Domowa nalewka z agrestu z dodatkiem imbiru i wanilii
Owoce agrestu najbardziej lubię podjadać na surowo i to takie prosto z krzaka. Wszystkich jednak zjeść nie dam rady więc pozostałe wykorzystuję do wypieków, na przetwory i do nalewki. To jedna z ulubionych w moi domu nalewek, choć przyznam, że wcześniej co sezon wprowadzałam drobne zmiany. Ta wersja jednak gremialnie została zatwierdzona z apelem „nic już nie zmieniaj!”.
Nalewka agrestowa to środek ogólnie wzmacniający. Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi… i boli głowa, oj boli…
Składniki
I ETAP
1 kg agrestu
kawałek korzenia imbiru – około 1 cm
1 laska wanilii
alkohol 70% (około 700 ml)
II ETAP
400-500 g cukru
III ETAP
Wódka 40% (400 – 500 ml)
Wykonanie
I ETAP
Owoce agrestu myjemy i osuszamy, nożyczkami obcinamy szypułki i ogonki. Agrest wsypujemy do gąsiorka, dodajemy korzeń imbiru, laskę wanilii. Całość zalewamy alkoholem, tak aby całe owoce były zakryte płynem. Gąsior szczelnie zamykamy, odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 2 miesiące. Po tym czasie agrestowy alkohol zlewamy do osobnego naczynia, szczelnie zamykamy.
II ETAP
Pozostałe w gąsiorku owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 3 tygodnie. Powstały z owoców i cukru syrop łączymy z agrestowym alkoholem.
III ETAP
Owoce agrestu ponownie zalewamy czystą wódką, odstawiamy na 2 tygodnie, często mieszając. Po tym czasie powstały alkohol z owoców mieszamy z wcześniej przygotowanym nalewem agrestowym. Całość odstawiamy na 1 miesiąc w ciepłe i ocienione miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy, przelewamy do butelek i leżakujemy minimum 6 miesięcy.
Smacznego i na zdrowie!