Agrestówka z imbirem i wanilią - domowa nalewka ceniona za swoje wyjątkowe walory smakowe. Połączenie agrestu z pikantnym imbirem i słodkim aromatem wanilii tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową, która zaskoczy niejedno podniebienie.

Agrestówka z imbirem i wanilią to domowa nalewka, która cieszy się ogromną popularnością wśród moich gości. Jej wyjątkowy smak jest niepowtarzalny i zachwyca każdego, kto ją spróbuje.


Owoce agrestu uwielbiam jeść na surowo, prosto z krzaka. Jednak zawsze zostaje ich więcej, dlatego też postanowiłam wykorzystać je do przygotowania tej aromatycznej nalewki. Agrestówka stała się jednym z ulubionych trunków w moim domu.

Przez wiele sezonów eksperymentowałam z przepisem, wprowadzając drobne zmiany. Jednak ta konkretna wersja z imbirem i wanilią spotkała się z tak entuzjastycznym przyjęciem, że zdecydowałam się jej nie zmieniać. Moi bliscy z całym przekonaniem poprosili: "Nic już nie zmieniaj!".

SKŁADNIKI

I ETAP

  • 1 kg agrestu
  • kawałek korzenia imbiru - około 1 cm
  • 1 laska wanilii
  • alkohol 70% (około 700 ml)

II ETAP

  • 400-500 g cukru

III ETAP

  • Wódka 40% (400 - 500 ml)

WYKONANIE

I ETAP

  1. Owoce agrestu myjemy i osuszamy, nożyczkami obcinamy szypułki i ogonki.
  2. Agrest wsypujemy do gąsiorka, dodajemy korzeń imbiru, laskę wanilii.
  3. Całość zalewamy alkoholem, tak aby całe owoce były zakryte płynem.
  4. Gąsior szczelnie zamykamy, odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 2 miesiące.
  5. Po tym czasie agrestowy alkohol zlewamy do osobnego naczynia, szczelnie zamykamy.

II ETAP

  1. Pozostałe w gąsiorku owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 3 tygodnie.
  2. Powstały z owoców i cukru syrop łączymy z agrestowym alkoholem.

III ETAP

  1. Owoce agrestu ponownie zalewamy czystą wódką, odstawiamy na 2 tygodnie, co jakiś czas mieszamy.
  2. Po tym czasie powstały alkohol z owoców mieszamy z wcześniej przygotowanym nalewem agrestowym.
  3. Całość odstawiamy na 1 miesiąc w ciepłe i ocienione miejsce.
  4. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy, przelewamy do butelek i leżakujemy minimum 6 miesięcy.

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Sosnówka - domowa nalewka na młodych pędach sosny

sosnowka-domowa-nalewka-na-mlodych-pedach-sosny

Domowa nalewka jagodowa z kardamonem, goździkami i pieprzem

domowa-nalewka-jagodowa-z-kardamonem-gozdzikami-i-pieprzem

Nalewka z orzechów włoskich z czerwonym winem

nalewka-z-orzechow-wloskich-z-czerwonym-winem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.