Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Szarlotka czy Charlotte? Najlepsza szarlotka z szarą renetą

Najlepsza szarlotka na świecie, moja ulubiona! Szarlotka czy Charlotte? Najlepsza szarlotka z szarą renetą

Szarlotka czy Charlotte?

Klasyczna szarlotka to placek z kruchego ciasta przełożony jabłkami, najlepiej winnymi, takimi jak szara reneta lub antonówka.


Jednak to, co dziś nazywamy szarlotką z charlotte ma niewiele wspólnego.

"W XVIII wieku na cześć Charlotte, żony Jerzego III, króla Anglii, powstał ciepły deser z dodatkiem smażonych jabłek, nazwany jej imieniem. Okrągłą formę o brzegach rozszerzających się ku górze (tzw. forma szarlotkową) wykładano biszkoptami lub kawałkami białego chleba z masłem, potem wypełniano gęsta marmoladą owocową, zapiekano i podawano na ciepło."*

Jest pewne podobieństwo między szarlotką a charlotte - obie idealnie smakują na ciepło, szczególnie z dodatkiem lodów waniliowych.

SKŁADNIKI

CIASTO

NADZIENIE JABŁKOWE

PIANA Z BIAŁEK

DODATKOWO

WYKONANIE

CIASTO

Składniki na ciasto kruche zagniatamy ręcznie lub miksujemy w malakserze. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.

NADZIENIE JABŁKOWE

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy nożem na kawałki, bezpośrednio do dużej rozgrzanej patelni (lub garnka). Dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon i mieszamy. Nie smażymy za długo, mniej więcej do redukcji soku, chociaż to też zależy od soczystości owoców.

PIANA Z BIAŁEK

Białka i cukier ubijamy na sztywną pianę.

SZARLOTKA

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą.
Połową schłodzonego ciasta wykładamy dno formy i na nie wykładamy nadzienie jabłkowe. Jabłka przykrywamy pianą z białek i na to ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 45 minut. Schłodzone posypujemy cukrem pudrem.

Szarlotka najlepiej smakuje podana na gorąco z gałką zimnych lodów waniliowych. Smacznego!

Szarlotka czy Charlotte? U mnie to Szarlotka Jannette, której dziękuję za przepis.

Ponieważ jabłka to niewątpliwie najpopularniejsze owoce w naszym kraju polecam również:

* cytat z książki Hanny Szymanderskiej "Dania z anegdotą"

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem

Sękacz z Borsuk - Wiesi i Marka

sekacz-z-borsuk-wiesi-i-marka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.