rzodkiewkowy i cieszyć się ich smakiem przez cały rok?
Wiadomo, najlepsze są rzodkiewki świeże, takie prosto z grządki – pyszne, chrupiące i zdrowe. Ale jeśli w sezonie mamy urodzaj, warto je zamarynować lub poddać fermentacji. Wystarczy zalewa z octu, wody, cukru i soli lub fermentacja w solance, by odkryć nowy, wyjątkowy smak rzodkiewek.
Jak przygotować marynowane rzodkiewki w occie?
Marynowanie rzodkiewek to prosty sposób na wzbogacenie ich smaku i przedłużenie trwałości. To smaczna i chrupiąca pikantna przekąska, którą łatwo przygotować w domu. Wypróbuj ten łatwy przepis i ciesz się pysznymi, domowymi marynowanymi rzodkiewkami przez cały rok.

SKŁADNIKI na około 4 słoiki 300 ml
WYKONANIE
- Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój na połówki, ćwiartki lub w plasterki.
- Czosnek i chili pokrój w plasterki.
- Do wyparzonych słoików rozłóż czosnek i chili, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu.
- Następnie słoiki wypełnij rzodkiewkami.
- Do garnka wlej wodę z octem, dodaj cukier i sól, zagotuj.
- Gorącą marynatą zalej rzodkiewki w słoikach i od razu je zakręć.
- Pozostaw do wystygnięcia i wstaw na noc do lodówki.
- Rzodkiewki są gotowe po około 2 godzinach w lodówce, ale lepiej smakują na drugi dzień.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jak długo można przechowywać marynowane rzodkiewki?
Jeśli przechowujesz rzodkiewki w lodówce bez pasteryzacji, najlepiej spożyć je w ciągu 2 - 3 tygodni. Po pasteryzacji w słoikach możesz trzymać je nawet kilka miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Co dodać do marynaty, by urozmaicić smak rzodkiewek?
Do octowej zalewy możesz dorzucić aromatyczne przyprawy, np. liść laurowy, goździki, ziele angielskie, anyż lub paprykę gochugaru dla pikantnego akcentu. Świeże zioła, np. koper lub tymianek, również świetnie się sprawdzą.
Czy rzodkiewki można kisić zamiast marynować?
Marynowanie rzodkiewek to sposób na przedłużenie trwałości i wzbogacenie smaku. Możesz przechować je, marynując w occie z wodą, cukrem i solą lub fermentując w solance. Kiszone rzodkiewki to zdrowsza alternatywa bez dodatku octu i cukru. Polecam, wypróbuj te przepisy na kiszone rzodkiewki w miodzie lub rzodkiewki w orientalnym stylu.
Czy trzeba pasteryzować marynowane rzodkiewki?
Nie jest to konieczne, jeśli planujesz zjeść je w ciągu kilku dni lub tygodni i przechowujesz w lodówce. Jeśli planujesz przygotować większą ilość marynowanych rzodkiewek, wtedy możesz dodatkowo słoiki poddać krótkiej pasteryzacji. Chcesz przedłuż ich trwałość na kilka miesięcy, pasteryzacja będzie dobrym rozwiązaniem. To prosty krok, który pozwoli zachować ich wyjątkowy smak na dłużej.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.